MENIU

Război în Ucraina - Ziua 276: Ucraina vrea un plafon de preț pentru petrolul rusesc de 30-40 dolari pe baril. Imagini sfâșietoare din tranșeele din Bahmut - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Evacuările voluntare pentru locuitorii din oraşul Herson, recent eliberat, sunt în curs de desfăşurare, primul tren transportând 100 de persoane, a anunţat guvernul ucrainean. Alimentarea cu energie electrică a capitalei ucrainene Kiev se va apropia de nivelul normal sâmbătă, potrivit unui consilier al ministerului ucrainean al energiei.

UPDATE 21:59 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis, sâmbătă, la Kiev, un summit internaţional privind securitatea alimentară, în cadrul căruia a lansat programul ”Cereale din Ucraina”, având drept scop salvarea de la foamete a cel puţin 5 milioane de oameni. Au luat parte, direct sau online, participanţi din 30 de state, iar mai mulţi oficiali au transmis mesaje video. 

”Acest program prevede achiziţionarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni şi trimiterea lor în ţările din Africa şi Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internaţional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafeţelor cultivate, susţinerea producţiei, îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare şi găsirea unor clienţi internaţionali care să garanteze achiziţionarea de produse alimentare ucrainene”, au transmis oficialii Preşedinţiei din Ucraina.

UPDATE 20:15 - Prețul petrolului rusesc ar trebui să fie limitat la 30 și 40 de dolari pe baril, mai mic decât nivelul propus de G7, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE 20:00Ministerul rus de Externe a transmis, sâmbătă, că este "profund şocat" de vestea morţii ministrului belarus de Externe, Vladimir Makei, relatează CNN.

"În calitate de şef al Ministerului de Externe, el a avut o mare contribuţie la consolidarea în continuare a relaţiilor ruso-belaruse", a transmis, sâmbătă, într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe.

"El a apărat ferm şi eficient interesele Republicii Belarus pe platformele internaţionale", se mai arată în declaraţie, oficialii ruşi adăugând că "este o pierdere grea, ireparabilă".

Makei urma să se întâlnească luni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit mass-media de stat rusă.

UPDATE 19:30 - Şefii de guvern din Polonia şi Lituania şi-au reiterat sâmbătă sprijinul pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, la o întâlnire cu omologul lor ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa.

"Acest război poate avea un singur rezultat: fie câştigă Ucraina, fie toată Europa pierde", a declarat la întâlnirea de la Kiev premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit agenţiei de presă poloneze PAP.

"Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue şi va continua până la victoria lor şi a noastră", a scris la rândul ei pe Twitter după reuniune şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.

UPDATE 18:00 - Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.

UPDATE 17:01 - Ministrul de Externe al Belarusului Vladimir Makei a încetat, sâmbătă, din viață. Acesta avea 64 de ani și era şeful diplomaţiei belaruse din anul 2012.

UPDATE 16:20 - Electricitatea a fost restabilită în orașul Herson din sudul Ucrainei, după ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupația rusă, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial de rang înalt, potrivit Reuters. La Kiev, aproximativ 130.000 nu au curent, potrivit autoritățile, citate de DPA.

UPDATE 15:05- Armată rusă susține că a distrus un depozit de muniție al sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS, potrivit agenție ruse de presă TASS

SUMARUL DIMINEȚII

Rusia a atacat Kramatorsk
Trupele ruseşti au lovit Kramatorsk, în regiunea Doneţk, rănind un bărbat în vârstă de 71 de ani, a anunţat primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko.

Atacul a distrus, de asemenea, o unitate medicală şi a avariat trei clădiri înalte, a adăugat Honcharenko.

Locuitorii încep să evacueze Hersonul
Evacuările voluntare pentru locuitorii din oraşul Herson, recent eliberat, sunt în curs de desfăşurare, primul tren transportând 100 de persoane, a anunţat guvernul ucrainean.

Trenul se îndreaptă spre oraşul Khmelnytskyi, situat în vestul ţării, potrivit Ministerului ucrainean al Reintegrării Ucrainei. Printre rezidenţii care "au profitat de evacuarea gratuită" se numără 26 de copii, şapte pacienţi imobilizaţi la pat în spital şi şase persoane cu mobilitate redusă, a precizat acesta într-un comunicat.

Autorităţile din Herson îi îndeamnă pe locuitori să părăsească oraşul, care este încă în mare parte fără curent electric, înainte ca temperaturile să scadă şi mai mult. De asemenea, Herson a fost supus unor noi bombardamente de când trupele ruseşti au fost forţate să părăsească malul vestic al râului Dnipro.

Persoanele evacuate vor primi sprijin financiar, cazare şi ajutor umanitar, potrivit oficialilor oraşului.

Occidentul se străduieşte să plafoneze preţul petrolului rusesc
Aliaţii Ucrainei vor să pună o limită de preţ la petrolul rusesc. Dar există o problemă: nu pot cădea de acord asupra unei cifre care să pună într-adevăr presiune asupra Kremlinului.

Cele mai mari economii occidentale au convenit la începutul acestui an să limiteze preţul celui mai valoros export al Rusiei şi au promis să stabilească detaliile până la începutul lunii decembrie. Măsura are ca scop reducerea intrărilor în visteria preşedintelui Vladimir Putin, fără a adăuga presiune asupra economiei globale prin reducerea suplimentară a aprovizionării cu energie.

Un echilibru delicat: Rapoartele din mass-media din această săptămână de la o reuniune a diplomaţilor europeni au indicat că petrolul rusesc ar putea fi plafonat între 65 şi 70 de dolari pe baril. Totuşi, acest interval este controversat, deoarece este apropiat de preţul actual al pieţei.

Aceasta ar însemna o perturbare limitată a aprovizionării, dar ar afecta în mai mică măsură Rusia.

Stabilirea unui preţ mai mic ar fi mai grav pentru Moscova, dar ar putea exacerba criza energetică globală - în special dacă Rusia va lua măsuri de retorsiune. Dacă aceasta ar reduce producţia, ar duce la o creştere a preţurilor la carburanţi exact în momentul în care ţări precum Statele Unite, Germania şi Japonia sunt dornice să ţină inflaţia sub control.

Putin a declarat joi că planurile occidentale de a introduce plafoane pentru preţul petrolului ar avea "consecinţe grave" pentru pieţele energetice.

Putin spune că toţi soldaţii ruşi sunt "egali"
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că toţi soldaţii care luptă pentru Rusia în Ucraina sunt "egali", în timp ce activiştii şi oficialii ucraineni îşi exprimă îngrijorarea că minorităţile au fost vizate în mod disproporţionat pentru recrutare în război.

"Toată lumea este egală, toată lumea se ajută reciproc şi înţelege că vieţile lor depind de această asistenţă şi sprijin reciproc", a declarat Putin vineri, în timpul unei întâlniri cu mamele militarilor trimişi în Ucraina.

Putin a adăugat că este "înnăscut pentru soldaţii ruşi să îşi îndeplinească datoria cu demnitate, şi cu atât mai mult pentru soldaţii din Caucaz, din Daghestan, unde oamenii au un temperament special".

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina