MENIU

Război în Ucraina, ziua 750: SUA anunță că n-au observat vreun semn care să arate că Rusia se pregătește să folosească vreo armă nucleară

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

SUA anunţă că n-au observat vreun semn care să arate că Rusia se pregăteşte să folosească vreo armă nucleară în Ucraina, în urma unor declaraţii ale lui Putin într-un interviu la televiziunea rusă înainta alegerilor prezidenţiale ruse

UPDATE 20:50 - Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, afirmă Stoltenberg

Serviciile de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei DPA.

El nu a menţionat câţi dintre aceşti militari ruşi ar fi fost ucişi, oferind doar un bilanţ global al morţilor şi răniţilor în tabăra rusă. Acest bilanţ nu poate fi verificat în mod independent, în timp ce niciuna dintre tabere nu publică date despre pierderile sale, în schimb le exagerează pe cele ale inamicului.

În declaraţia sa, dată presei după o întâlnire la sediul NATO cu preşedintele polonez Andrzej Duda, Stoltenberg a mai căutat să sublinieze că armata ucraineană a doborât recent avioane ruseşti de supraveghere de mare valoare, referindu-se la doborârea a două avioane radar de avertizare timpurie A-50, şi a scufundat sau avariat o parte semnificativă a Flotei ruse de la Marea Neagră.

UPDATE 20:20 - Medvedev cere Ucrainei să se predea în condiții ce amnitesc de Germania nazistă

Fostul președinte rus Dimitri Medvedev a prezentat viziunea sa radicală asupra unei „soluții de pace” pentru conflictul în curs din Ucraina. Medvedev, cunoscut pentru declarațiile sale excentrice, critică dur „formula de pace” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, descriind-o ca pe o abordare „suprarealistă” și „lipsită de creier”. În replică, el cere reintegrarea Ucrainei in teritoriul Rusie, dizolvarea instituțiilor proprii și "denazificarea".

UPDATE 17:10 - Trupele Kremlinul se luptă cu unități paramiliare rusești, care nu doresc continuarea războiului și realegerea lui Putin

Confruntări armate erau în curs joi în regiunea rusă Kursk între forţe ruse şi combatanţi pro-Kiev, în timp ce un nou val de atacuri cu dronă a vizat regiunea vecină Belgorod şi s-a soldat cu cel puţin doi morţi, potrivit autorităţilor ruse, relatează AFP.

UPDATE 16:33 - Putin nu a ameninţat cu armele nucleare şi nici nu a intenţionat să folosescă arme nucleare tactice în Ucraina.

Comentariile făcute de Vladimir Putin asupra armelor nucleare, într-un interviu difuzat marţi de mass-media publice ruse, nu constituie o ameninţare cu folosirea acestor arme, a precizat miercuri Kremlinul, care a acuzat Washingtonul că a scos din context afirmaţiile preşedintelui rus, relatează Reuters.

UPDATE 14:30 - Luptători ruși pro-Ucraina duc bătălii grele cu armata rusă pe teritoriu rus, la Kursk și Belgorod. Cel puțin doi oameni au murit

Lupte intense erau în desfăşurare, joi, în regiunea rusească Kursk între forţele armate ruse şi combatanţi ruși pro-Ucraina, în timp ce un nou val de atacuri cu drone a vizat regiunea vecină Belgorod, cauzând moartea a cel puţin două persoane, au anunţat autorităţile ruse, citate de agenții internaționale.

Aceste incursiuni armate şi raiduri aeriene s-au multiplicat în ultimele zile şi vin înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, în cadrul cărora dictatorul Putin se pregătește să-și acorde un nou „mandat”. Garda naţională rusă, Rosgvardia, a afirmat că, alături de poliţia de frontieră şi de armată, a „contracarat un atac al unor grupuri de diversiune inamice în apropiere de localitatea Tiotkino, din regiunea Kursk”.

UPDATE 11:52 - Frontul din Ucraina s-ar putea prăbuși. ISW: Trupele rusești ar putea avansa rapid și neașteptat

Lipsa de muniție și echipament militar cauzată de întârzierile ajutorului american pentru Ucraina face linia actuală a frontului foarte vulnerabilă. Trupele ruse pot profita de acest lucru pentru o descoperire bruscă și neașteptată, scrie Institutul pentru Studiul Războiului, în cea mai recentă analiză, potrivit pravda.ua.

Acordarea de prioritate de către Ucraina sectoarelor cele mai amenințate de operațiunile ofensive intense ale Rusiei ar putea crea vulnerabilități în alte părți ale frontului, spun analiștii militari. Experții Institutului au avertizat că trupele ruse ar putea profita de acest lucru pentru un avans brusc și neașteptat. O descoperire poate avea loc dacă livrările de arme către armata ucraineană continuă să scadă.

UPDATE 10:05 - Ruşii susţin că ucrainenii au bombardat centrala nucleară Zaporojie

Conducerea centralei nucleare din Zaporojie, care este controlată de Rusia, a declarat joi că o instalaţie de infrastructură critică de la centrală a fost bombardată de armata ucraineană, relatează Reuters.

Un dispozitiv exploziv a fost lansat în zona gardului unde se află rezervoarele de combustibil diesel, a declarat conducerea centralei nucleare, adăugând că experţii AIEA de la centrala nucleară au fost notificaţi cu privire la bombardament.

Reuters menţionează că informaţia nu poate fi verificată deocamdată.

Centrala de la Zaporojie a fost ocupată de forţele ruse încă din primele faze ale invaziei declanşate de Moscova la 24 februarie 2024. În primul an al conflictului mai ales, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, că vizează centrala în atacuri. Situaţia a stârnit îngrijorarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Săptămâna trecută, Consiliul Guvernatorilor AIEA a votat pentru a cere Rusiei să se retragă din centrală, iar aceasta să revină sub controlul autorităţilor ucrainene.

Deşi o parte din personalul ucrainean lucrează în prezent alături de ruşi pentru a opera centrala, unii ucraineni au fost excluşi din centrală pentru că au refuzat să semneze noi contracte cu ruşii.

UPDATE

Statele Unite nu au observat niciun semn care să arate că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară în Ucraina, dă asigurări miercuri Casa Albă, reacţionând în urma unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin în acest sens, relatează AFP.

”Noi n-am văzut niciun motiv să ne ajustăm propria poziţie nucleară şi nici vreun semn că Rusia s-ar pregăti să folosească o armă nucleară în Ucraina”, declară o purtătoare de cuvânt a casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ea răspundea astfel unor jurnalişti care o întrebau despre declaraţii ale preşedintelui rus, care s-a declarat pregătit să desfăşoare armament nuclear în cazul ameninţării suveranităţii Rusiei.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei americane, Vladimir Putin n-a părut să facă altceva decât să ”reitereze doctrina nucleară a Rusiei” într-un interviu acordat televiziunii ruse Rossia 1.

”Cu toate acestea, retorica Rusiei în subiectul nuclear a fost imprudentă şi iresponsabilă” de la începutrul Războiului din Ucraina, a adăugat ea, la bordul Air Force One, în vederea unei deplasări de campanie a lui Joe Biden în nordul Statelor Unite.

”Rusia este cea care a invadat în mod brutal Ucraina, fără provocare şi fără justificare, iar noi vom continua să susţine Ucraina în apărarea poporului său şi a teritoriului său împotriva agresorului rus”, a declarat Karine Jean-Pierre.

Vladimir Putin a lăudat miercuri armamentul nuclear al Rusiei, pe care-l consideră ”mai avansat” decât al Statelor Unite, şi a dat asigurări că arsenalul nuclear rus este întotdeauna ”pregătit” de un război nuclear.

”Toată componenta nucleară este mai modernă la noi”, a declarat el televiziunii ruse, odată cu apropierea începerii - vineri - a alegerilor prezidenţiale care, din cauza abseneţi oricărei opoziţii, se vor solda cu victoria sa triumfală.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este ”pregătită” de un război nuclear, dar că nu s-a gândit niciodată să folosească acest armament în Ucraina.

”De ce ar trebui să folosim noi mijloace de distrugere în masă? Nu a existat niciodată această necesitate”, a dat el asigurări.

Doctrina militară rusă prevede folosirea armei ultime dacă existenţa Rusiei este ameninţată sau în cazul aduceri ”atingere suveranităţii noastre şi independenţei noastre”.

 

Mai multe articole despre:
vladimir putin razboi in ucraina bomba nucleara