MENIU

Război în Ucraina - Ziua 332 - Germania nu trimite tancuri de teama rușilor - Ucrainenii pregătesc o nouă contraofensivă

Tanc ucrainean in zona Kreminna (Profimedia)

Noua contraofensivă ucraineană va debuta la îneputul primăverii. Germanii refuză să trimită tancuri pentru că nu vor escaladarea conflictului. Berlinul refuză să acorde transferul de tancuri din ţări aliate precum Polonia, Finlanda, Portugalia şi Spania către Ucraina.

UPDATE 23:00 - Preşedintele Volodimir Zelenski a avut sâmbătă seara un mesaj scurt, dar plin de emoţie, în care a adus un omagiu tuturor compatrioţilor care au murit în război, în ziua în care Ucraina şi-a luat rămas bun de la cei care au murit miercuri în urma prăbuşirii unui elicopter în localitatea Brovarî, o suburbie din nord-estul Kievului.

UPDATE 17: 50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asistat sâmbătă la serviciul funerar în memoria fostului ministru de interne Denis Monastirski, decedat în accidentul de elicopter produs miercuri într-o suburbie a Kievului, informează DPA şi Reuters.

UPDATE 17:37Planul secret de atac al lui Putin le dă fiori ucrainenilor. Rusia ar urma să atace cât mai curant, de pe trei fronturi diferite, cu un număr impresionant de trupe. Dezvăluirea șocantă a fost făcută de un om de încredere al președintelui Volodimir Zelenski și membru al echipei care negociază cu Rusia.

„Rușii ne înconjoară de la 240 de grade, ne atacă dinspre Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Lugansk și Donețk", a declarat Rustem Umerov. De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin nu mai vorbește despre „unitatea" popoarelor ucrainean și rus. Kremlinul prezintă acest război ca pe o bătălie puternică împotriva NATO. 

UPDATE 16:20Șeful republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a reacționat cu furie la comentariile făcute miercuri de deputatul Viktor Sobolev, membru al Dumei de Stat, cu privire la necesitatea de a lua măsuri împotriva soldaților neîngrijiți și nebărbieriți din armata rusă, declanșând un război al cuvintelor între cei doi bărbați, potrivit The Moscow Times.

UPDATE 13:25 - Republica Cehă neagă planurile de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei
UPDATE 12:30 - Serviciile secrete britanice declară că trupele ucrainene fac "progrese mici” în apropiere de Kreminna 
UPDATE 11:15 - Ruşii, tot mai puţini pe câmpul de luptă. Pierderile invadatorilor în Ucraina
Ucrainenii continuă contraofensiva cu succes. Statul Major General anunţă, sâmbătă, că Rusia a pierdut 120.160 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
 
Statul Major General al Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut, de asemenea, 3.140 de tancuri, 6.256 de vehicule blindate de luptă, 4.918 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.135 de sisteme de artilerie, 443 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 220 de sisteme de apărare aeriană, 287 de avioane, 277 de elicoptere, 1.891 de drone şi 17 ambarcaţiuni.  
 
UPDATE 10:30 - Presa rusă: incendiu la un depozit de petrol din oraşul rusesc izolat Angarsk din Siberia
 
Potrivit media ruseşti Zvezda News, acolo au luat foc vagoane cisternă şi un camion de combustibil, sâmbătă dimineaţa.
 
Suprafaţa incendiului ar fi fost de 400 de metri pătraţi. 
 
Potrivit ziarului online ucrainean Ukrainska Pravda, întrucât incendiul a fost raportat de Ministerul rus al Apărării, „există posibilitatea ca acest combustibil să fi fost destinat unor scopuri militare”. 
 
În ultimele luni, numărul incendiilor de amploare a crescut în Rusia. 
 
Incendiile recente ar fi avut loc la instalaţii petroliere din Siberia, regiunea Briansk şi Kursk, la centre comerciale mari din Moscova şi regiunea Moscova, la o centrală termică din Perm şi la depozite din Vladivostok, Moscova şi Volgograd. 
 
UPDATE 9:25 - Peste 300 de soldaţi ruşi răniţi sunt trataţi în spitalul din regiunea Luhansk
Peste 300 de soldaţi ruşi răniţi sunt în prezent trataţi într-un spital din Starobilsk, ocupat de Rusia, în regiunea Luhansk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene în briefingul său de dimineaţă. 
 
Potrivit Statului Major General, soldaţii sunt trataţi „exclusiv în departamentul chirurgical” al spitalului.  
 
UPDATE 8:00 - Invadatorii au ucis trei civili şi au rănit alţi patru în regiunea Doneţk 

UPDATE 07:00 - Nivelul plafonului de preţ pentru ţiţeiul rusesc va fi revizuit
Oficialii şi aliaţii americani au convenit să se îndrepte către limitele de preţ pentru produsele petroliere rafinate ruseşti, fiind de acord să revizuiască nivelul plafonului rusesc al preţului ţiţeiului în martie.

UPDATE 06:00 - Lupte grele în Bakhmut
Armata rusă avansează încet şi sigur pirn Bakhmut. Dacă va captura oraşul, va putea lansa atacuri către Kramatorsk şi Sloviansk, două localităţi strategice apărate de ucraineni.

UPDATE 05:00 - Biden promite că Ucraina „va primi tot ajutorul de care are nevoie”
După un eveniment la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden a spus: „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, ca răspuns la întrebarea unui reporter despre dacă Biden sprijină sau nu intenţiile Poloniei de a trimite tancuri Leopard de fabricaţie germană în Ucraina.

UPDATE 04:00 - Dezertor american, ucis în estul Ucrainei
Un fost puşcaş marin din trupele de elită din SUA, care a dezertat în 2019, a fost ucis în estul Ucrainei în timp ce lupta alături de trupele ucrainene.
UPDATE 03:00 - UE pregăteşte cea de-a zecea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei
Sancţiunile vor intra în vigoare de luna următoare.

UPDATE 02:45 - Ministru german: Decizia privind tancurile trebuie analizată atent, pe fondul evoluţiei războiului
UPDATE 01:30 - Joe Biden afirmă că Ucraina va primi toată asistenţa militară necesară

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina germania tancuri rusia