MENIU

Război în Ucraina, ziua 200. Forțele ruse au lovit infrastructura energetică - LIVE TEXT

Foto: Profimedia

După 200 de zile de război, Ucraina a făcut progrese militare remarcabile în regiunea Harkov, fapt recunoscut chiar și de analiștii militari ruși. Oficial, Kremlinul a prezentat retragerea precipitată drept o regrupare pe alt aliniament, dar faptul că se caută cu disperare trimiterea de noi trupe sugerează că situația este, totuși, critică. 

UPDATE 00.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică seara că Rusia este responsabilă de penele de curent care au lovit estul Ucrainei și a acuzat Moscova de atacarea deliberată a infrastructurii civile.

„O pană totală de curent în regiunile Harkov și Donețk, una parțială în regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî”, a anunțat Zelenski într-un mesaj postat pe rețelele sociale, acuzând că scopul Moscovei este „de a-i priva pe oameni de lumină și căldură”.

„Teroriștii Federației Ruse rămân teroriști și atacă infrastructură critică. Nu instalații miltare, scopul lor e de a-i priva pe oameni de lumină și căldură”, a scris Zelenski.

UPDATE 23.00 - Forțele ruse au lovit duminică infrastructura energetică din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, întrerupând alimentarea cu energie electrică în mai multe orașe, a anunțat și guvernatorul acestei regiuni, Valentin Reznicenko, potrivit Reuters.

„Unele orașe și comunități sunt fără curent electric. Rușii au lovit infrastructura energetică. Nu-s capabili să se împace cu înfrângerile de pe câmpul de luptă”, a scris Valentin Reznicenko pe Telegram.

UPDATE 22.00 - Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, transmit Reuters şi AFP.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

UPDATE 21.00 - Ministerul ucrainean al apărării îi ironizează pe Twitter pe omologii săi de la Moscova pentru limbajul prin care încearcă să-și acopere înfrângerile:

„Gest de bunăvoință", „operațiune de retragere și redistribuire organizată a trupelor", „evenimente demonstrative pentru a marca acțiunile efective ale trupelor"...În ultimele 6 luni, Ministerul Apărării al Rusiei a scris mai mult de un capitol de noi eufemisme pentru manualele de strategie militară.

UPDATE 20.00 - Momente emoționante surprinse în localitățile eliberate de armata ucraineană. Soldaţii lui Zelenski au reușit să reia controlul asupra mai multor regiuni din estul ţării, în Harkov și Donețk.

Filmările publicate pe reţelele sociale îi arată pe localnici emoționați și bucuroși că au scăpat de ocupația rusă.

Oamenii plâng de fericire, îi îmbrățișează soldații și le mulțumesc pentru că s-au întors să elibereze localitățile cucerite de ruși, în cele peste 6 luni de război.

UPDATE 19.00 - Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat că 2.000 de kilometri pătrați din teritoriul țării au fost eliberați de ruși în timpul operațiunilor armatei ucrainene, de la începutul lunii septembrie.

”Mișcarea soldaților noștri în diferite direcții ale frontului continuă. În prezent, aproximativ 2 mii de kilometri din teritoriul nostru au fost eliberați în cadrul operațiunilor armate de la începutul lunii septembrie.

UPDATE 18.00 - Potrivit agenției ruse TASS, șeful Republicii Populare Donețk (RPD), Denis Pușlin, admite că situția de-a lungul liniei de luptă este „foarte tensionată” și că „forțele pro-ruse avansează cu dificultate”. Oficialul rus respinge însă raportările ucrainene, cum că trupele militarilor ucraineni ar fi avansat foarte mult în zonă și chiar au reușit să recucerească Aeroportul din Donețk. Denis Pușlin a spus că situația e complicată, dar că „forțele miliției populare o țin sub control”. „Situația de pe linia frontului este tensionată, dar sub control”, a declarat Pușlin pentru TASS.

UPDATE 17.00 - Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmite Reuters.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o "interacţiune nepolitizată" în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

UPDATE 16.00 - Ucraina a anunţat, duminică, că forțele sale au recucerit în septembrie peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării, transmite AFP.

„De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătraţi au reintrat sub control ucrainean", a declarat într-un comunicat Valeri Zalujnîi, comandantul şef al armatei ucrainene.

„În jurul Harkovului, am început să avansăm nu doar în sud şi est, ci şi către nord. Ne aflăm la 50 de kilometri de graniţa" cu Rusia, a explicat militarul ucrainean

UPDATE 12:00 Propagandiștii Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov pune în dificultate forțele rusești și pare să fi provocat prăbușirea axei din nordul Donbasului, arată cea mai recentă analiză zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului, de la Londra. Contrar afirmațiilor de la Moscova, experții britanici nu cred că este vorba de o retragere controlată, ci de una haotică.

UPDATE 10:00 Propagandiștii TV ai Kremlinului par să fie în impas, iar explicațiile prin care încearcă să mascheze eșecul din nordul Ucrainei au reușit să-i înfurie chiar și separatiștii ruși din acele regiuni, notează analiza zilnică a Institutului pentru Studiu Războiului. De la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței succeselor ucrainene, oamenii Kremlinului au reușit să-i dezamăgească tocmai pe rușii din teritoriile separatiste, care se simt trădați de discursul oficial.

UPDATE 9:00 Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei. Kievul invocase posibilitatea de a se ajunge în această situație încă de la mijlocul săptămânii și le-a recomandat locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze.

UPDATE 8:40 Mai multe explozii au fost semnalate în oraşele ucrainene Mikolaiv, Dnipro şi Harkiv, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit RBC, exploziile s-au auzit în timpul alertei de raid aerian, imediat după miezul nopţii. Deocamdată, nu există informaţii din partea autorităţilor.

UPDATE 8:20  Germania va aproviziona Ucraina, în cel mai scurt timp, cu încă zece tunuri antiaeriene Ghepard, a anunțat ministrul german de Externe, aflat în vizită la Kiev.

UPDATE 8:00 Forțele ucrainene au anunțat distrugerea unor depozite de muniție rusești și a unui feribot în regiunea Herson,a a anunțat Comanda Operațională de Sud a Ucrainei 

UPDATE 7:00 Rusia a trimis 1.300 de luptători ceceni în regiunea ucraineană sudică Herson, potrivit armatei ucrainene. De asemenea, contraofensiva Ucrainei a luat prin surprindere forţele ruse, a anunţat, sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării, relatează The Guardian.