MENIU

Război în Ucraina, ziua 392: Atacuri masive ale rușilor! Cel puțin 9 morți și zeci de răniți - LIVE TEXT

Război în Ucraina

Ucraina a ajuns, astăzi, în ziua de 392 de război. 

UPDATE 00.00 -  Președintele rus Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, astfel că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, iar statele NATO ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Guardian.

UPDATE 23.00 - Riscul unui conflict nuclear se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, potrivit agenției de presă de stat TASS.

UPDATE 22.00 - Potrivit unui nou bilanț, atacurile aeriene ruse asupra orașelor ucrainene au ucis cel puțin nouă persoane, relatează Reuters.

Cel puțin opt persoane au fost ucise și șapte au fost rănite când două cămine și un colegiu au fost lovite în Rjîșciv, 64 km sud de capitala Kiev, au declarat serviciile de urgență pe Facebook.

Câteva ore mai târziu, două clădiri rezidențiale au fost avariate într-o lovitură cu rachete în orașul Zaporojie, din sud-estul orașului. O persoană a fost ucisă, iar 33 de persoane au fost transportate la spital, au spus oficialii.

UPDATE 20.00 - Forțele ruse au lansat miercuri dimineață atacuri masive cu drone în regiunile Kiev, Jitomir şi Hmelniţki. Cel puțin nouă persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite. Apărarea antiaeriană ucraineană a anunțat că a interceptat 16 din cele 21 de drone Shahed-136, de fabricaţie iraniană. La Odesa, o clădire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei, a fost lovită de o rachetă rusească.

UPDATE 19.00 - Potrivit ultimului bilanț, cel puțin șapte persoane au fost ucise miercuri în atacurile aeriene ruse asupra orașelor ucrainene, relatează Reuters.

Într-o serie de lovituri cu drone de dimineață,șase persoane au fost ucise și 18 au fost transportate la spital, când două cămine și o unitate de învățământ au fost lovite în Rjîșciv, la 64 km sud de Kiev, a declarat șeful poliției regionale Andrii Nebitov.

Atacul a lăsat o gaură la ultimul etaj al unui cămin cu cinci etaje și o grămadă de moloz în locul unei alte clădiri, a spus un martor Reuters.

Câteva ore mai târziu, două clădiri rezidențiale au fost avariate într-o lovitură cu rachete în orașulZaporojie, din sud-estul orașului.

Oficialii locali au spus că o persoană a fost ucisă, iar 33 au fost transportate la spital.

UPDATE 18.00 - Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat miercuri că probabilitatea unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, au informat agențiile de presă ruse, relatează Reuters.

El a mai spus că nu se poate vorbi despre negocieri secrete sau deschise cu Washingtonul pentru restabilirea Tratatului de reducere a armelor nucleare New START, după ce Putin a anunțat a anunțat că Rusia își suspendă participarea în tratatul privind armele nucleare.

UPDATE 17.00 - Aproape 20 de persoane au fost rănite în urma atacului lansat de ruși asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Zaporojie, conform oficialilor ucraineni, citați de The Guardian.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat miercuri o înregistrare video care arată momentul în care o rachetă rusească lovește blocul de locuințe.

UPDATE 15:30 - Primele imagini cu bombardamentele rușilor în Zaporojie.

Președintele Volodimir Zelenski a publicat o înregistrare video cu momentul în care o rachetă rusească lovește un bloc de locuințe din orașul Zaporojie: „Zaporojie. Se trage chiar acum în zone rezidențiale unde trăiesc oameni obișnuiți și copii. Aceasta nu trebuie să devină \"doar o altă zi\" în Ucraina sau oriunde altundeva în lume”, a scris Zelenski pe Twitter.

Zaporizhzhia. Right now, residential areas where ordinary people and children live are being fired at.
This must not become "just another day" in 🇺🇦 or anywhere else in the world. The world needs greater unity and determination to defeat Russian terror faster and protect lives. pic.twitter.com/YnocW2yVaU

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 22, 2023

UPDATE 14:30 - Polonia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri drept \"\"periculoasă\"\" axa China-Rusia, după ce liderul chinez Xi Jinping a încheiat o vizită la Moscova, relatează AFP.

Vizita liderului chinez la Moscova "ne umple de îngrijorare" deoarece "axa China-Moscova este periculoasă", a spus prim-ministrul polonez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida.

Xi Jinping a părăsit miercuri Rusia după un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cei doi lideri salutând marţi intrarea într-o "nouă epocă" a relaţiei lor "speciale" în faţa Occidentului.

UPDATE 14:19 - Zelenski, în vizită pe linia frontului de lângă Bahmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zekenski, a vizitat miercuri o poziție militară din prima linie din apropierea orașului asediat Bahmut, a transmis biroul său, conform The Guardian.

În timpul vizitei sale, Zelenski a fost informat „despre situația operațională și despre cursul ostilităților din prima linie”, precizează sursa citată.

UPDATE 12:00 - Austria dă cărțile: „Rusia va continua să fie importantă pentru Europa”

​Rusia va continua întotdeauna să fie importantă pentru Europa, a declarat miercuri ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, remarcând că a gândi altfel este iluzoriu, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 10:50 - Atacuri masive cu drone asupra Ucrainei: cel puţin3 morţi şi 7 răniţi, în regiunea Kiev

Mai multe regiuni din Ucraina au fost vizate, în noaptea de marți spre miercuri, de atacuri masive cu drone ale Rusiei.

Trei persoane au fost ucise şi şapte au fost rănite în regiunea Kiev, iar la Odesa, o clădire aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei, a fost lovită de o rachetă rusească, informează AFP, EFE şi Dumskaia.net.

"Un obiectiv civil a fost avariat în urma atacului nocturn cu drone în regiunea Kiev", care a provocat un incendiu, a indicat în cursul dimineţii de miercuri administraţia militară regională Kiev pe Telegram, fără să ofere detalii asupra locului lovit.

UPDATE 6:10 - Drone ruse, doborâte de forțele ucrainene în apropierea Kievului

Apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat 16 din cele 21 de drone Shahed-136, de fabricaţie iraniană, pe care Rusia le-a lansat la primele ore ale zilei de miercuri împotriva Kievului şi a regiunilor Jitomir şi Hmelniţki, situate la vest de capitala Ucrainei, conform unui bilanţ preliminar publicat de Statul Major al forţele armate ucrainene în buletinul informativ zilnic pe contul său de Facebook.

UPDATE 5:20 - Ucraina a obținut un plan de ajutorare de 15,6 miliarde de dolari de la FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP, citată de Agerpres.

Planul urmează să permită „sprijinirea redresării economice treptate, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie după conflict şi pe drumul aderării la Uniunea Europeană” (UE), a precizat FMI într-un comunicat.

UPDATE 4:50 - Zelenski: „Ucraina a început să marcheze prima aniversare a primelor bătălii victorioase din război”

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de marţi seara despre vizita premierului nipon la Kiev şi a subliniat că aceasta este cu atât mai semnificativă cu cât a intervenit exact în ziua în care Ucraina marca un an de la prima victorie împotriva forţelor de ocupaţie ruse, iar Japonia, care deţine preşedinţia G7, doreşte să ajute şi să mobilizeze lumea pentru a proteja „ordinea internaţională” existentă.

UPDATE 3:10 - Putin: „Dacă Marea Britanie trimite muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, Rusia va fi nevoită să reacţioneze”

Vladimir Putin a condamnat intenţia Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniţie pentru tancuri ce conţine uraniu sărăcit, afirmând că Moscova va fi nevoită să răspundă în consecinţă.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia