MENIU

Război în Ucraina, ziua 502: Pregătiri draconice pentru Summit-ul de la Vilnius: miză uriașă. Cum decurg confruntările pe frontul de luptă - LIVE TEXT

Război Ucraina

Ucraina  a intrat astăzi în ziua cu numărul 502 de la debutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022. 

UPDATE 23.00 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de mai bine de un an, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salutând această decizie ca fiind „o zi istorică”, potrivit AFP.

UPDATE 20:28- Aliaţii NATO convin asupra unor planuri regionale de apărare împotriva unui atac rusesc (surse).

Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri regionale care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei, cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summitul de la Vilnius, au declarat trei diplomaţi pentru Reuters.

Totodată, mai mulţi diplomaţi au precizat pentru dpa că este vorba de planuri care vizează modul de răspuns la un potenţial atac al Rusiei sau al unei organizaţii teroriste asupra teritoriului alianţei militare occidentale.

UPDATE 20.00 - Autorităţile de la Chişinău au descoperit o reţea de spionaj creată pe teritoriul Republicii Moldova de către doi cetăţeni ruşi care lucrau sub coordonarea Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova. Cei doi agenţi ruşi racolau cetăţeni moldoveni care ulterior, prin acţiunile lor, voiau să destabilizeze situaţia din ţară şi să influenţeze procesele politice în interesul Federaţiei Ruse. Şeful Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a anunţat luni că dosarul respectiv, instrumentat împreună cu Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a fost trimis în judecată, relatează presa de la Chișinău.

UPDATE 19.00 - Ucraina a contractat de la începutul invaziei ruse aproximativ 12.000 de luptători străini din 84 de ţări, a susținut luni ministerul rus al apărării într-un mesaj în care a vorbit și despre presupusul număr al „mercenarilor” români care ar lupta în țara vecină, capitol la care Moscova afirmă că țara noastră se numără printre cele fruntașe.

UPDATE 16:10 - Lituania, vizată de un atac cibernetic înainte de summitul NATO

Un atac cibernetic masiv a fost lansat în Lituania, luni, cu o zi înainte de debutul summitului NATO. Potrivit autorităților de la Vilnius, a fost vorba de un atac ce viza blocarea calculatoarelor, inundându-le cu un trafic de internet anormal.

„La momentul la care vorbim, împotriva ţării noastre continuă un nou atac prin blocarea distribuită a serviciului” (atac de tip DDoS, distributed denial-of-service), a declarat şeful Centrului naţional pentru securitate cibernetică al Lituaniei, potrivit Agerpes.

UPDATE 15:00 - Ucraina anunță că țările NATO ar fi ajuns la un consens pentru un PLAN mai scurt pentru Ucraina de aderare la NATO, la summitul de la Vilnius. Anunțul șefului diplomației de la Kiev, Dmytro Kuleba, nu este pe placul lui Vladimir Putin.

 

UPDATE 14.25 - Prigojin a venit la Putin să-i jure credință

Kremlinul a anunțat luni că președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, la cinci zile după ce unități sale Wagner au mărșăluit spre Moscova, amenințând că vor înlătura conducerea armatei. Informația poate fi interpretată ca o nouă umilire a mercenarului, deoarece îl prezintă ca pe un individ slugarnic și laș, care a venit spășit în fața șefului suprem pentru a-i jura credință.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, la reuniunea din 29 iunie, Putin a convocat 35 de persoane, între care comandanţi de unităţi (Wagner) şi că aceasta a durat peste trei ore. Comandanţii grupului Wagner i-au spus lui Putin că rămân soldaţii săi şi că vor continua să lupte pentru el, a afirmat Peskov, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

 

UPDATE 13:20 - Ucraina susține că a recucerit 14 km pătrați, într-o săptămână

Armata ucraineană a recucerit de la forţele ruse 14 kilometri pătraţi în estul şi sudul ţării săptămâna trecută în cadrul contraofensivei sale, a afirmat unul dintre purtătorii săi de cuvânt Andrii Kovaliov, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a transmis în comentariile sale televizate că forţele armate ucrainene au "preluat iniţiativa", după o încetinire anterioară, potrivit AFP şi Reuters.

"Peste 10km2 de teritoriu ucrainean a fost eliberat în sudul Ucrainei săptămâna trecută", a declarat el la televiziunea ucraineană, precizând că alţi 4 km2 au fost de asemenea eliberaţi "în sectorul Bahmut" în est.

Aceste cifre ridică la 193 km2 suprafaţa totală recucerită de Ucraina de la lansarea contraofensivei sale la începutul lunii iunie.

Potrivit lui Andrii Kovaliov, armata ucraineană a preluat în fapt controlul asupra a "169 km2 în sectoarele Melitopol şi Berdiansk", cele două principale oraşe din sudul Ucrainei aflate în prezent sub controlul Rusiei, şi 24 km2 în sectorul Bahmut, oraş recent capturat de Moscova după un lung asediu extrem de sângeros. Liderul cecen pro-Moscova Ramzan Kadîrov a spus că una dintre unităţile sale a fost desfăşurată în zonă.

"Militarii ucraineni se regrupează pe liniile atinse, provocând pagube cu artileria asupra ţintelor inamice identificate. Inamicul rezistă, transferă unităţi, îşi utilizează intens rezervele. Lupte intense au loc aici", a precizat Kovaliov, referindu-se la situaţia de la Bahmut.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că lupte grele au avut loc în două zone din sud-estul ţării: "Ne consolidăm câştigurile în aceste zone", a scris ea.

 

UPDATE 10:44 - Bombardamente ruseşti în timpul distribuirii unor ajutoare umanitare într-un oraș de pe linia frontului în Zaporojie: 4 morți și 11 răniți

Patru persoane - trei femei şi un bărbat, toţi în vârstă de 40 de ani - au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite într-un bombardament rus al unei zone rezidenţiale în oraşul Orihiv, situat pe linia frontului, în regiunea ucraineană Zaporojie, în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, anunţă luni guvernatorul regiunii, Iuri Malaşkoll, relatează Reuters.

 

UPDATE 9:42 - Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, vine cu o nouă amenințare. Acesta anunță că Moscova va lovi trei centrale nucleare ucrainene, dar și alte instalații nucleare din Europa de Est, dacă se confirmă o presupusă încercare a forțelor armate ale Kievului de a ataca centrala de la Smolensk cu aşa zise rachete NATO. pentru presupusul atac asupra centralei de la Smolensk nu este prezentată o dovadă, potrivit presei ucrainene. 

 

UPDATE 8:50 - Atacul ucrainean asupra podului Kerci, pus la îndoială chiar de bloggeri ruși

Presupusul atac ucrainean asupra Podului Kerci din Crimeea, din acest weekend, este pus la îndoială chiar de bloggerii ruși. Unul dintre ei a argumentat că aeronavele ucrainene ar fi trebuit să se apropie periculos de țintă, pentru a putea avea obiectivul în raza de acțiune și să lanseze rachete, probabil de fabricație britanică. Duminică, un autointitulat administrator rus al Crimeei a anunțat că sistemele ruse de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră în zona Kerci, iar traficul pe pod a oprit temporar, ceea ce a dus la o coadă de mașini lungă de mai mulți kilometri.

UPDATE 7:00 - Pregătiri draconice pentru Summitul de la Vilnius. Miză uriașă

Capitala Lituaniei arată ca o fortăreață în așteptarea Summitului de săptămâna aceasta. Țările membre NATO au trimis ajutoare armate, ca Vilnius să fie păzit din toate colțurile, iar asta pentru că apărarea oficialilor prezenți la reuniune se află pe primul loc. Summitul are loc între 11 și 12 iulie, iar principalul subiect de discuție va fi legat de războiul lansat de Rusia în Ucraina. 

UPDATE 4:10 - Biden: Ucraina „nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO”

Ucraina nu este încă pregătită să devină membră a NATO, a declarat preşedintele american Joe Biden într-un interviu pentru CNN în care a arătat că nu se pune problema ca Kievul să adere cât timp este în război cu Rusia, iar NATO trebuie să „deschidă o cale raţională” pe care Ucraina ar putea să o urmeze pentru a adera în cele din urmă la blocul militar occidental. 

UPDATE 3:20 - Convorbire telefonică între Lavrov și omologul său de la Ankara. Despre ce au discutat 

Miniştrii de externe ai Rusiei şi Turciei au vorbit duminică la telefon, la o zi după ce Ankara a înfuriat Moscova pentru că a permis ca cinci comandanţi ucraineni să plece acasă împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, Moscova acuzând că au fost încălcaţi termenii unui acord de schimb de prizonieri, relatează Reuters.