MENIU

Război în Ucraina - Ziua 72 - Rusia continuă să bombardeze! Rachete și lovituri aeriene în regiunea Zaporojie - LIVE TEXT

Razboi Ucraina / foto: ProfiMedia

Marina militară rusă ar fi primit o nouă lovitură de amploare pe Marea Neagră. Mai multe surse, care încă nu pot fi confirmate, indică faptul că o navă cheie în operațiunile de pe Marea Neagră ar fi fost lovită și toți oamenii de la bord ar fi murit. Pe de altă parte, Rusia continuă bombardamentele asupra uzinei-refugiu Azovstal, în ciuda anunțutui că va înceta focul pentru 3 zile. Duminică ar urma să aibă loc așa-numita „paradă victorioasă” a Rusiei pe străzile orașului-martir Mariupol.

UPDATE 00:00 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, impune stare de asediu și i-a îndeamnat pe ucraineni să rămână în casă de duminică până luni, în preajma Zilei anuale a Victoriei Rusiei, în condiţiile în care oficialii occidentali au avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

UPDATE 22:15 Un convoi umanitar care transporta 50 de femei, copii și bătrâni a ieșit vineri din oțelăria Azovstal din Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk. Ea a descris evacuarea ca fiind „extrem de lentă” și a acuzat Rusia că a întârziat eforturile prin încălcarea încetării focului local care le-a permis civililor să plece.

UPDATE 21:20 - Rachetele rusești au lovit vineri un depozit de arme ucrainean din apropierea orașului P:opasna, pe lângă alte 31 de ținte, a anunțat Ministerul Apărării din Moscova, potrivit agenției de presă RIA.

UPDATE 21:06 - Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, a servit mâncare militarii americani din Baza Mihail Kogălniceanu, vineri, după sosirea ei în România.

Food is love. 💕 pic.twitter.com/1yjBQL4wbH

— Jill Biden (@FLOTUS) May 6, 2022

Jill Biden se află în vizită în România pentru a cunoaște americanii din Baza SUA, dar și pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni. Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a publicat un mesaj însoțit de un scurt video pe contul oficial de Twitter, cu comentariul: ”Food is love (Mâncarea e iubire)”.

UPDATE 20:50 - Armata rusă a început să folosească în mod activ rachete și lovituri aeriene în regiunea Zaporojie, în special în orașele Huliaipole și Orikhiv și, de asemenea, desfășoară atacuri de artilerie, a spus vineri colonelul Forțelor Armate ale Ucrainei, Ivan Ariefiev.

UPDATE 19:25 - Ucigașul invizibil. Jumătate din teritoriul Ucrainei este minat, potrivit guvernului de la Kiev. Circa jumătate din teritoriul Ucrainei, ţară cu o suprafaţă de 603.700 de kilometri pătraţi în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate, a anunţat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal.

UPDATE 19:30 - Rusia a predat Ucrainei 41 de prizonieri de război, în cadrul unui schimb de prizonieri, inclusiv 28 de membri ai armatei, a declarat vicepremierul Ucrainei - Iryna Vereschuk.

UPDATE 19:11 - 800 de răniți și 200 de morți, din armata rusă, duși la un spital de psihiatrie din regiunea Rostov. 

Într-un spital de psihiatrie din regiunea Rostov din Rusia există până la 800 de răniți și până la 200 de cadavre de ale soldaților ruși. „Inamicul continuă să sufere pierderi semnificative de personal și echipament. Potrivit informațiilor disponibile, 800 de răniți și până la 200 de cadavre de militari inamici morți se află în spitalul de psihiatrie din satul Malotokmatsky, regiunea Rostov, care a fost parțial transferat în folosirea forțelor armate ale Federației Ruse”, se arată într-o declarație a armatei ucrainene. Potrivit Statului Major General, la data de 5 mai, trupele ucrainene au eliminat deja aproximativ 24,9 mii de invadatori ruși.  

UPDATE 18:14 - Vineri, 6 mai, a avut loc un alt schimb de prizonieri între Ucraina și Federația Rusă. Anunțul a fost publicat de ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Ucraina Irina Vereșciuk pe canalul său Telegram . Potrivit acesteia, 41 de persoane, inclusiv 11 femei, s-au întors astăzi din captivitate în Ucraina.

"28 de militari și 13 civili se întorc acasă. Este o deosebită bucurie că astăzi, printre cei eliberați, se află și rectorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina", a spus Vereșciuk. 

UPDATE15:10 Armata de temut a lui Putin și-a demonstrat limitările încă de la debutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. De atunci și până acum a fost ținta a numeroase criticici pentru atrocitățile comise, pe de o parte, dar și a unui val de ironii legate de slaba sa pregătire și lipsa de profesionalism. O demonstrează și cel mai recent video dat publicității de media de la Kiev. Lăudații parașutiști din Pskov și-au abandonat armele și munițiile și și-au părăsit pozițiile de luptă. Din câte se pare, imaginile au fost filmate unde în regiunea Harkov.

The vaunted Pskov paratroopers abandoned their weapons and ammunition and fled from their combat positions.

Somewhere in the Kharkiv region. pic.twitter.com/S7I72frc7o

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 6, 2022

UPDATE 15:00 Prim-ministrul ucraineanDenys Shmyhal nu exclude ca Rusia să declare război împotriva Ucrainei pe 9 mai.

UPDATE 14:55 Miniștrii de externe din Letonia, Lituania și Estonia vizitează Kievul

Anunțul a fost făcut de ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, care a declarat că deplasarea sa în capitala Ucrainei a fost „despre reconstrucția, restaurarea și statutul de candidat UE” pentru țara condusă de Volodimir Zelenski.

UPDATE 14:30 O mașină care urma să evacuzeze cicili din incinta cominatului Azovstal a fost lovită de combatanții ruși sau sau a călcat pe o mină. În explozie, un luptător a fost ucis și 6 răniți, a anunțat pe twitter Batalionul Azov.

UPDATE 14:10 Marina militară rusă ar fi primit o nouă lovitură de amploare pe Marea Neagră. Mai multe surse, care încă nu pot fi confirmate, indică faptul că una dintre cele mai importante nave de război care acționează pe Marea Neagră a fost lovită de rachete ucraiene si ar fi luat foc, în apropiere de Insula Șerpilor. În spațiul virtual circulă și fotografii cu o navă în flăcări. Presa ucraineană susține că ar fi murit toți membrii echipajului.

UPDATE 13:30 NATO va organiza o reuniune a șefilor de stat major pe 19 mai.

La întâlnire vor participa reprezentanți ai Finlandei, Suediei și Ucrainei.

UPDATE 13:00 Guvernator: ofensiva rusă în regiunea Luhansk este de așteptat să se intensifice.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, spune că în următoarele 3-4 zile, forțele ruse vor depune toate eforturile pentru a pătrunde fie la Sievierodonetsk, fie la Popasna, două orașe aflate încă sub controlul Ucrainei.

UPDATE 12:36 Vladimir Putin i-a sfătuit pe ruși să nu aibă încredere în Wikipedia, pentru că informațiile nu sunt deloc de încredere. Acesta a anunțat proiectul noii enciclopedii online rusești, continuând campania Kremlinului împotriva Wikipedia după ce nu au fost eliminate informațiile privind războiul din Ucraina.

UPDATE 12:30 Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei Viaceslav Volodin - cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vladimir Putin - a afirmat că Rusia ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac nuclear, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv din partea Moscovei.

UPDATE 11:54 Ce graniţe va avea Ucraina după încheierea "operaţiunii speciale militare" ruse depinde de decizia cetăţenilor acestei ţări, spune preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Afirmația a fost făcută într-un interviu acordat, joi, postului de radio aparţinând publicaţiei Komsomolskaia Pravda.

UPDATE 11:00 Azovstal, bombardat în forță de ruși, în timp ce se încearcă evacuarea civililor rămași în combinatul din Mariupol. 

#Azovstal in #Mariupol is under attack again. pic.twitter.com/9u5GwFCM7M

— NEXTA (@nexta_tv) May 6, 2022

UPDATE 9:30 Autoritățile ungare nu vor susține propunerile de sancțiunonare a personalităților religioase, scrie Reuters, citându-l pe premierul maghiar Viktor Orban.

The #Hungarian authorities will not support proposals for sanctions against religious figures, writes @Reuters, citing Hungarian Prime Minister Viktor #Orban.

Earlier, the #EU announced sanctions against Patriarch #Kirill. pic.twitter.com/ldKekznIPL

— NEXTA (@nexta_tv) May 6, 2022

Reacția liderului de la Budapesta vine după ce, anterior, UE a anunțat sancțiuni împotriva Patriarhului Kirill.

UPDATE 9:10 Președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, profetizează prăbușirea „unității europene” și cheamă statele membre UE să părăsească Uniunea.

UPDATE 9:00 Alexandru Lukașenko susține că Vladimir Putin nu va ocupa Ucraina, pentu că „vrea să vadă o Ucraina prietenoasă, integrală. Îl susțin pe deplin, este și poziția mea", într-un interviu pentru Associated Press, anunță Nexta. 

UPDATE 8:50 ONU încearcă o nouă evacuare a civililor din Azovstal, deși nu s-a convenit cu ruții o încetare a focului. Un nou convoi al ONU este așteptat vineri pentru ultimii civili care s-au refugiat în combinatul siderurgic din Mariupol. Anunțul a fost făcut de joi seară de secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

Rusia a „încălcat” armistițiul de trei zile promis pentru evacuarea civililor din uriașul complex siderurgic Azovstal. Comandantul militar de acolo face un apel la Zelenski

UPDATE 8:00 Pentagon: Majoritatea forțelor ruse au început să părăsească Mariupol, deși luptele continuă. Cine a mai rămas?

Oficialii Departamentului Apărării din SUA au declarat, pe 5 mai, că, pe măsură ce luptele continuau în Mariupol și în special în jurul fabricii de oțel Azovstal din orașul-port de la Marea Azov, majoritatea trupelor ruse staționate în oraș au plecat.

Forțele ruse s-au mutat la nord de Mariupol, lăsând în orașul din sud-estul Ucrainei un număr mic de soldați, echivalentul a „câtorva grupuri tactice de batalion”.

UPDATE 7:30 Electricitatea a fost restabilită în 506 de așezări din regiunea Kiev.

Astfel, peste 297.000 de gospodării au din nou acces la energie, potrivit lui Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de personal al președintelui Volodimir Zelenski.

Cât privește aprovizionarea cu gaz a Irpinului, Timoshenko a spus că a fost restabilită în proporție de 41%.

UPDATE 7:00 - Statul Major: Forțele ruse atacă pozițiile pe care inițial le-au lăsat în urmă, din regiunile Herson și Mykolaiv.

Potrivit Statului Major General, forțele ruse au efectuat o serie de atacuri care asupra așezărilor din regiunie Herson și Mykolaiv, care au fost eliberate de armata ucraineană.

UPDATE 06:45 În regiunile Donețk și Lugansk, armata ucraineană a respins 11 atacuri și ar fi distrus opt tancuri, unsprezece unități de vehicule de luptă blindate și alte cinci vehicule.

"Încă o dată, rușii au încălcat promisiunea de încetare a focului și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se ascundă de bombardamente în subsolul uzinei. Oferiți posibilitatea de a ridica cadavrele soldaților, astfel încât ucrainenii să își poată lua rămas bun de la eroii lor. Răspundeți corespunzător unei situații critice în care inamicul nu aderă la nicio normă etică", a transmis Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Batalionului Azov. La cea de-a doua misiune de salvare, peste 350 de civili au fost duși în siguranță în regiunea Zaporojie. Evacuarea se face foarte greu din cauza dărămăturilor și a numărului mic de oameni care dau dărâmăturile la o parte. "În aceste momente, bombardamentul rușilor și asaltul asupra Azovstalului nu se opresc. Dar în continuare, civilii de acolo trebuie evacuați, femei, copii. Foarte mulți copii încă sunt acolo", a spus și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Misiunea lor devine și mai grea odată cu bombele rușilor care terorizează uzina-refugiu. Oficialii ucraineni cred că aproape 200 de civili sunt blocați în subteran. Organizația Națiunilor Unite anunță că un nou convoi merge să evacueze oamenii de acolo.

Azovstal. pic.twitter.com/q7WYOo60Vx

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 5, 2022

Kremlinul a negat că trupele rusești au pătruns în fabrica de oțel și susține că sunt formate coridoare umanitare pentru evacuarea civililor prinși. Vladimir Putin a declarat că militarii ucraineni care apără combiantul siderurgic ar trebui să se predea, iar Rusia oferă o trecere sigură a civililor blocați în Azovstal către Rusia. Bombardamentele rusești continuă în estul Ucrainei, dar și în Kiev, în centrul țării.

Video of the moment of yesterday\"s arrival. Trebukhiv, Kyiv region.

The missile was shot down in the air. pic.twitter.com/EJNZBuZffw

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 5, 2022

Regiunea Donbas este continuu lovită de ofensiva dură a rușilor, la fel și regiunea Harkovului.

The consequences of yesterday\"s arrival in the residential area of ​​Lyman. pic.twitter.com/3omqIZANxF

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 5, 2022

Cel puțin 25 de persoane au fost rănite în urma exploziilor din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei.

❗️Eyewitnesses report a strong explosion at the Energomashspetsstal plant in Kramatorsk. pic.twitter.com/aqmUTBWK0d

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 5, 2022

Yesterday\"s arrival at the oil depot in Makiivka. pic.twitter.com/4mp7pjvPSD

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 5, 2022

Fostul președinte american, George W. Bush l-a numit pe Zelenski „Winston Chirchill al vremurilor noastre”. Statele Unite și Germania nu sunt de acord să recunoască regiunile separatiste decretate de Putin și împotriva modificării granițelor Ucrainei.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina azovstal bombardamente rusia putin