MENIU

Război în Ucraina - Ziua 383 - Zelenski: Peste 1.000 de ruși, uciși la Bahmut din 6 martie - Zaharova admite problemele regimului Putin

Razboi in Ucraina

Rusia continuă asaltul asupra oraşului Bahmut şi a bombardat un alt oraş din estul ţării aflat în apropiere, afirmă armata ucraineană. Oficialii serviciilor de informaţii ucrainene au confirmat identitatea prizonierului de război care a strigat "Glorie Ucrainei!" înainte de a fi executat într-un videoclip viral pe reţelele de socializare. Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, a spus că soldaţii ucraineni luptă cu înverşunare în Bahmut, spunând că aceştia "luptă pentru fiecare metru".

UPDATE 21:55 SUA trimite specialiști în „dezinformarea rușilor” în țările din Europa de Est, după sponsorizările Rusiei și Chinei în dezinformare și preluarea propagandei ruse. Departamentul de Stat a anunțat că Rusia și China au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru dezinformare. Șeful Centrului de Angajament Global (GEC) din Departamentul de Stat va ajunge în Europa de Est, „unde există operațiuni care repetă și oficializează dezinformarea rusă”, și va purta discuții cu guvernele țărilor din zonă „pentru a închide sau a limita” aceste operațiuni, relatează CNN.

UPDATE 20:45  Curtea Penală Internațională (CPI) urmează să emită "în scurt timp" mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruși în legătură cu conflictul din Ucraina, a declarat luni o sursă familiarizată cu această chestiune, relatează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE 20:20 Administraţia Rusiei a anunţat luni seară, în contextul negocierilor cu Naţiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse.

UPDATE 14:13  - Rusia a mai trimis 3 nave purtătoare de rachete în Marea Neagră

Rusia a trimis încă două nave purtătoare de rachete și un submarin în Marea Neagră. Cele trei nave au, în total, până la 20 de rachete, afirmă Comandamentul Operațional Pivden (Sud), citat de cotidianului ucrainean Pravda.

Anterior, Rusia a desfășurat în Marea Neagră două nave purtătoare de rachete înarmate cu 16 rachete de croazieră Kalibr.

UPDATE 13:55 - Kremlinul susține că va încheia războiul din Ucraina doar pe cale militară. Peskov: "Prioritatea absolută rămâne..."

Kremlinul susține că obiectivele pe care le-a trasat înainte de invadarea Ucrainei mai pot fi atinse acum doar prin mijloace militare.

UPDATE 09:17 - Belgorod, ținta unor noi atacuri cu rachete din Ucraina?

Cel puţin o persoană a fost rănită luni în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, după ce forţele ruse au doborât patru rachete deasupra regiunii şi a centrului său administrativ Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii aflate la graniţa cu Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 07:00 - ISW: Zaharova admite că au avut loc lupte la Kremlin

Potrivit buletinului zilnic al think tank-ului american Institute for the Study of War (ISW), Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe, ar fi confirmat că există „lupte interioare” în cercurile Kremlinului şi că „se pare că Putin nu le poate rezolva”.

Purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, cu ocazia unui forum desfăşurat la Moscova, ar fi spus că Kremlinul nu poate repropune abordarea stalinistă a controlului central al informaţiilor interne ruseşti din cauza luptelor neprecizate dintre „elitele” Kremlinului.

Potrivit lui ISW, aceste afirmaţii susţin unele aprecieri ale aceluiaşi think tank cu privire la deteriorarea regimului rus şi la dinamica controlului spaţiului informaţional. Ar exista „lupte interioare între membri-cheie ai cercului interior al lui Putin; Putin a cedat spaţiul informaţional unei varietăţi de actori cvasi-independenţi; Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional”.

Potrivit ISW, nu este clar de ce Zaharova a mers atât de departe încât să facă aceste afirmaţii, dar este posibil să fi vrut să „reducă aşteptările bloggerilor militari naţionalişti cu privire la capacitatea Kremlinului de a da coerenţă unei singure naraţiuni şi poate chiar o politică unificată”.

UPDATE 06:30 - Zelenski: 1.100 de soldaţi ruşi ucişi în Bahmut din 6 martie

„În mai puţin de o săptămână – din 6 martie – numai în sectorul Bahmut”, soldaţii ucraineni „au reuşit să elimine peste 1.100 de soldaţi inamici, ceea ce reprezintă pierderi ireversibile ale Rusiei lângă Bahmut”, a a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de aseară, adăugând că ruşii au înregistrat „cel puţin 1.500” de răniţi. În plus, zeci de unităţi de echipamente inamice au fost distruse şi peste zece depozite de muniţii ruseşti au fost arse.

UPDATE 05:00 - Oraşul Vuhledar a fost bombardat cu muniţie incendiară de către Rusia 

UPDATE 3:06  - Saakashvili este pe moarte

Fostul preşedinte al Georgiei susţine că a fost otrăvit şi că „este pe moarte”.

Mikheil Saakashvili a declarat pentru Sky News: „Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează şi îmi provoacă dureri chinuitoare”. 

UPDATE 1:41  - Lukaşenko vizitează Iranul pentru a discuta despre relaţiile bilaterale

Dictatorul Alexandru Lukaşenko a sosit la Teheran, Iran, pe 12 martie pentru a se întâlni cu liderii iranieni, potrivit serviciului de presă din Belarus. Se pare că vor discuta despre relaţiile bilaterale ale ţărilor cu un „accent pe comerţ şi cooperare economică”, inclusiv industrie, agricultură, transport şi logistică.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina zelenski rusia putin