MENIU

Război în Ucraina - Ziua 277: Petiție anti-război, semnată de mamele soldaților ruși. Vești noi despre situația de la Zaporojie: anunțul șeful Energoatom - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Duminică, 27 noiembrie, se intră în cea de-a 277-a zi de război în Ucraina. Belgia a semnat o declaraţie comună cu Ucraina, susţinându-i cauza pentru intrarea în UE şi în NATO. Cancelarul german reclamă metodele lui Putin care distrug populaţia civilă nevinovată. Ministrul bielorus de Externe a murit, se pare otrăvit, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu omologul rus Lavrov.

UPDATE 23:45 - Ministerul britanic al Apărării a confirmat oficial livrarea rachetelor Brimstone 2 către Ucraina. Contul oficial de Twitter al Ministerului Apărării a postat duminică o înregistrare video care arată cum rachetele sunt încărcate într-un transport militar RAF C-17, potrivit BBC.

UPDATE 23:33 - Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat duminică că Ucraina face o „greșeală” propunând condiții prealabile pentru negocierile cu Rusia, argumentând că astfel de condiții prealabile nu permit începerea negocierilor, relatează CNN.

UPDATE 23:00 - Rusia se pregătește să transfere personal și echipament militar rusesc din Belarus cu scopul de a completa unități care au suferit pierderi, relatează Ukrainska Pravda.

„Transferul de personal și echipament militar rusesc în scopul încadrării în unități care au suferit pierderi este în curs. Grupările militare ruse din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei sunt de așteptat să fie consolidate prin transferul mai multor unități din Republica Belarus după ce vor fi atinse capacitatea de luptă”, arată un raport zilnic al Statului Major al Ucrainei.

UPDATE 20:40 - Un grup de mame ale unor soldați ruși s-au alăturat unui grup de activiste feministe pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând o petiție online duminică, relatează CNN.

UPDATE 19:00 - Petro Kotin, președintele companiei naționale de energie nucleară Energoatom, a declarat că există semne că militarii ruși s-ar putea pregăti să abandoneze Centrala Nucleară Zaporije, cea mai mare din Europa, potrivit Glavkom.

UPDATE 17:30 - În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente. Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen.

UPDATE 16:00 - Autoritățile de ocupație ruse din Crimeea susțin că au „naționalizat” peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni doar în noiembrie, potrivit unui raport al serviciului rus Radio Free Europe/Radio Liberty, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 14:00 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA.

UPDATE 13:30 - Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, nu consideră că Rusia ar fi fost grav slăbită în cele nouă luni de război în Ucraina, relatează duminică DPA.

UPDATE 12:30 - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea, marţi, consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul vizitei pe care înaltul oficial american o efectuează în România.

SUMARUL CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE DIMINEȚII

Sâmbătă, forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Luhansk, şi de Bilohorivka, Marinka, Verkhnokamianske şi Spirne, în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
 
Armata ucraineană a lovit două centre de comandă, 11 concentrări ruseşti de echipamente şi personal militar şi „un alt loc strategic” al armatei ruse în aceeaşi perioadă, a precizat Statul Major General. 

Kremlinul plănuieşte să stabilizeze frontul din Ucraina în timpul iernii şi apoi să reia ofensiva în primăvară, ştiind că acest lucru va implica pierderi mari în rândul soldaţilor ruşi, care ar putea ajunge la 100.000 de morţi. Aşa scrie site-ul independent iStories, citând o sursă din serviciile ruseşti FSB şi alta din statul major de la Moscova, într-o ştire relansată de site-ul independent Meduza.

UPDATE Ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a murit subit, la vârsta de 65 de ani.
Makei avea programată o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov în câteva ore, luni 28. Makei era considerat un posibil succesor al lui Lukaşenko. „A fost unul dintre puţinii care nu se aflau sub influenţa rusă. Zvonurile spun că acesta ar putea fi un avertisment pentru Lukaşenko”, a scris Anton Geraşcenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, pe Twitter.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina