MENIU

Război în Ucraina - Ziua 232 - Moscova condamnă retorica occidentală pro-nucleară. Putin dă vina pe Europa pentru criza energiei

Razboi in Ucraina

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat în mod covârşitor încercarea Rusiei de anexare a patru zone ucrainene. Preşedinţii Putin al Rusiei şi Erdogan al Turciei se vor întâlni joi pentru discuţii în Kazahstan. Kremlinul denunţă provocările occidentale, după ce SUA şi NATO şi-au manifestat îngrijorarea în privinţa evoluţiei războiului.

UPDATE22:53 - NATO va livra tehnică anti-drone în Ucraina, afirmă șeful alianței. 

NATO va livra Ucrainei tehnică de contracarare a dronelor, a declarat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, după reuniunile miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, potrivit CNN.

Acest lucru vine în contextul în care Ucraina le-a cerut aliaților săi să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție, după ce Rusia și-a intensificat utilizarea "dronelor kamikaze" în atacul brutal împotriva țării.

Aliații NATO „furnizează sisteme avansate, inclusiv artilerie, apărare aeriană și vehicule blindate", a declarat Stoltenberg.

UPDATE 11:53 - Elon Musk ar fi vorbit cu Vladimir Putin despre folosirea armele nucleare. Cel mai bogat om al lumii i-a spus analistului geopolitic și șefului companiei de consultanță Eurasia Group că Putin este hotărât să câștige războiul din Ucraina indiferent de modalitate. 

Discuția ar fi avut loc acum câteva săptămâni într-o încercare a lui Elon Musk de mediere a conflictului. Putin i-a spus CEO-ului Tesla că este „pregătit să negocieze” un acord de pace cu Ucraina cu condiția ca peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, să fie recunoscută ca parte a Rusiei.

UPDATE 10:22 - Președintele rus, Vladimir Putin, a ajuns la Kazahstan pentru întâlnirea cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. În cadrul acestei întâlniri, cei doi vor discuta despre o serie de aspecte legate de situația din Ucraina, precum și o propunere concretă de încetare a conflictului.

UPDATE 04:00 - Putin susţine că Europa este de vină pentru criza sa energetică din cauza politicilor sale anti-ruseşti. Plafonarea preţurilor va înrăutăţi situaţia deoarece statele UE se zbat să găsească modalităţi prin care să limiteze costurile.

UPDATE 03:00 - Statele Unite şi aliaţii săi occidentali încă discută unde să stabilească preţul pentru un mecanism de plafonare menit să pedepsească Moscova pentru invazia sa, menţinând în acelaşi timp ţiţeiul rusesc pe piaţa globală, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Yellen. O limită a preţului petrolului rusesc în intervalul de 60 de dolari ar permite Moscovei un anumit profit, a spus Yellen.

UPDATE 02:52 - Autorităţile le cer ucrainenilor să scadă consumul de electricitate la orele de vârf cu 25% 
Premierul ucrainean cere reducerea cu 25% a consumului de electricitate în orele de vârf pentru a evita întreruperile de curent electric, potrivit CNN.

UPDATE 02:24 - Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene 
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat, miercuri seară, anexarea "ilegală" de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, dar China şi India s-au abţinut de la vot, Beijingul argumentând că acţiunea, care nu are caracter juridic obligatoriu, nu facilitează soluţionarea conflictului.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina