MENIU

Război în Ucraina - Ziua 55. Forțele armate ucrainene au respins 10 atacuri rusești în Donbas

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Război în Ucraina - Rușii au declanșat cea mai puternică ofensivă de până acum, în zona Donbas. Ucrainenii încearcă să atace liniile de aprovizionare. Tactica Armatei Ruse pare să fie încercuirea forțelor ucrainene care au rezistat în ultimii opt ani pe linia de contact cu republicile separatiste.

UPDATE 23:07 - Forțele armate ucrainene au respins 10 atacuri rusești în Donbas.  „Personalul militar al grupării Forțelor Comunale a respins cu succes 10 atacuri inamice. Datorită acțiunilor iscusite și priceperei, soldații noștri au provocat pierderi invadatorilor ruși”, se spune într-un mesaj al oficililor ucraineni.

UPDATE 18:18 - 76 de persoane eliberate într-un schimb de prizonieri cu Rusia. Şaptezeci şi şase de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat Kievul marţi, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei, relatează AFP.

UPDATE 17:26 - Aproape 300.000 de oameni au fost evacuați prin coridoare umanitare în timpul războiului. De la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei și până în prezent, aproape 300.000 de civili au fost evacuați prin coridoarele umanitare, conform ultimelor rapoarte de la Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar .

UPDATE 12:50 - Decizie controversată a președintelui Vladimir Putin, făcută public marți. Liderul de la Kremlin i-a decorat pe militarii care au acționat în localitatea Bucea, unde se vorbește de atrocități și crime, chiar de proporțiile unui genocid.

UPDATE 12.40 - Ministrul rus al apărării cere predarea „tuturor militarilor” Ucrainei și să înceteze „rezistența fără sens” a luptătorilor din Mariupol. „Forțele Armate Ruse vor introduce noi modalități de luptă pentru a se adapta mai bine la condițiile moderne de confruntare militară”, a declarat ministrul rus al Apărării Șoigu, potrivit Nexta.

UPDATE 12.20 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declară că a început următoarea etapă a operațiunii militare în Ucraina. Lavrov a mai spus că Rusia nu va schimba regimul din Ucraina și că ucrainenii vor decide ei înșiși cum vor să trăiască, potrivit Nexta

UPDATE 12.00 - Parchetul General al Ucrainei pregătește o petiție pentru a pune sechestru pe proprietățile lui Viktor Medveciuk și ale soției acestuia, Oksana Mecenko.

UPDATE 10.45 - Rușii bombardează combinatul Azovstal, Mariupol, unde sunt adăpostiți sute de civili, alături de militari ucraineni. Anunțul a fost făcut de consilierul primarulu iMariupol, scrie Unian.net.

UPDATE 10.15 - Culoarele umanitare nu vor fi organizate nici marți, pentru a treia zi la rând, a anunțat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk, potrivit Nexta.

UPDATE 10.00 - Ministrul ucrainean de externe - Dmitro Kuleba face o vizită în Bulgaria, anunță Nexta.

UPDATE 9.30 - Alertă în estul Ucrainei! Șeful  administrației regionale Lugansk, Serhiy Haidai, a cerut evacuarea urgentă a locuitorilor regiunii. Acesta a transmis că „nu este timp de reflecție. Deciziile ar trebui luate rapid",într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, anunță Nexta.

Ucraina a fost puternic bombardată în est. Președintele Zelenski spune că abia acum a început ofensiva dură a armatei ruse. Locuitorii din Harkov care se ascund în subteran au stat cu sufletul la gură că ar putea muri sub dărămături în urma rafalelor de rachete. Bombe puternice au fost și în Herson, Nicolaev, Mariupol, iar regiunea Donbas a fost zguduită violent de un asalt multiplu de rachete. 

„Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

Locuitorii din Harkov au avut parte de cea mai terifiantă noapte de la începutul războiului. Orașul a fost lovit de o ploaie de rachete.

De la începutul invaziei, Harkov a fost prima țintă a rușilor. Civilii rămași în cel de-al doilea oraș ca mărime s-au ascuns la metrou.

Rachetele rușilor au lovit gospodării, parcuri și blocuri.

O casă din apropierea unei stații de metrou a fost cuprinsă de flăcări.

Imagini terifiante au fost surprinse de o dronă. Presa ucraineană relatează că un soldat rus imobilizat la pământ este abandonat de camarazii lui și strivit de un tank rusesc.

Orașele din estul Ucrainei au fost bombardate de lansatoare multiple de rachete.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că rușii au început ofensiva puternică pentru cucerirea regiunii Donbas. "În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe. Putem spune în acest moment că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este acum consacrată acestei ofensive", a spus Zelenski. Ofensiva dură a rușilor se resimte puternic în estul Ucrainei. Regiunea Donețk este continuu asediată, iar avioanele de luptă Suhoi zboară la altitudine joasă și mențin raidurile aeriene.

Armata rusă continuă ofensiva și în Mariupol. În orașul port se află un uriaș combiant siderurgic ce aparține celui mai bogat om din Ucraina – miliardarul Rinat Ahmetov. Uzina Azovstal este apărată de 800 de luptători ucraineni, iar în adăposturile subterane ale fabricii de oțel se ascund circa 1.000 de civili. La doar 80 de kilometri de Polonia se află cel mai mare oraș din vestul Ucrainei – Liov. Aici rușii au atacat cu rachete de croazieră mai multe clădiri rezidențiale parcuri și spații publice. În Liov se refugiază cei mai mulți ucraineni din estul țării care încearcă să plece spre occident.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia donbas ziua 55