MENIU

Război în Ucraina, ziua 170 - Trupele ruse țin ostatici angajații centralei nucleare Zaporojie. Se cere intervenția ONU și AIEA - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Războiul se duce în aceste zile, informaţional, dar şi militar, în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Fiecare parte o acuză pe cealaltă că pune în pericol populaţia lumii. Nu se ştie cu precizie cât risc nuclear există, dar şi Ucraina, şi Rusia susţin că subiectul trebuie tratat serios. Sunt multe voci care susțin că ONU și AIEA ar trebui să intervină până nu se produce un dezastru.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt "sincer iresponsabile".

"În război cu siguranţă nu este momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare", a declarat Zelenski într-un discurs de seară.

"Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru sincer iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru".

Bombardarea zonei centralei nucleare Zaporizhzhia - de care ruşii, care controlează zona, îi acuză pe ucraineni - poate duce „în orice moment” la o catastrofă radioactivă care ar afecta întreaga Europă şi mari zone din Rusia, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite dedicată activităţilor militare care implică centrala. Dacă un astfel de scenariu se concretizează, „întreaga responsabilitate ar reveni susţinătorilor occidentali ai Ucrainei”, a adăugat Nebenzia.

„Ucraina este pregătită pentru sosirea Viteazului Comandant, programată pentru mâine. Suntem pregătiţi să încărcăm peste 23.000 de tone de grâu şi să-l exportăm în Etiopia”. Ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov, a scris acest mesaj pe Twitter.

Autorităţile pro-ruse care controlează o parte din regiunea ucraineană Zaporojie sunt gata să-l primească pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi o misiune din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a verifica condiţiile centralei nucleare locale, controlată de Moscova. Guvernatorul pro-rus Evgheni Baliţki a declarat asta pentru Rossiya-24.

„Suntem pe deplin pregătiţi să-l găzduim atât pe Guterres, cât şi pe cei de la AIEA şi să le garantăm siguranţa”, a spus Baliţki, potrivit căruia autorităţile pro-ruse sunt pregătite să „ofere vehicule blindate în siguranţă, acces, toate documentele necesare şi să arate gloanţele care au fost aruncate în noi”. „Va fi foarte uşor să stabilim, după numărul de serie, cui aparţin gloanţele”, a conchis oficialul, care a mai spus: „Vom furniza toate documentele şi vom arăta cum funcţionează centrala nucleară acum”.

Guvernul intenţionează să evacueze aproximativ 220.000 din cei aproximativ 350.000 de oameni, inclusiv 52.000 de copii, din regiunea Doneţk, a declarat Vereşciuk la o conferinţă de presă. La sfârşitul lunii trecute, Ucraina a anunţat evacuarea „obligatorie” a locuitorilor din Doneţk, dar aceştia pot renunţa şi completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia