MENIU

Război în Ucraina - Ziua 357 - Ofensivă majoră a armatei ruse, la o săptămână distanță de data de 24 februarie. Mesaj dur al șefului NATO - LIVE TEXT

Arme nucleare

Conflictul din Ucraina se apropie cu paşi repezi de un an de lupte teribile, pe 24 februarie. 

UPDATE 23:10 - Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit Bloomberg.

Doar Germania și Portugalia au promis să trimită versiunea A6 a tancurilor de luptă Leopard 2, cu 14 tancuri promise de Berlin și trei de guvernul portughez, a declarat Pistorius reporterilor după o reuniune a miniștrilor NATO la Bruxelles. „Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion”, a spus el.

Un batalion ucrainean standard este format din 31 de tancuri.

Între timp, Polonia, Norvegia, Canada, Spania și Finlanda au reușit să alcătuiască un batalion de Leopard 2, un model mai vechi de A4, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, citat de Dziennik Gazeta Prawna.

Cu toate acestea, potrivit lui Pistorius, multe dintre aceste tancuri sunt în stare proastă și au nevoie de reparații înainte de a putea fi trimise.

UPDATE 23:00 - Evgheni Prigojin își recunoaște eșecul de la Bahmut. Grupare Wagner dă vina pe generalii lui Putin. 

„Avansul nu merge atât de repede pe cât ne-am dori... Cred că Bahmut ar fi fost luat înainte de Anul Nou, dacă nu ar fi fost birocrația noastră militară monstruoasă. Astăzi avem un anumit număr de schimbări structurale... Primirea deținuților a fost oprită în rândurile noastre”, a spus Prigojin.

UPDATE 10:15 - Rusia a oferit miercuri Cubei o donaţie de \"urgenţă\" de 25.000 tone de grâu pentru a combate penuria de pe insulă, un semn al aprofundării relaţiilor între cei doi aliaţi de lungă durată, transmite Reuters.

Într-o scurtă ceremonie în portul Havana, ambasadorul rus Andrei Guskov a spus că Moscova \"însoţeşte eforturile Cubei de dezvoltare în domenii precum industria, construcţiile de maşini, transport şi energie\".

Donaţia substanţială de grâu marchează cea mai recentă deschidere între Cuba şi Rusia.

UPDATE 21:03 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, deși președintele rus Vladimir Putin nu dă niciun indiciu că dorește pacea, el „trebuie să realizeze” că nu poate câștiga războiul în Ucraina, relatează CNN.

UPDATE 20:16Premierul suedez Ulf Kristersson, care a vizitat miercuri Kievul, nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că un astfel de demers trebuie întreprins printr-o coaliţie internaţională coordonată, relatează CNN.

"Nu excludem nimic în acest moment", a declarat Kristersson într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Dar, în acelaşi timp, recunoaştem faptul că avem nevoie de o coaliţie internaţională pentru a face alţi paşi", a adăugat premierul Suediei, ţară care se află la preşedinţia Consiliului UE.

UPDATE 18:42 - Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată miercuri la șase ani într-o colonie penală pentru că a acuzat forțele aeriene rusești că a bombardat un teatru din orașul ucrainean Mariupol în aprilie anul trecut, unde se adăposteau femei și copii, relatează Reuters și CNN.

UPDATE 18:10 - Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video care arată mai multe lovituri împotriva mercenarilor Wagner care încearcă să avanseze pe timpul nopții în atacuri kamikaze către liniile inamice.

Loviturile au fost realizate de Brigada 93 a armatei ucrainene care luptă pe frontul din Bahmut, orașul din regiunea Donețk pe care forțele ruse încearcă să îl cucerească din luna august a anului trecut. Militarii acestei unități afirmă că, în pofida pierderilor grele, mercenarii Wagner continuă să încerce să atace pe timpul nopții în grupuri mici.

UPDATE 17:45 - Confiscarea averilor oligarhilor ruși și folosirea banilor pentru reconstrucţia Ucrainei este neconstituţională în Elveţia, a anunțat Guvernul de la Berna, citând concluziile unui grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie, conform Reuters și AFP.

Elveţia a îngheţat active financiare în valoare de 7,5 miliarde de franci elveţieni (8,13 miliarde de dolari) în cadrul sancţiunilor împotriva ruşilor pentru invazia Moscovei în Ucraina.

UPDATE 17:20 - Șase baloane rusești au fost reperate deasupra Kievului, iar majoritatea au fost doborâte de apărarea antiaeriană, a anunțat miercuri administrația militară a capitalei ucrainene, relatează Reuters.

UPDATE 17:00Cel de-al zecelea pachet de sancţiuni pe care blocul european îl va adopta împotriva Rusiei, în valoare totală de 11 miliarde de euro, va viza noi interdicţii comerciale şi controale ale exporturilor de tehnologie, inclusiv pentru fabricarea dronelor, elicopterelor şi rachetelor, conform anunțului făcut, miercuri, de preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Comisia Europeană propune, de asemenea, să fie sancţionaţi şi operatori economici iranieni implicaţi în războiul Rusiei în Ucraina, fapt ce reprezintă o premieră. Maşina de propagandă a Kremlinului face și ea obiectul unor noi interdicţii în spaţiul european. Afirmațiile vin în contextul întâlnirii ce are loc chiar la această oră, la Bruxelles, la care participă cele 27 de ţări europene pentru a discuta despre noul set de sancţiuni împotriva Rusiei, în condiţiile în care săptămâna viitoare se împlinește un an de la debutul invaziei trupelor lui Putin în Ucraina. 

UPDATE 14.00 - Noua politică externă a Rusiei se va concentra pe încheierea \"\"monopolului\"\" occidental asupra afacerilor globale, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

„Conceptul reînnoit al politicii noastre externe se va concentra pe nevoia de a pune capăt monopolului Occidentului asupra modelării cadrului vieţii internaţionale\"\", a spus Lavrov într-o intervenţie în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

„Astăzi, Statele Unite şi sateliţii lor duc un război hibrid total contra noastră pe care l-au pregătit timp de mulţi ani, folosindu-se de extremiştii naţionalişti ucraineni\"\", a adăugat înaltul demnitar rus, potrivit Reuters

UPDATE 13.00 - Rusia aruncă în luptă echipamente grele și mobilizează trupe în Lugansk, dar forțele ucrainene continuă să apere regiunea, a declarat miercuri guvernatorul Serhii Gaidai, după ce dimineață Moscova a susținut că trupele sale au străpuns două linii fortificate de apărare ucrainene pe frontul de est, iar trupele inamice s-au retras.

„Sunt multe bombardamente, aviația este deja implicată. Atacurile vin din diferite direcții, în valuri. Vedem că se transferă oameni mobilizați (pe front), vedem, de asemenea, că există mai mult echipament (greu)", a declarat Gaidai.

„Informația potrivit căreia forțele noastre de apărare s-ar fi retras dincolo de linia frontierei administrative (a Luganskului) nu corespunde realității", a adăugat el.

UPDATE 10.00 - Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat miercuri că aliații occidentali ar putea ajuta mai rapid Ucraina prin sprijinirea forțelor lor terestre, în loc să se concentreze pe furnizarea de avioane.

Wallace a susținut că avioanele de vânătoare necesită o „echipă foarte substanțială de sprijin tehnic" și că Marea Britanie ar putea oferi un sprijin mai prompt prin furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune și rachete antiaeriene.

„Cred că putem ajuta Ucraina mai repede prin furnizarea echipamentelor de care au nevoie pe câmpul de luptă, mai degrabă decât printr-o anume platformă pe care o solicită", a declarat el pentru Sky News.

UPDATE 09.00 - Trupele rusești au străpuns apărarea forțelor ucrainene într-o parte a regiunii Lugansk, a afirmat miercuri dimineață Ministerul rus al Apărării, pe Telegram

„În timpul ofensivei ... trupele ucrainene s-au retras dezorganizat la o distanță de până la trei kilometri de liniile ocupate anterior. Nici cea de-a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut rezista pătrunderii militarilor ruși", a susținut sursa citată.

Ministerul nu a precizat în ce parte a regiunii Lugansk a avut loc ofensiva.

UPDATE 00:00 O studentă rus riscă 10 ani de închisoare pentru postare împotriva războiului 
Studenta rusă Olesia Krivtsova riscă zece ani de închisoare, vinovată fiind în viziunea regimului de la Moscova că a postat pe Instagram un comentariu împotriva războiului dorit de preşedintele Vladimir Putin. Ea a fost arestată pentru un comentariu despre podul din Crimeea aruncat în aer de armata ucraineană şi care, potrivit Moscovei, a discreditat armata rusă şi a susţinut terorismul. Studenta de la Universitatea Arhangelsk este acum în arest la domiciliu şi a fost scutită de închisoare doar pentru că avea 20 de ani, scrie BBC, explicând că Krivtsova poartă o brăţară electronică care permite Poliţiei să-i monitorizeze orice mişcare. 

UPDATE 00:00 Ucraina şi Spania vor desfăşura apărarea antiaeriană Nasams în Estonia
În aprilie, Spania va implementa sistemele de apărare aeriană NASAMS în Estonia pentru o perioadă totală de patru luni. Acest lucru a fost anunţat de ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu omologul său estonian, Hanno Pevkur, care a avut loc la Bruxelles.

UPDATE 23:00 Yale: 6.000 de minori în Rusia şi Crimeea, la „reeducare politică”
6.000 de minori ucraineni au fost duşi în Rusia şi în Crimeea pentru a fi „reeducaţi”, susţine Universitatea Yale, care vorbeşte despre cel puţin 43 de lagăre şi alte structuri în care au fost deţinuţi copii ucraineni cu scopul principal de „reeducare politică”. În lagăre sunt copii care mai au părinţi sau un tutore, dar şi cei pe care Rusia îi consideră orfani şi alţii care erau în grija instituţiilor statului ucrainean înainte de invazie, precum şi cei cu custodia incertă din cauza războiului. Cercetătorul Nathaniel Raymond a spus că „scopul principal al facilităţilor taberei pe care le-am identificat pare a fi reeducarea politică”.

UPDATE Grup de lucru pentru bunurile ruseşti confiscate pentru reconstrucţie
Uniunea Europeană va înfiinţa un grup de lucru pentru a defini utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei, anunţă preşedinţia suedeză a UE. „Grupul va efectua analiza politică, financiară, juridică şi economică a utilizării activelor ruseşti îngheţate”, au precizat nordicii. O parte a sarcinii este să definească unde sunt activele vizate şi valoarea lor globală. Grupul de lucru va fi prezidat de Anders Ahnlid, directorul general al Consiliului Naţional al Comerţului Suedez.

UPDATE 22:00 Putin trimite un bombardier nuclear lângă Alaska, în timp ce NATO plănuieşte să trimită mai multe arme la Kiev
Un zgomotos Tu-95MS „Bear”, însoţit de două avioane de vânătoare Su-30, a zburat peste Marea Bering în largul coastei Alaska, marţi dimineaţă, timp de mai bine de şapte ore. Trimiterea bombardierului nuclear de către Putin este înţeleasă ca o adevărată provocare a Rusiei către Occident.

Nu este singurul din moment ce în aceste ore serviciile norvegiene de informaţii au denunţat prezenţa navelor flotei moscovite - tot cu arme nucleare - în Marea Baltică. Ameninţări, cele ale Ţarului, care îngrijorează NATO, atât de mult încât să împingă miniştrii apărării din ţările membre să se întâlnească la Bruxelles, pentru a discuta despre trimiterea altor arme în Ucraina, în special vorbim de avioane de luptă solicitate expres de Kiev.

UPDATE 21:30 Oslo: Rusia desfăşoară nave cu arme nucleare în Marea Baltică
Rusia a început să desfăşoare nave tactice cu arme nucleare în Marea Baltică pentru prima dată în 30 de ani, a declarat serviciul de informaţii norvegian în raportul său anual, citat de Politico. „Partea fundamentală a potenţialului nuclear se află pe submarinele şi navele de suprafaţă ale Flotei de Nord”, au observat serviciile din Oslo, adăugând că armele nucleare tactice reprezintă „o ameninţare deosebit de gravă în diferite scenarii operaţionale în care ţările NATO s-ar putea implica”.

Mai multe articole despre:
arme nucleare razboi in ucraina