MENIU

Război în Ucraina - Ziua 272 - Jumătate din sistemul energetic al Ucrainei este dezactivat - Rușii continuă să distrugă infrastructura - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Zeci de bombe au căzut peste regiunea Herson, în zonele proaspăt eliberate de armata ucraineană. Macron şi Zelenski au discutat telefonic despre avariile produse la cea mai mare centrală nucleară din Europa precum şi soluţii. Bombardamentele ruseşti nu vizează doar infrastructurile critice, ci şi populaţia civilă.

UPDATE 22:10 - Peninsula Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată de un atac cu drone, marţi, iar forţele ruse sunt „în alertă”, potrivit autorităţilor instalate de către Kremlin. 

 

UPDATE 17:30 - Trei morţi în explozii în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, anunţă guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. 

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat pe contul său de Telegram că o femeie a murit după ce a suferit un traumatism la cap în timpul unui bombardament în Şebekino, un oraş situat la opt kilometri de Ucraina.

El a mai spus că două persoane au fost ucise în explozia de ”muniţie de tip neidentificat” din satul Staroselie, la graniţa cu Ucraina şi unde starea de urgenţă este în vigoare din 27 octombrie.

UPDATE 16:45 Reporterul agenției Associated Press care a anunțat că racheta care a căzut săptămâna trecută în Polonia a fost lansată de Rusia a fost concediat. Anunțul AP privind originea rachetei a provocat o criză de amploare, ajungându-se la discuții legate de o intervenție militară a Alianței Nord Atlantice împotriva Rusiei. În scurt timp, însă, anchetatorii au lămurit faptul că racheta, de fabricație sovietică, a fost lansată de Ucraina pentru a respinge atacurile aeriene rusești.

UPDATE 14:00Șeful operatorului rețelei naționale de energie electrică din Ucraina a declarat că instalațiile de generare a energiei electrice din țară au suferit pagube „colosale” în urma atacurilor rusești, relatează Sky News.

Volodimir Kudrytskyi, directorul executiv al Ukrenergo, a declarat că firma sa a dorit să se asigure că ucrainenii pot rămâne în țară pe perioada iernii.

Unele zone din Ucraina sunt lipsite de bunuri esențiale, cum ar fi încălzirea, apa sau electricitatea, în timp ce se așteaptă ca întreruperile generalizate de energie să dureze luni de zile.

UPDATE 12:05 - Prizonierii ucraineni din Malitopol sunt supuși la chinuri înfiorătoare, spune primarul Ivan Fedorov, care a povestit despre rapoartele cutremurătoare pe care le privește referitor la ceea ce se întâmplă în interiorul orașului aflat în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, care a fost anexată de Rusia în luna septembrie a acestui an, relatează Sky News

UPDATE 9:50 - Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse "activități subversive ale serviciilor speciale rusești", a declarat SBU, transmite Reuters.

UPDATE 09:00 - Marea Britanie a trimis Ucrainei un model avansat de rachetă de înaltă tehnologie Brimstone ghidată cu laser, cu o rază de acțiune de două ori mai mare în comparație cu cea a versiunii anterioare, anunță cotidianul britanic Daily Telegraph, citat de BBC.

UPDATE 08:35 - Locuitorii și muncitorii de la o groapă de gunoi din Herson spun că forțele de ocupație au folosit locul pentru a arde cadavrele soldaților ruși căzuți la datorie, notează The Guardian într-un reportaj publicat luni. 

UPDATE 08:00 - Nou raid rusesc asupra Hersonului, un mort şi 4 răniţi
Cel puţin o persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un raid rusesc asupra oraşului proaspăt eliberat Herson şi a satului Antonivka, din apropiere. Şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kirilo Timoşenko, a relatat pe Telegram, citat de Ukrainska pravda.

UPDATE 07:00 - Vereşciuk: Locuitorii din Herson au fost evacuaţi 
Locuitorilor din Kherson li se oferă să evacueze pentru iarnă. „Ţinând cont de situaţia dificilă de securitate din oraş şi de problemele cu infrastructura, este posibilă evacuarea pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale ţării. Guvernul oferă evacuarea gratuită în Krivoi Rog, Mikolaiv şi Odesa, cu un posibil transfer suplimentar în Regiunea Kirovohrad, Regiunea Hmelniţki sau regiunile de vest ale Ucrainei”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk. Rezidenţii evacuaţi vor primi gratuit cazare la adăpost, asistenţă umanitară, hrană şi asistenţă medicală.

UPDATE 03:00 - AIEA: Nu există îngrijorări în privinţa menţinerii nivelului de securitate la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda bombardamentelor severe
Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au descoperit că, în ciuda unui nivel ridicat de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie în weekend, echipamentele cheie au rămas intacte şi nu au existat probleme imediate privind siguranţa nucleară.

UPDATE 01:00 - Polonia face apel la decizia curţii de a anula o amendă impusă Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream 2
Autoritatea pentru protecţia consumatorului din Polonia vrea ca toate firmele implicate în proiect să plătească pentru subjugarea energetică forţată comisă cu bună ştiinţă de Rusia.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi in ucraina rusia