MENIU

Război în Ucraina, ziua 501. Comandanții regimentului Azov s-au întors acasă. Reacții furibunde de la Kremlin

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 501. Foto: Profimedia

Cinci lideri militari ucraineni din regimentul Azov au revenit în Ucraina împreună cu președintele Volodimir Zelenski. Aceasta a stârnit reacții furioase la Kremlin, care acuză Turcia, țară care a luat decizia eliberării lor, de încălcarea acordurilor cu Rusia. Între timp, Polonia își intensifică desfășurarea de trupe la granița cu Belarus, pe fondul îngrijorărilor legate de prezența mercenarilor Grupului Wagner în această țară. Războiul din Ucraina a intrat în ziua 501.

UPDATE Atacurile ruşilor asupra Kievului au ucis peste 170 de civili
Atacurile ruşilor au ucis peste 170 de civili şi au distrus peste 400 de clădiri rezidenţiale din Kiev de la începutul invaziei, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Printre victime se numără şapte copii, potrivit lui Klitschko.
 
"Putin are nevoie de teritoriu, nu are nevoie de noi, ucrainenii. De aceea omoară civili", a spus el.


UPDATE Polonia a trimis în secret aproximativ 12 elicoptere Mi-24 în Ucraina
Polonia a trimis recent Ucrainei aproximativ 12  elicoptere de atac sovietice Mi-24 într-un transfer nedeclarat, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal pe 9 iulie.
 
Cu toate acestea, flota ucraineană este încă mică în comparaţie cu flota aeriană a Rusiei, cu sisteme de ţintire şi de apărare mai puţin sofisticate, scrie WSJ.
 
Polonia a fost unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei, livrând Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda pe 14 aprilie.

UPDATE Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Va restabili paritatea pe câmpul de luptă
Consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, Mykhailo Podolyak spune că muniţiile cu dispersie sunt "extrem de importante" pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

"Ele compensează oarecum deficitul nostru de obuze şi restabilesc parţial paritatea pe câmpul de luptă. Având în vedere faptul că Rusia foloseşte acest tip de muniţie în Ucraina de peste un an, acest lucru este cel puţin corect", a postat el pe Twitter.

Statele Unite au anunţat că răspund unei solicitări ucrainene de a furniza controversate muniţii cu dispersie. Anunţul a stârnit critici intense din partea grupurilor pentru drepturile omului, deoarece arma este interzisă de peste 100 de ţări.

UPDATE 15:00 Traficul a fost suspendat temporar pe podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, după ce apărarea antiaeriană a doborât duminică o rachetă de croazieră, potrivit oficialilor numiți de ruși, relatează CNN.

UPDATE 13:30 ​Şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, care în decembrie anul trecut a fost numit la conducerea campaniei ruse din Ucraina, ar fi fost îndepărtat de la comanda războiului, potrivit unor bloggeri militari ruşi citaţi de The Moscow Times. Deși nu există deocamdată o confirmare oficială a informațiilor, dacă acestea se dovedesc a fi adevărate, ar fi prima schimbare după rebeliunea mercenarilor grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin.

UPDATE 12:00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat duminică că liderii NATO, alianță condusă de SUA, ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul care începe săptămâna viitoare la Vilnius, transmite Reuters.

Întoarcerea în Ucraina a celor cinci comandanți ucraineni care se aflau în Turcia reprezintă o \"încălcare flagrantă\" a acordului pentru schimbul de prizonieri negociat de Ankara anul trecut", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Aceasta vine în urma anunțului făcut de președintele Volodimir Zelenski, care s-a întors de la Istanbul și a declarat că i-a adus pe cei cinci foști luptători de la uzina Azovstal din Mariupol înapoi acasă. În timpul unui asediu rusesc, luptătorii ucraineni care apărau uzina siderurgică din Mariupol au fost obligați să se predea. Unii dintre aceștia au fost eliberați de Moscova în cadrul unui schimb de prizonieri intermediat de Ankara, cu condiția ca militarii să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului. 

Forțele de opoziție rusă pregătesc noi atacuri

Comandantul Legiunii Libertății Rusiei, o unitate care se opune armatei lui Vladimir Putin, a anunțat că luptătorii săi planifică un nou atac transfrontalier. El a declarat că intenționează să profite de haosul din interiorul Kremlinului, generat de revolta lui Evgheni Prigojin, conform informațiilor furnizate de The Guardian. Liderul grupului, aflat în Ucraina, susține că este necesară utilizarea armelor, nu a cuvintelor, pentru a înlătura regimul de la Moscova.

Polonia își intensifică desfășurarea de trupe la granița cu Belarus

Polonia a inițiat desfășurarea a peste 1.000 de soldați în partea de est a țării, la granița cu Belarus. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării de la Varșovia, ca urmare a îngrijorărilor tot mai mari legate de prezența mercenarilor Grupului Wagner în Belarus. Oficialii polonezi exprimă temerea că venirea acestei unități formate de Evgheni Prigojin ar putea intensifica tensiunile de la graniță.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina