MENIU

Război în Ucraina - Ziua 221 - Armata lui Zelensky crede că poate recupera Crimeea - Cea mai mare teamă a lui Vladimir Putin

Razboi in Ucraina

Rusia şi-a retras trupele din Lyman pentru a evita să fie înconjurată de armata Ucrainei. Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, susţine că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament redus în Ucraina. După o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă, Putin a proclamat anexarea a patru regiuni din Ucraina.

UPDATE 00.00 - Șeful NATO spune că ucrainenii pot respinge armata lui Putin. Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat duminică secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

„Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează” Kievului, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea „Meet the Press” a televiziunii americane NBC.

UPDATE 23.00 - Rebekah Koffler, fost ofițer american de informații, a vorbit despre ce se întâmplă în Rusia, despre cea mai mare teamă a lui Vladimir Putin și a explicat de ce este de părere că Federația Rusă ar folosi un focos nuclear. 

„Putin se teme cel mai mult de puterea forțelor militare ale SUA și NATO din cauza superiorității convenționale” spune Rebekah Koffler, adăugând că ”Putin nu este gata de un război convențional și, tocmai de aceea, poate fi folosit și un focos nuclear de sub o kilotonă până chiar la 100 de kilotone. Să vă dau un cadru de referență: SUA au folosit bombe atomice de 15 kilotone, la Hiroshima și Nagasaki. Cele două orașe au revenit la viață după un an, dar, sigur, au fost uciși 225.000 de oameni, dar orașele n-au fost distruse total. S-a făcut acest lucru ca să se pună capăt conflictului, iar Putin, în discursul său, a lansat și el un avertisment spunând că SUA au stabilit un precedent pentru războiul nuclear. Sigur, războiul nuclear nu este singura direcție”. 

UPDATE 22.00 - Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi consilieri de rang înalt au discutat despre "progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO", conform comunicatului transmis de Casa Albă, citează Agerpres. 

De asemenea, Sullivan şi Kalin au discutat și despre condamnarea de către Turcia a anexării ilegale unor regiuni din teritoriul ucrainean de către Rusia.

UPDATE 21.00 - Chiar dacă Rusia revendică din ce în ce mai mult teritoriu din Ucraina, ucrainenii au început să creadă din ce în ce mai mult că pot recupera Crimeea, relatează The Guardian.

Tamila Tasheva, cel mai înalt reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, și echipa ei își petrec zilele discutând despre chestiuni precum câți profesori sau polițiști ucraineni ar trebui să fie trimiși în peninsulă dacă Kievul recapătă controlul și ce altceva ar fi necesar pentru a ajuta anularea celor opt ani de conducere rusă.

#Captured russian vehicles from the rout at #Lyman, #Ukraine.
🇺🇦🇷🇺💥#UkraineRussiaWar #Wars #Ukraine #Ucrania #War pic.twitter.com/mrvVPhl29g

— TRUFAULT \"Historia Militar\" (@TRUFAULT) October 2, 2022

UPDATE 20.00 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că crede că Ucraina „face progrese” în război, potrivit CNN. 

„Ceea ce vedem acum este un fel de schimbare în dinamica câmpului de luptă... S-au descurcat foarte, foarte bine în zona Harkov și s-au mutat pentru a profita de oportunități. Lupta din regiunea Herson merge ceva mai lent, dar ei fac progrese”, a spus Austin.

UPDATE 19.00 - Alexander Kots, corespondent militar la cotidianul rusesc Komsomolskaya Pravda, descrie „ochii goi” ai soldaților ruși care s-au retras din Lîman pentru a nu fi înconjurați și să fie nevoiți să se predea. „Nu există niciodată comunicare între unități”, „până ceri ajutorul artileriei, ținta a plecat deja, din cauza raportărilor multiple”, se plâng soldații. 

UPDATE 18.00 - Grănicerii ucraineni au transmis duminică un mesaj de avertisment rușilor mobilizați de Vladimir Putin în Ucraina. „Cel mai probabil vă veți întoarce acasă într-un sac de plastic. Vestea bună este că soțiile voastre vor primi o Lada”.

„Cetățeni ai Rusiei, operațiunea voastră specială de trei zile s-a prelungit, iar liderul vostru de buncăr a anunțat „eliminarea”, pardon, mobilizarea. Dar în șapte luni de război, ar fi trebuit să realizați că nu vă vom da niciun metru din pământul nostru. 60 de mii de compatrioți de-ai voștri fertilizează cu succes cernoziomul Ucrainei. Și oricâtă carne vine în Ucraina, nu va schimba nimic. (...) Avem vești proaste pentru voi. Este foarte probabil ca voi să vă întoarceți acasă într-un sac de plastic. Dar sunt și vești bune. Soțiile voastre, mamele sau tații vor primi o Lada albă. Mai este o opțiune: evitați mobilizarea sau predați-vă. Este alegerea voastră”, arată o înregistrate video.

UPDATE 17.00 - Preşedintele Ucrainei transmite un mesaj încurajator poporului său, dat fiind că în ultimele zile armata a reuşit să recucerească mai multe regiuni aflate sub controlul ruşilor: „În cursul acestei săptămâni, în Donbas au apărut mai multe steaguri ucrainene. Vor fi şi mai multe peste o săptămână”.

UPDATE 16.00 - Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat duminică să "conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni" împotriva Rusiei, după anexarea de către aceasta a patru regiuni ucrainene, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

În timpul unei discuţii la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şeful statului francez a condamnat din nou în mod ferm anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze

UPDATE 05:00
Gazprom din Rusia a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Moldova cu aproximativ 30%, potrivit directorului companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban.

UPDATE 00:10 
Grecia şi Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz cu întârziere îndelungată, care va contribui la scăderea dependenţei Europei de sud-est de gazul rusesc şi la creşterea securităţii energetice.

nainte de a semna documentele de anexare a celor patru regiuni, act denunţat ca fiind ilegal de Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Secretarul General al Naţiunilor Unite, preşedintele rus Vladimir Putin a rostit o tiradă anti-occidentală timp de 37 de minute.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că este pregătit pentru a purta discuţii cu Moscova, dar nu atâta timp cât Putin este preşedinte.

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a declarat că cel puţin 30 de civili au fost ucişi, iar alţi peste 100 sunt răniţi, după ce ruşii au bombardat un convoi umanitar.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina