MENIU

Război în Ucraina, ziua 737: Alarmă aeriană în 3 regiuni din Ucraina

Razboi in Ucraina

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 737.

UPDATE 20:45 - Turcia i-a propus vineri ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în timpul Forumului Diplomatic de la Antalya, să găzduiască noi negocieri de pace ruso-ucrainene, atunci când cele două părţi în conflict vor fi pregătite, relatează agenţia EFE.

Lavrov a avut la începutul acestui forum o întâlnire cu omologul său turc Hakan Fidan, care i-a transmis această disponibilitate a Turciei de a găzdui noi tratative, după cele desfăşurate la Istanbul în martie 2022 la câteva săptămâni după lansarea invaziei ruse în Ucraina, dar care s-au încheiat atunci fără rezultat.

La acele negocieri a făcut referire tot vineri şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că au fost la acea vreme o "mare oportunitate", dar au fost sabotate, fără a oferi alte detalii.

El a declarat miercuri că sprijină "în principiu" planul de pace în zece puncte prezentat în 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a cerut "mai multă diplomaţie".

UPDATE 19:20  - La o zi după discursul către națiune al lui Vladimir Putin, Rusia a efectuat un test cu o rachetă balistică intercontinentală.

Armata rusă a anunţat vineri că a efectuat un test cu o rachetă balistică intercontinentală Yars, lansată de la cosmodromul din Pleseţk, folosit de obicei pentru lansarea sateliţilor militari, transmite agenţia EFE.

"Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Yars de la cosmodromul statal pentru teste Pleseţk", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărări

UPDATE 17:50 - Ucraina a semnat un acord de securitate cu Olanda

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul interimar olandez Mark Rutte au semnat vineri un acord de securitate, după ce Ucraina a încheiat mai multe astfel de înţelegeri cu statele care-i oferă ajutor în războiul cu Rusia.

"Astăzi, Mark Rutte şi cu mine am semnat un acord bilateral de securitate între Ucraina şi Olanda, care prevede în special două miliarde de euro ajutor militar pentru Kiev anul acesta", a precizat Zelenski într-un mesaj pe Telegram, potrivit AFP, după semnarea acordului în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei.

"Îi sunt recunoscător premierului Rutte pentru acest acord, care va consolida apărarea Ucrainei, inclusiv pe cea a oraşului Harkov, unde ne-am întâlnit astăzi", a adăugat preşedintele ucrainean.

Premierul olandez a precizat că Olanda va dona încă 150 de milioane de euro - în plus faţă de cele 100 de milioane deja angajate - pentru o iniţiativă a Republicii Cehe de achiziţii de muniţii din state terţe şi care să fie oferite armatei ucrainene, aflată în criză de muniţii în timp ce face faţă cu greu reluării ofensivei ruse.

UPDATE 16:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin a dezbătut vineri în cadrul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse neutralizarea ameninţărilor provenite din spaţiu cu care s-ar putea confrunta ţara sa şi a susţinut din nou că Rusia nu are nicio intenţie să amplaseze arme nucleare în spaţiu, în urma relatărilor din SUA conform cărora Moscova dezvoltă o armă spaţială anti-satelit, relatează agenţia EFE.

"Tema spaţiului, tema neutralizării ameninţărilor cu care ne-am putea confrunta în sfera spaţială, trebuie să fie constant în centrul atenţiei noastre", a indicat liderul de la Kremlin.

UPDATE 15.30 - Franţa face tot posibilul pentru a împiedica o prăbuşire a Ucrainei, însă fără a intra în război împotriva Rusiei, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze la postul de radio France Inter, informează AFP și Agerpres.

„Tot ceea ce facem noi este pentru a evita războiul şi evident nu pentru a creşte îngrijorarea francezilor”, a dat asigurări Stéphane Séjourné, întrebat cu privire la posibilitatea trimiterii de militari europeni în Ucraina, evocată la începutul săptămânii de preşedintele francez.

Emmanuel Macron i-a îndemnat luni pe aliaţii Ucrainei la o „revigorare” pentru a asigura „înfrângerea” Rusiei, prin iniţierea de livrări mai rapide şi mai masive de arme şi muniţii.

Macron a mai spart un tabu declarând că „nu poate fi exclusă” trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina, pentru misiuni de susţinere, subliniind totodată că nu există un consens asupra acestui subiect.

UPDATE 14.00 - Ucraina a exportat în februarie un volum record de 8 milioane de tone de marfă, inclusiv 5,2 milioane de tone de produse agricole, prin coridorul său de la Marea Neagră, a declarat vineri vicepremierul Oleksandr Kubrakov, relatează Reuters.

„Aceștia sunt indicatori de export record nu doar prin coridorul ucrainean, ci de la începutul invaziei pe scară largă (a Rusiei)", a declarat Kubrakov.

UPDATE 13:13 - Trebuie evitată cu orice preț prăbușirea Ucrainei, insistă șeful diplomației franceze

Franţa face tot posibilul pentru a împiedica o prăbuşire a Ucrainei, însă fără a intra în război împotriva Rusiei, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze la postul de radio France Inter, informează AFP.

"Tot ceea ce facem noi este pentru a evita războiul şi evident nu pentru a creşte îngrijorarea francezilor", a dat asigurări Stéphane Séjourné, întrebat cu privire la posibilitatea trimiterii de militari europeni în Ucraina, evocată la începutul săptămânii de preşedintele francez.

Emmanuel Macron i-a îndemnat luni pe aliaţii Ucrainei la o "revigorare" pentru a asigura "înfrângerea" Rusiei, prin iniţierea de livrări mai rapide şi mai masive de arme şi muniţii.

Macron a mai spart un tabu declarând că "nu poate fi exclusă" trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina, pentru misiuni de susţinere, subliniind totodată că nu există un consens asupra acestui subiect.

UPDATE 12:37 - Șeful Pentagonului avertizează că NATO va fi atrasă de Rusia în război, dacă Ucraina pierde. "Îl cunosc pe Putin, știu de ce e capabil"

"Știm că în situația în care Putin reușește să aibă succes aici, el nu se va opri", a declarat Austin. "El va continua să acționeze și mai agresiv în regiune. Iar alți lideri din întreaga lume, alți autocrați, vor vedea acest lucru și vor fi încurajați că a putut să se-ntâmple asta și că nu am reușit să susținem o democrație."

"Dacă ești un stat baltic, te preocupă foarte mult dacă ești sau nu următorul. Îl cunosc pe Putin, știu de ce este capabil ... Și, sincer, dacă Ucraina va cădea, chiar cred că NATO se va lupta cu Rusia", a mai spus Lloyd Austin.

UPDATE 9:09 - Franța va comanda 2.000 de drone kamikaze franceze, o parte pentru Ucraina

Ministerul Forţelor Armate din Franţa va comanda 2.000 de muniţii teleghidate (MTO) de concepţie franceză în următoarele săptămâni, dintre care primele 100 urgente sunt menite a fi livrate Ucrainei până cel târziu în această vară, a anunţat joi ministrul apărării Sebastien Lecornu, informează AFP.

"Am luat decizia de a comanda 2.000 de muniţii teleghidate, atât pentru nevoile armatei franceze, cât şi pentru Ucraina", a declarat ministrul francez cu ocazia unei vizite la fabrica de drone Delair Lebege, la periferia oraşului Toulouse.

"Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfăşurarea operaţiunilor" şi vor putea constitui "un complement la tunul Caesar în materie de artilerie", a pledat el.

UPDATE

Parisul va trimite 100 de drone de război la Kiev până în vară
Parisul va comanda 100 de drone de la compania franceză Delair, care vor sosi în Ucraina în această vară, a anunţat ministrul Forţelor Armate Sebastien Lecornu. „Printr-un program inovator, Franţa comandă 100 de muniţii telecomandate de la Delair, care vor ajunge în Ucraina în această vară”, a spus Lecornu la X. „În total, 2.000 de muniţii telecomandate vor fi comandate de la industria noastră de apărare. Pentru nevoile armatelor noastre şi nevoile Ucrainei”, a precizat el.

Ucraina, alertă antiaeriană în trei regiuni din est
Alerta antiaeriană a fost declanşată aseară în trei regiuni de est ale Ucrainei: Harkov, Poltava şi Sumî. Presa locală a relatat acest lucru.

 

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina