MENIU

Război în Ucraina, ziua 176: EXPLOZII în Crimeea, la cea mai mare bază aeriană. ONU cere demilitarizarea centralei Zaporojie - LIVE TEXT

Centrala Zaporojie, Ucraina/Foto: Profimedia

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se află încă în Ucraina pentru întâlnirea de astăzi, 18 august, de la Kiev cu Volodimir Zelenski și Ercep Erdogan. Întrevederea are loc într-un context extrem de delicat, având în vedere îngrijorările crescute cauzate de bombardamentele repetate din zona centralei nucleare de la Zporojie, cea mai mare din Europa. Centrala nucleară a fost capturată de Rusia după ce armata sa a invadat țara vecină. 

UPDATE 7:30Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Forțele ruse își pierd probabil încrederea în securitatea Crimeei.

Grupul de reflecție american a raportat, pe 17 august, că liderii militari ruși sunt probabil în „alerta maximă” în urma recentelor lovituri din Crimeea, ceea ce duce la o potențială restructurare a forțelor sale în regiune.

Se pare că propaganda rusă încearcă să încadreze în mod fals atacurile recente asupra facilităților militare rusești din Crimeea drept „atacuri teroriste”, scopul fiind de a înlătura vina pe care o poartă Rusia pentru războiul său din Ucraina.

UPDATE 7:00 - ”Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate şi să îşi retragă echipamentele militare de la centrală. Acest lucru trebuie să se întâmple fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil”, a mai transmis joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE 6:50 - O lovitură rusă asupra orașului Harkov - al doilea oraș ca mărime din Ucraina - a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16, au anunțat serviciile de urgență ale statului ucrainean. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un bloc de locuințe a fost „distrus în totalitate… Nu vom ierta, ne vom răzbuna”, scrie The Guardian. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia