MENIU

Război în Ucraina, ziua 378: Soldații ucraineni NU părăsesc câmpul din Bahmut: orașul, atacat continuu. Ajutor militar important din Polonia - LIVE TEXT

Cimitir din zona Lviv/ Profimedia

Astăzi se împlinesc 378 de zile de la debutul invaziei ruse. În continuare, se duc lupte crâncene în Bahmut. Liderul grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin a estimat că în oraşul din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni. Aceștia opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată. Zelenski afirmă că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage, în timp ce un oficial NATO transmite că ruşii au pierdut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât ucrainenii în bătălia pentru orașul din estul țării. 

UPDATE 00.00 - Zelenski: Viitorul Națiunilor Unite se decide în Ucraina.

După întâlnirea sa cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de miercuri, președintele Volodimir Zelenski a declarat că viitorul Națiunilor Unite se decide acum în Ucraina, deoarece Kievul "apără obiectivele și principiile Cartei ONU".

UPDATE 23.00 - Zelenski îl invită la Kiev pe liderul republican american Kevin McCarthy.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe republicanul Kevin McCarthy, șeful Camerei Reprezentanților din SUA, să viziteze Kievul, în contextul în care încep să se intensifice protestele conservatorilor americani față de ajutorul acordat Ucrainei, potrivit AFP.

UPDATE 22.00 - Șeful serviciilor de informații americane: Rusia ar putea trece la apărare din cauza lipsei de resurse

Rusia ar putea trece la o strategie de menținere și apărare a pozițiilor existente, deoarece nu dispune de muniție și de trupe pentru a obține câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina în 2023, a declarat Avril Haines, directorul serviciului național de informații al SUA, potrivit New York Times.

UPDATE 20-42  Ucraina spune că ajutorul de 2 miliarde de euro pentru muniție, de la UE, este insuficient. 

Uniunea Europeană va contribui cu suma de 2 miliarde de euro pentru ca Ucraina să-și facă stocul de armament, dar reprezentanții președintelui Zelenski spun că tot este puțin să facă față împotriva Rusiei. 

UPDATE 14:14 - Probă STRANIE la un concurs de miss din Rusia: adolescente între 14 și 17 ani, puse să asambleze puști Kalașnikov

Situație incredibilă la un concurs de miss din Rusia! Participantele, și aici vorbim despre fete cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, au avut o probă atipică în cadrul competiției de frumusețe „Miss Iunarmia". Mai exact, fetele au fost puse să asambleze și să dezasambleze celebrele puști de asalt Kalașnikov.

UPDATE 13:13 - Zelenski, mesaj amenințător. Ce se întâmplă dacă rușii cuceresc Bahmutul

Dacă trupele ruse reuşesc să cucerească Bahmut, oraşul ucrainean care a devenit epicentrul luptelor, vor avea "drum deschis" spre capturarea altor oraşe cheie din estul ţării, a avertizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul de televiziune CNN, citat miercuri de agenţiile EFE şi AFP.

UPDATE 11.40 - Președintele Vladimir Putin a transmis un mesaj de Ziua Internațională a Femeii. În ciuda sutelor de mii de mame, soții și surori care au rămas fără copii, soți sau frați, liderul de la Kremlin n-a transmis niciun cuvânt de consolare. În schimb, și-a arătat respectul pentru femeile din armată care luptă acum în Ucraina.

UPDATE 9:04 - „Garda femeilor din Urali” se pregătește să apere Rusia cu Kalașnikovul în mână! Susținătoarele operațiunii lui Putin nu renunță la unghii cu gel și extensii de gene

La 2000 de kilometri de front, „Garda femeilor din Urali” se pregătește intens să apărare Rusia în caz că se întâmplă „ceva” cu "patria-mamă". Drept dovadă stă faptul că femeile se înscriu încă din septembrie anul trecut pentru antrenament militar cu arme de foc la Ekaterinburg, oraș așezat pe partea estică a Munților Ural, capitala regiunii Sverdlovsk. Imaginile care au apărut pe internet par însă ireale. În aceste imagini se pot vedea femei cu extensii de gene, unghii cu gel, păr lung, prins în coadă de cal, și puști Kalașnikov sovietice în mână. 

UPDATE 7:15 -  Polonia promite un nou ajutor militar Ucrainei

Polonia a anunțat că peste câteva zile va trimite 10 tancuri Leopard 2 în Ucraina. În total, peste 300 de tancuri au fost promise Ucrainei de către aliații occidentali. 

UPDATE 6:10  - Prigojin amenință: Dacă trupele Wagner se retrag din Bahmut, întregul front se va prăbuși

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, susține că trupele ruse simt la Bahmut pe propria lor piele „furia” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui trupe nu duc deloc lipsă de arme şi muniţii. Prigojin acuză în continuare că luptătorii Wagner încă nu primesc din partea Moscovei muniţiile, armele, vehicule şi echipamentele militare de care au nevoie.

"Dacă trupele Wagner se retrag din Bahmut acum, întregul front se va prăbuși", a afirmat Prigojin.

UPDATE 5:30 - „Da Vinci”, un soldat ucrainean celebru şi preţuit, a murit la Bahmut - Anunțul lui Zelenski

Volodimir Zelenski - președintele Ucrainei şi-a exprimat mulţumirile şi recunoştinţa faţă de toţi cei care luptă pentru Bahmut şi a căror „rezistenţă şi perseverenţă distrug armata ocupantului din Donbas”.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina