MENIU

Război în Ucraina, ziua 716. Liderul de la Kremlin a explicat motivul invaziei în Ucraina: un stat artificial creat de voina lui Stalin

Razboi in Ucraina

Înfrângerea Rusiei în Ucraina este imposibilă şi Ucraina este un stat artificial care a ascultat ordinele Occidentului, sunt opiniile lui Vladimir Putin din interviul cu Tucker Carlson.

UPDATE 00.00 - Oficialii ucraineni raportează un atac cu drone asupra Harkovului, al doilea oraș din Ucraina

Dronele au atacat vineri seara târziu infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraș din Ucraina, iar oficialii au raportat explozii în oraș.

UPDATE 22.00 -  Ministrul român de externe Luminița Odobescu a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul britanic, secretarul de stat pentru afaceri externe David Cameron. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București, cei doi miniștri au „reiterat interesul comun pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei în fața agresiunii ilegale și nejustificate a Rusiei, precum și pentru consolidarea cooperării pe linie de apărare, atât în plan bilateral, cât și în cadrul NATO”.

Potrivit MAE român, un accent special a fost pus pe situația de securitate de la Marea Neagră și, totodată, pe necesitatea întăririi posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO.

UPDATE 21.00 - Zelenski numește un nou șef de Sat Major, pe Anatolii Bargilevich

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit vineri pe general-maiorul de divizie Anatoli Bargilevich ca nou șef al Statului Major al Ucrainei, înlocuindu-l pe Serhi Șaptala.

Zelenski a anunțat numirea în discursul său video de seară, spunând că aceasta a fost făcută la recomandarea noului comandant suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, numit joi.

UPDATE 20.00 - Trei morți în urma unei lovituri rusești în nord-estul țării, anunță un ministru

Trei persoane au fost ucise și patru rănite într-un atac rus în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, a anunțat vineri ministrul ucrainean de interne.

„Trei morți și patru răniți: consecințele unei lovituri rusești în regiunea Șumî", a anunțat ministrul, Igor Klimenko, pe Telegram. El a precizat că victimele se aflau într-un „atelier al unei companii agricole” dintr-un sat care a fost lovit de bombardament.

UPDATE 19.00 - Guvernul ucrainean lucrează la revizuirea sistemului de reglementare a afacerilor pentru a elimina sau actualiza sute de acte pentru a ajuta întreprinzătorii și pentru a stimula economia devastată de război, a declarat un ministru adjunct al economiei.

Revizuirea a aproximativ 1.300 de documente de reglementare, licențe și permise existente a început anul trecut. Aproximativ 100 de documente au fost deja anulate. Alte 400 vor fi eliminate în acest an, iar 500 de proceduri vor fi actualizate și digitalizate, a declarat pentru Reuters Oleksiy Sobolev, un ministru adjunct al economiei care supervizează reforma.

„Ideea principală este că acum oamenii ar trebui fie să lupte, fie să muncească", a spus Sobolev într-un interviu acordat în cartierul guvernamental din Kiev.

UPDATE 18.00 - Aproximativ 100 de ruși au zburat vineri în Coreea de Nord pentru un tur privat, devenind primul grup străin care vizitează acest stat izolat în urma pandemiei COVID-19, ambasada rusă anunțând că „Phenianul își deschide porțile".

Un zbor Air Koryo, operat de Coreea de Nord cu o flotă învechită de avioane în mare parte de fabricație rusească, a transportat cei 100 de turiști la aeroportul internațional din Phenian, a precizat vineri ambasada rusă într-o postare pe Facebook.

Din grup făceau parte reprezentanți din domeniul turismului și „călători din literalmente toate părțile Rusiei, de la Kaliningrad la Vladivostok", care vor petrece patru zile vizitând obiective turistice din Nord, inclusiv o importantă stațiune de schi, a transmis ambasada.

UPDATE 17.00 - Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că interviul de aseară cu Vladimir Putin a fost doar o repetare a „minciunilor" și a „propagandei de război" obișnuite ale acestuia, care au ca scop „justificarea atrocităților" și „normalizarea agresiunii".

„Nu am văzut nimic nou în interviul lui Putin", a declarat joi un purtător de cuvânt pentru afaceri externe. „

Regretăm că lui Putin i s-a oferit de fapt o platformă pentru a manipula și răspândi propaganda. Putin și-a reluat minciunile bine cunoscute despre Ucraina. Acestea sunt minciuni periculoase", a adăugat el, potrivit The Guardian.

UPDATE 14:14 - Noul comandant șef vrea să perfecționeze armata pentru a câștiga războiul

Noul comandant şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a pledat vineri, în primul său mesaj public în această calitate, pentru "perfecţionarea" armatei pentru ca Ucraina să poată câştiga războiul şi a subliniat că drumul spre victorie depinde de inovaţii constante în modul de a duce războiul, menţionând elemente tehnologice precum dronele şi războiul electronic, relatează AFP şi Reuters.

"Numai schimbarea şi perfecţionarea continuă a mijloacelor şi metodelor de război ne vor permite să reuşim", a transmis el pe Telegram, înainte de a proclama: "Împreună spre victorie!".

"Noi sarcini se află pe ordinea de zi. Înainte de toate, este vorba de a planifica în mod clar şi detaliat acţiunile tuturor organismelor (...) ţinând cont de nevoile frontului în materie de cele mai recente arme furnizate de partenerii internaţionali\", a adăugat Sîrski.

Armata duce lipsă de muniţii, în timp ce ajutorul militar occidental s-a redus considerabil de la eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023.

"Distribuirea şi livrarea rapidă şi raţională a tot ceea ce este necesar pentru unităţile de luptă a fost şi rămâne principala sarcină a logisticii militare", a adăugat el.

UPDATE 12:23: Înlocuirea generalului ucrainean Valeri Zalujnîi nu va schimba cursul conflictului (Kremlin

Înlocuirea generalului ucrainean Valeri Zalujnîi cu Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant-şef al armatei ucrainene nu va schimba cursul conflictului cu Rusia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

"Nu credem că aceştia sunt factori care pot schimba cursul operaţiunii militare speciale. Aceasta va continua până când obiectivele vor fi atinse", a spus Peskov în cadrul conferinţei sale de presă zilnice.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a anunţat joi înlocuirea foarte popularului comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, după ce acesta din urmă a avut o discuţie cu preşedintele Volodimir Zelenski, care a declarat că a sosit momentul efectuării unor schimbări în conducerea armatei, dar doreşte ca Zalujnîi să rămână în "echipa sa" şi a cerut un plan de luptă "realist" pentru războiul cu Rusia după contraofensiva eşuată de anul trecut.

 

UPDATE 11:09: Rusia anunță că a neutralizat 19 drone ucrainene, în noaptea de joi spre vineri

Rusia a anunţat că a neutralizat, în cursul nopţii de joi spre vineri, 19 drone ucrainene în patru regiuni diferite şi deasupra Mării Negre şi că acest atac a avut ca ţintă în special infrastructura energetică, informează France Presse.

"O tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu 19 drone aeriene împotriva unor obiective de pe teritoriul rus a fost împiedicată", a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

"Sistemele de apărare aeriană au interceptat şi distrus drone în regiunile Kursk (2), Briansk (5), Oriol (4), Krasnodar (2) şi deasupra Mării Negre (6)", precizează ministerul.

Fragmente de interviul acordat de Putin:

Putin: Trump se întoarce? Am avut o relaţie bună cu el
„Am avut o relaţie bună cu Trump, nu este o chestiune de conducere în relaţiile dintre SUA şi Rusia, este o chestiune de mentalitate”. Vladimir Putin a spus acest lucru într-un interviu cu fostul prezentator Fox, Tucker Carlson. Liderul de la Kremlin a amintit că a avut „o relaţie excelentă cu Bush. Ştiu că în Statele Unite a fost portretizat ca un fel de băiat de la ţară care nu înţelegea nimic. Vă asigur că nu este cazul. Cred că a făcut multe greşeli faţă de Rusia, dar a  presiune pe europeni”. „Nu era mai rău decât orice alt politician american, rus sau european şi a înţeles ce face mai bine decât ceilalţi. Am avut şi o relaţie personală bună cu Trump”, a subliniat Putin. 

Putin: Înfrângerea Rusiei în Ucraina este imposibilă
„Înfrângerea Rusiei în Ucraina este imposibilă”. Vladimir Putin a spus acest lucru într-un interviu cu fostul prezentator Fox, Tucker Carlson.

Putin: se poate ajunge la un acord cu jurnalistul WSJ
Vladimir Putin deschide posibilitatea de a-l elibera pe Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat cu luni în urmă. „Se poate ajunge la o înţelegere pentru eliberarea lui”, a spus el într-un interviu cu fostul prezentator Fox, Carlson Tucker. „Nu există niciun tabu în această problemă. Suntem dispuşi să o rezolvăm, dar există nişte termeni care trebuie discutaţi prin canale speciale. Cred că se poate ajunge la un acord”, i-a spus Putin lui Carlson despre Gershkovich, care a fost arestat în martie şi ulterior acuzat de spionaj.

Putin: Ucraina este un stat artificial
„Bolşevicii au creat Ucraina sovietică, care până atunci nu exista deloc. Ucraina este un stat artificial”. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru în interviul său cu Carlson, reluat de agenţiile de presă ruse. Putin crede că „restabilirea relaţiilor dintre popoarele Rusiei şi Ucrainei va dura mult timp, dar se va întâmpla”. Pentru Putin, „după cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit o parte din teritoriile polonez, maghiară şi româneasc. Ucraina, într-un anumit sens, este un stat artificial creat de voinţa lui Stalin. Ucraina sovietică a primit un număr mare de teritorii care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, în primul rând regiunea Mării Negre”.

Putin: invadarea Poloniei sau a Letoniei este exclusă
„Invadarea Poloniei sau Letoniei este exclusă”. Vladimir Putin a spus acest lucru într-un interviu cu fostul prezentator de ştiri Fox Carlson Tucker.

Putin, sarcastic cu Biden: nu-mi amintesc când am vorbit cu el
„Biden? Nu-mi amintesc când a fost ultima dată când am vorbit cu el”. Aşa a răspuns Vladimir Putin, pe un ton sarcastic, la interviul cu fostul prezentator de ştiri Fox Carlson Tucker. „Nu îmi amintesc totul”, a adăugat el.

Putin: Ucraina a ascultat ordinele Occidentului
„Planurile de pace au fost aproape finalizate, dar Ucraina le-a aruncat şi a ascultat până la urmă ordinele Occidentului de a lupta împotriva Rusiei”. Vladimir Putin a spus acest lucru într-un interviu cu fostul prezentator de ştiri Fox, Carlson Tucker, publicat pe site.

Putin: Serviciile de informaţii americane au sabotat North Stream
Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că sabotarea Nord Stream a fost efectuată de serviciile secrete americane. El a mai declarat că a fost surprins de tăcerea Germaniei pe această temă. Tass scrie asta, citând acelaşi interviu al lui Putin cu Carlson.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina vladimir putin