MENIU

Război în Ucraina - Ziua 504: Ucraina, cu un pas mai aproape de NATO. Stoltenberg, către Zelenski: "Abia aştept ziua când ne vom întâlni ca aliaţi” - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Ucraina speră să primească "noi instrumente de apărare" de la aliaţii NATO, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 21:50 - Un oficial ucrainean a anunțat că 18 persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite într-un atac rusesc în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Guvernatorul regional Iurii Malashko a declarat într-o postare pe Telegram că bombardamentul a avut loc într-o "zonă deschisă".

UPDATE 20:30 - Volodimir Zelenski a declarat că NATO și Ucraina "nu sunt interesate" să aibă trupe înarmate din țările vecine ale alianței pe teritoriul său după război, cât timp nu este membră. "Forțele noastre armate sunt suficiente", a spus președintele ucrainean, adăugând că partenerii occidentali înțeleg că Ucraina are "o armată puternică".

UPDATE 17:40 - Rusia a declarat că a trimis un avion de luptă MiG-31 pentru a împiedica un avion militar norvegian să-i încalce spațiul aerian peste Marea Barents, relatează Reuters.  Echipajul rus a identificat avionul norvegian ca fiind o aeronavă de patrulare P-8A Poseidon, care s-a îndepărtat de graniță când avionul rusesc s-a apropiat, a precizat ministerul rus al apărării într-un comunicat. Incidentul a avut loc în vreme ce liderii NATO - din care Norvegia face parte - s-au întâlnit în Lituania în a doua zi a unui summit care a fost dominat de discuțiile despre războiul din Ucraina.

UPDATE 14:40 - Ucraina este ”mai aproape de NATO ca niciodată”, subliniază miercuri, în doua zi a summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

”Aliaţii spun, într-adevăr, că Ucraina va deveni membră a Alianţei (Nord-Atlantice) şi au fost de acord să elimite exigenţa unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP)”, reiterează Stoltenberg.

Planul de Acţiune în vederea Aderării este un program care prevede reforme economice şi în domeniile apărării şi securităţii, pe care celelalte state care au devenit membre NATO au fost obligate să le îndeplinească înaiontea aderării. Acest proces poate fi împovărător şi lung, iar eliminarea lui ar putea dinamiza în mod semnificativ aderarea Ucrainei la NATO, după ce Kievul este invitat să adere.

 

UPDATE 13:10 - Alianța Nord Atlantică face front comun în favoarea Ucrainei 

Decizie istorică la summitul NATO de la Vilnius. Președintele american Joe Biden şi ceilalţi şefi de stat şi de guverne ai NATO au ”convenit în unanimitate” să ofere Ucrainei un nou ajutor ”substanţial”.Anunțul a fost făcut de către directoarea Consiliului Naţional al Securităţii (NSC) pentru Europa, Amanda Sloat, care nu a făcut alte precizări în acest sens, relatează CNN, citat de News.ro.

 

UPDATE 11:55 - Când se va termina războiul din Ucraina. Anunțul lui Lavrov

Confruntarea armată în Ucraina va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a domina şi învinge Moscova, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu publicat miercuri de un ziar indonezian, potrivit Reuters.

UPDATE 9:00 - Atac rusesc cu drone kamikaze asupra Kievului pentru a doua noapte la rând

Rusia a lansat un val de atacuri kamikaze cu drone asupra Kievului şi a regiunii sale pentru a doua noapte la rând, a declarat miercuri armata ucraineană, cu câteva ore înainte ca Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la summitul de la Vilnius, scrie The Guardian.

UPDATE - Război în Ucraina. Între timp, analiştii militari susţin că Ucraina ar putea "ameninţa în mod credibil" controlul rus asupra oraşului Bahmut, un punct strategic din estul ţării, unde au avut loc lupte intense.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecţie american, Ucraina a câştigat teren în jurul oraşului şi ar putea "încercui" forţele ruseşti. Acest lucru ar provoca teamă şi nelinişte în spaţiul informaţional rus, unde bloggerii militari au exprimat îngrijorare faţă de intenţiile Ucrainei.

UPDATE: Zelenski cere sprijin NATO pentru aderare

Zelenski se află la Vilnius pentru a participa la summitul NATO-Ucraina, unde va avea întâlniri cu liderii aliaţi şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a cerut un "semnal clar" privind aderarea Ucrainei la alianţă, deşi recunoaşte că acest lucru nu se poate întâmpla până la sfârşitul războiului.

Stoltenberg a declarat că Ucraina va fi invitată să adere la NATO doar când "aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite", fără a preciza care sunt aceste condiţii. El a spus, totuşi, că NATO va oferi Ucrainei un pachet de măsuri pentru a o apropia de aderare.

"Mâine, ne vom continua activitatea la Vilnius. Apărarea noastră este prima prioritate. Şi sunt recunoscător partenerilor pentru disponibilitatea lor de a face noi paşi", a scris Zelenski pe Telegram. "Mai multe arme pentru soldaţii noştri înseamnă mai multă protecţie a vieţii pentru toată Ucraina".

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia bahmut nato