MENIU

Război în Ucraina - Ziua 216 - Rachetele rușilor au distrus aeroportul din Krivoi Rog. Putin, așteptat să facă o nouă MUTARE - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Şefa Comisiei Europene şi secretarul general NATO au discutat, din nou, despre cum pot sprijini Ucraina. Putin, „feroce”. Luni, şeful rus a transmis că Occidentul trebuie să trateze Rusia cu respect. Forţele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului din Krivoi Rog, a anunţat de Valentin Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, pe canalul său Telegram. 

UPDATE 23:30 Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunţate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale. Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse. 

UPDATE 21:30 Aproximativ 93% dintre alegătorii din regiunea ucraineană Zaporojie, aflată sub control militar rusesc, au votat la referendum în favoarea alipierii la Rusia, după numărarea tuturor buletinelor. „100% din buletine au fost procesate, dar rezultatele sunt încă preliminare. 93,11% au votat pentru”, a declarat marți șefa comisiei electorale regionale, Halina Katiușcenko.

UPDATE 17:30 Primele rezultate ale referendumului din provinciile separatise ocupate de ruși în Ucraina arată că peste 96% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru aderarea la Rusia, potrivit RIA Novosti.

UPDATE 12:45 - Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate, favorit pentru conducerea acestuia fiind Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și, totodată, șef al Roscosmos, scrie Vedomosti, citând mai multe surse.

UPDATE 11:15 - Ucrainenii care ajută la desfăşurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forţele ruse vor fi acuzaţi de trădare, a avertizat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, citat de Reuters. Potrivit oficialului de la Kiev, ucrainenii care au fost obligaţi să voteze nu vor fi însă pedepsiţi.

UPDATE 10:30O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum o întreagă formație de atac alcătuită din vehicule blindate rusești a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp de mine.

Filmarea a fost redistribuită de Ukraine Weapons Tracker, administratorii paginii identificând vehiculele în flăcări din imagini: două transportoare blindate de personal MT-LB, un vehicul blindat de luptă al infanteriei de tip BMP-1, un tanc și un vehicul de inginerie militară IMR-2.

Se crede că înregistrarea video a fost filmată în regiunea Donețk din estul Ucrainei însă ea nu a fost geolocalizată cu exactitate.

UPDATE 9:45 - Președintele Vladimir Putin urmează să se adreseze vineri, 30 septembrie, ambelor camere ale parlamentului rus și ar putea folosi discursul pentru a anunța în mod oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate de ruși din Ucraina, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de marți dimineață.

UPDATE 08:10 - O altă cameră de tortură rusească găsită în teritoriile recucerite de lângă Harkov
Ceea ce pare un scaun electric rusesc a fost găsit în teritoriile recucerite de ucraineni.

UPDATE 08:00 - Zelenski: situaţie gravă în Donbass, este ţinta Moscovei
„Italia este un aliat al NATO, un partener al G7 şi al UE, vom lucra împreună la provocări comune precum războiul din Ucraina”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus acest lucru într-un briefing de presă.

UPDATE 07:40 - Kiev: atac cu rachete pe aeroportul din Krivoi Rog
Forţele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului din Krivoi Rog, a anunţat de Valentin Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, pe canalul său Telegram. „Un atac inamic asupra Krivoi Rog. Ruşii au lansat o rachetă X-59 pe aeroport. Infrastructura a fost distrusă. Utilizarea în continuare a aeroportului este imposibilă”, a explicat el.

UPDATE 07:10 - Kiev: a fost capturată o persoană implicată în atrocităţile de la Bucea
Serviciile de securitate ucrainene raportează că au capturat un soldat rus despre care se crede că ar fi implicat în atrocităţile comise de ruşi la Bucea, în martie, în timpul luptelor din regiunea Herson. Militarul rus, împreună cu alţii, au tras în maşina unui civi,  în apropierea satului Zdvizhivka, ucigând şoferul. Trupul bărbatului a fost apoi îngropat într-o pădure din apropiere.

UPDATE 07:00 - Ucrainenii le-au doborât ruşilor un avion în valoare de 45.000.000 de dolari
Şefa Comisiei Europene, discuţie cu liderul NATO despre situaţia din Ucraina
Ursula von der Leyen a discutat cu Jens Stoltenberg despre războiul din Ucraina. UE şi NATO promit că apără securitatea şi stabilitatea regiunii. 

„Am discutat (cu Stoltenberg n.red.) despre agresiunea Rusiei şi despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina. Cooperarea dintre NATO şi UE contribuie la securitate şi stabilitate, astfel încât considerăm că a sosit momentul să convenim asupra unei noi declaraţii comune pentru a duce mai departe parteneriatul nostru”, a scris şefa CE pe Twitter, luni seara.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina