MENIU

Război în Ucraina, ziua 208. Ucraina ar putea elibera cât de curând zona Herson. 146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium - LIVE TEXT

Războiul din Ucraina a ajuns în a 208-a zi. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea, în următoarele câteva săptămâni, să elibereze partea de vest a regiunii Herson, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) într-un nou raport. Experții ucraineni susțin că, până acum, au exhumat 146 de cadavre din groap comună descoperită în apropierea orașului Izium.

UPDATE 23:35 - Rusia a pierdut controlul deplin asupra teritoriului regiunii Lugansk.

Armata ucraineană a recâștigat satul Belogorovka din regiunea Lugansk. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a vorbit despre eliberarea așezării de lângă Lisichansk. Această victorie simbolică înseamnă că Rusia nu mai controlează întreaga regiune, notează The Guardian .

Trupele ruse au ocupat întreaga regiune Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După lungi bătălii, Statul Major al Ucrainei în iulie a decis să se retragă din orașele Severodonețk și Lysichansk.

UPDATE 23:15 - Americanii se pregătesc pentru variante de coșmar. Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare din state NATO, inclusiv România. Americanii se tem că Vladimir Putin va pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Deși nu știu ce formă ar putea lua această escaladare, ei au în vedere mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

UPDATE 18:23 - 146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium.

Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din groapa comună descoperită în apropiere de oraşul Izium, în estul Ucrainei, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional, relatează Reuters.

UPDATE 18:23 - Ucraina ar putea elibera vestul regiunii Herson în săptămânile următoare.

Forțele Armate ale Ucrainei ar putea, în următoarele câteva săptămâni, să elibereze partea de vest a regiunii Herson, care este situată pe malul drept al Niprului, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) într-un nou raport. .

Experții estimează că Rusia se pregătește pentru o retragere mai controlată din partea de vest a regiunii Herson pentru a evita zborul haotic care a marcat retragerea din Harkov la începutul lunii septembrie. Pe malul drept al Niprului, armata rusă are o grupare mai pregătită de luptă și mai numeroasă, întărită de unități aeropurtate și Armata 1 de tancuri de gardă.

UPDATE 16:45 - După "necazurile pe care le-a adus războiul asupra lumii" este timpul ca ţările să coopereze pentru a obţine pacea, a scris luni pe Facebook ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, relatează MTI.

Peter Szijjarto a spus că cea mai amplă şi mai adecvată platformă pentru o astfel de cooperare este Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în desfăşurare în prezent la New York.

UPDATE 15:35 - Patru dintre cele cinci țări europene care se învecinează cu Rusia au început să refuze, luni la miezul nopții, accesul turiștilor ruși, spunându-le că nu ar trebui să călătorească atât timp cât țara lor este în război cu Ucraina.

UPDATE 15:14 - Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depăşit 80%, a anunțat, luni, premierul Nicolae Ciucă, subliniind, astfel, că România "a atins a ţinta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie".

UPDATE 14:33 - Premierul Ungariei - Viktor Orban este lăudat de Vladimir Putin pentru măsurile iliberale în cadrul Uniunii Europene, legate de poziția privind gazele rusești și sancțiunile luate împotriva războiului din Ucraina.

Kremlinul anunță că apreciază „pozițiile suverane” ale Ungariei în interiorul UE. Kremlinul a transmis luni că salută faptul că Ungaria a adoptat „poziții suverane” în multe chestiuni din cadrul Uniunii Europene, în timp ce se implică în disputa de finanțare de 7,5 miliarde de euro dintre Budapesta și Bruxelles, potrivit Reuters.

UPDATE 12:26 - P​reţul gazelor naturale în Europa a atins, luni, cel mai redus nivel din ultimele 2 luni, pe măsură ce ţările îşi intensifică măsurile pentru a contracara criza energetică la mai puţin de două săptămâni de debutul sezonului de termoficare

UPDATE 10:40 - Rușii bombardează puternic orașul Bahmut, din regiunea Donețk. Partea din est a orașului este complet distrusă, anunță Nexta.

The occupiers are barbarically shelling #Bakhmut, #Donetsk region. The eastern part of the city is already almost completely destroyed. pic.twitter.com/ZSkvIrn7o3

— NEXTA (@nexta_tv) September 19, 2022

UPDATE 9:30 - Rușii au bombardat noaptea de duminică spre luni zona din jurul centralei nucleare Pivdennoukrainsk din Mikolaiv. Energoatom a anunțat că reactoarele centralei nu au fost avariate. Explozie s-a produs la 300 de metri distanță de reactoare și a avariat clădirile centralei, potrivit Energoatom. Însă au fost afectate o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transport de energie.

Președintele Volodimir Zelenski a postat un videoclip cu atacul din Mikolaiv, de la centrala Pivdennoukrainsk. „Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim înainte de a fi prea târziu”, a transmis Zelenski în mesajul postat pe rețelele de socializare.

UPDATE 8:30 - Armata ucraineană anunță bilanțul pierderilor rușilor din ultimele 24 de ore, potrivit estimărilor lor: 170 de soldați, 2 tancuri, 2 transportoare blindate, 4 piese de artilerie, 2 drone, 3 echipamente speciale și 3 diferite vehicule.

#Russian losses according to the General Staff of the Armed Forces of #Ukraine. pic.twitter.com/NlQnTCZtmZ

— NEXTA (@nexta_tv) September 19, 2022

8:00 Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Este foarte probabil ca Rusia să fi pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, ajungând un total de aproximativ 55 de aeronave de război pierdute până acum.
  • Există o posibilitate reală ca această creștere a numărului de avioane doborâte să fie și rezultatul faptului că forțele aeriene rusești au acceptat un risc mai mare în încercarea de a oferi sprijin aerian apropiat forțelor lor terestre aflate sub presiunea ofensivelor ucrainene.
  • Cunoașterea situației din teren de către piloții ruși este adesea deficitară; există o posibilitate reală ca unele avioane să se fi rătăcit deasupra teritoriului inamic și în zone cu densitate mai mare de sisteme de apărare aeriană pe măsură ce liniile frontului s-au mutat rapid.
  • Continua lipsă de superioritate aeriană a Rusiei rămâne unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza fragilității structurii sale operaționale din Ucraina.

NEGOCIERI FĂRĂ TRUPE ALE MOSCOVEI ÎN UCRAINA - Un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina. El a invocat 3 motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment, iar negocierile nu ar fi posibile decât odată ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean.

 

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina putin zelenski sua