MENIU

Război în Ucraina, ziua 311. Armata lui Putin bombardează și în ultima zi a anului - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 311

Este ziua 311 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Forțele rusești bombardează întreaga linie de front din Donețk, în timp ce luptele din estul Ucrainei continuă. Rușii au tras 85 de rachete asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile de la Kiev.

UPDATE 18.00 Evreii ar trebui să părăsească Rusia ”cât încă mai pot”, a avertizat fostul rabin șef al Moscovei, aflat în exil. Potrivit acestuia, propaganda Kremlinului, care oricum are un discurs cu trimiteri rasiste, i-ar putea transforma în ”țapi ispășitori”, pe fondul conflictului din Ucraina. 

 

UPDATE 16.10 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a distruge Rusia.

 

UPDATE 13.00 - Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a scris, pe Telegram, că ar urma un atac cu rachete asupra Ucrainei, în „toate regiunile”.

Avertismente de raid aerian sunt acum în vigoare pentru aproximativ jumătate din Ucraina.

 

UPDATE 12.00 -  ​Statele Unite sunt îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia, în timp ce Moscova continuă invadarea Ucrainei, a transmis Departamentul de Stat după ce președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, au avut, vineri, discuții prin videconferință, scrie Reuters.

UPDATE 11.00 - Rusia se pregătește să impună legea marțială și să închidă granițele. Ministrul ucrainean al Apărării i-a avertizat pe bărbații ruși că au la dispoziție o săptămâna să plece din țară înainte de o nouă mobilizare în armată pregătită de Kremlin. Oficialul spune că același lucru se va întâmpla și în Belarus. 

UPDATE 10.00 -  Armata ucraineană spune că forțele ruse au încercat să avanseze în apropiere de Bahmut și Avdiivka, punctele centrale ale campaniei lor lente de a captura toată regiunea Donețk din estul țării. În ultima zi, rușii au lansat atacuri asupra mai multor orașe și sate, inclusiv în Bahmut, Kurdyumivka, în apropiere de Soledar și, de asemenea, în orașul Kosteantînivka, la vest de Bahmut, conform Statului major al Ucrainei, citat de Reuters. 

UPDATE 09.00 - Linia electrică de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a fost avariată și deconectată din cauza bombardamentelor, a declarat Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, potrivit CNN.

UPDATE 08.00 - Rusia a lansat în ultima zi cinci rachete și 29 de lovituri aeriene, fiind cel puțin 80 de bombardamente în toată Ucraina, a transmis sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, 10 drone de luptă Shahed-136 de fabricație iraniană, dar toate au fost doborâte, spune Armata Ucrainei. Forțele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile rusești în apropierea a 15 așezări din estul Ucrainei, potrivit Statului Major.

Ministrul ucrainean al apărării spune că armata rusă are nevoie de cel puțin cinci ani pentru a se reface. Având în vedere nivelul pierderilor suferite în Ucraina, armata rusă și-a pierdut puterea și va avea nevoie de cel puțin cinci ani pentru a-și reveni, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Ukrainska Pravda.

Zelenski promite că apărarea aeriană ucraineană va deveni „și mai puternică” în noul an. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că apărarea aeriană a Ucrainei poate deveni „cea mai puternică din Europa” și poate contribui la menținerea securității țării sale și a Europei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi a avertizat că toată lumea trebuie „să se pregătească pentru o perioadă lungă” de război.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia pace