MENIU

Război în Ucraina, ziua 131: Armata ucraineană s-a retras din Lisiciansk. Rușii pregătesc o INVAZIE IMINENTĂ în Sloviansk. Întrevedere CRUCIALĂ în Elveția - LIVE TEXT

Război în Ucraina, Lisichansk / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în cea de-a 131-a zi de război. Cea mai importantă informație de pe front este legată de retragerea trupelor ucrainene din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, care s-a aflat în ultimele săptămâni în bătaia focului, după ce armata rusă a lansat un atac masiv asupra sa. Ucrainenii spun însă că nu au părăsit în totalitate câmpul de luptă.

UPDATE 21:00 -Războiul se va încheia, cel mai probabil, anul viitor, când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat din 1991, recuperând teritoriile ocupate, apreciază şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, într-un interviu acordat luni publicaţiei ucrainene RBC-Ukraina.

UPDATE 19:40 - Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a felicitat luni poporul Statelor Unite ale Americii de Ziua Independenței, potrivit agenției belaruse de presă BelTA. Gestul principalului aliat al lui Vladimir Putin vine în condițiile în care Kremlinul a anunțat că nu va transmite felicitările tradiționale, având în vedere contextul războiului din Ucraina și sprijinul necondiționat pe care-l acordă Kievului administrația Joe Biden.  

UPDATE 17:51 -  VIDEO | Primele imagini pe timp de zi cu sistemele HIMARS în acțiune. Prima înregistrare video pe timp de zi cu sistemele HIMARS primite de ucraineni din partea Statelor Unite a apărut pe platformele social media. Înregistrarea video arată în mod interesant cum coloana de vehicule militare ucrainene s-a oprit tocmai în mijlocul șoselei pentru a folosi sistemele HIMARS, rachetele fiind probabil lansate dintr-o zonă aflată la o distanță considerabilă de linia frontului.

UPDATE 17:00 - UE va crea o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei, ale cărei costuri Kievul le estimează la 750 de miliarde de dolari. UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

UPDATE 16:41 - Steagul Ucrainei, arborat din nou pe insula Șerpilor. Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută, relatează Reuters.

"Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor - n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei", a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.

Unii analişti au spus că retragerea Rusiei din Insula Şerpilor, situată în largul coastei de sud-vest a Ucrainei, ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene.

UPDATE 16:22 - Ucraina l-a trecut pe lista persoanelor date în urmărire internațională pe militarul belorus Serghei Kolotsei, pe care îl acuză de uciderea unor civili în Bucha, localitate de lângă Kiev, care a făcut înconjurul planetei ca urmare  atrocităților comise de forțele armate ruse în perioada cât s-aaflat sub ocupația sa.

UPDATE 14:20 - Vaticanul i-a solicitat lui Putin o audiență cu Papa Francisc, dar Kremlinul a refuzat în trecut un astfel de demers argumentând că nu este timpul potrivit pentru asta. 

Acum, Papa speră că situația s-a schimbat și că va reuși să viziteze Moscova. Suveranul Pontif intenționează, de asemenea, să viziteze Ucraina, dar vrea să ajungă în Rusia mai întâi, relatează NEXTA.

UPDATE 14:00 - Forțele armate ucrainene au ridicat drapelul țării pe Insula Șerpilor, după ce au forțat retragerea Rusiei de pe acest teritoriu de importanță strategică. Anunțul a fost făcut, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului militar de Sud, relatează CNN. Insula este situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura.

UPDATE 12:55 - Andrei Guruliov - membru al Dumei de Stat, cunoscut ca fiind un apropiat al președintelui Vladimir Putin - sugerează că Rusia ar trebui să amenințe SUA cu rachete supersonice pentru a forța mâna Occidentului să accepte condițiile Moscovei legate de Ucraina.

UPDATE 12:05 - Slovacia ar putea deveni prima țară care trimite avioane de luptă Ucrainei de la declanșarea invaziei rusești, ]n 24 februarie. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul slovac Eduard Heger, într-o emisiune a televiziunii CT24 la care a participat alături de omologul său ceh, Petr Fiala. Oficialul de la Bratislava nu s-a oprit însă aici. El a avansat chiar posibilitatea transferării de tancuri Ucrainei, relatează Ukrinform.

UPDATE 11:20 - Soarta locuitorilor din orașul-port Mariupol, aflat în prezent sub ocupație rusă, continuă să fie incertă, informațiile - puține și de cele mai multe ori contradictorii - ieșind la iveală cu greutate. Cele mai recente dintre ele vin de la primăria orașului, care susține, într-o postare publicată duminică noaptea, pe Telegram, că peste 10.000 de locuitori se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, aflate în exil. Informația a fost imediat preluată de agențiile de presă ucrainene, dar și de cele internaționale, făcând înconjurul lumii. Oamenii sunt obligați să trăiască în condiții inumane, "ca într-un lagăr de concentrare".

UPDATE 11:00 - Premierul Australiei, Anthony Albanese, aflat la Kiev, anunță că va trimite încă 34 de vehicule militare în Ucraina şi va interzice importul de aur rusesc.

UPDATE 10:54 - Alți doi britanici - Dylan Healy și Andrew Hil - au fost acuzați de separatiștii proruși din Donețk că sunt mercenari și urmează să fie judecați. În total, cinci cetățeni străini au fost acuzați în ultima lună că au acționat ca mercenari în luptele din Ucraina, pe teritoriul din Donbas. Pe 9 iunie, doi cetățeni britanici și un marocan au fost condamnați la moarte de tribunalul din Donețk, nerecunoscut internațional. Aceștia sunt: Aiden Aslin, Shaun Pinner, alături de marocanul Saaudun Brahim. 

UPDATE 9:15 - Informația privind retragerea trupelor ucrainene din Lisiciansk, oraș situat în estul Ucrainei (regiunea Donbas), a fost confirmată, în această dimineață, de președintele Volodimir Zelenski. Pasul în spate făcut de armata ucraineană vine după un asalt dur al ofensive ruse, orașul aflându-se de câteva săptămâni bune sub bombardamente constante. Liderul de la Kiev spune însă că armata ucraineană va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune pe care urmează să le primească din Occident.

UPDATE 8:20 - Ucraina nu a oferit un răspuns clar la invitația de a participa la summitul G20, care va avea loc în această toamnă, respectiv în luna noiembrie, în Indonezia. Țara condusă de Volodimir Zelenski leagă participarea la acest eveniment extrem de important de situaţia militară la momentul respectiv, dar şi de eventuala prezenţă a Rusiei.

UPDATE 8:00 - Statul Major: Rusia transportă muniție (gloanțe și obuze) din Crimeea în regiunea Herson.

Statul Major al Armatei ucrainene a informat, pe 4 iulie, că forțele ruse au transportat 17 mașini cu muniție din regiunea ocupată Crimeea la o gară din Mirne, regiunea Herson.

În direcția Kramatoekului, forțele ruse au traversat râul Seversky Donets și și-au definitivat pozițiile pentru a înconjura Lisichansk și Bilohorivka.

UPDATE 7:40 - Locuitorii și soldații din orașul Sloviansk (din estul Ucrainei - n.r.), se pregătesc pentru o invazie  iminentă a armatei lui Putin, relatează Associated Press, citată de Al Jazeera.

„Toată lumea știe că va fi o bătălie uriașă în Sloviansk", a declarat pentru AP un soldat. Militarul susține că forțele ucrainene nu au armele necesare pentru a lupta împotriva armatei ruse.

UPDATE 7:30 - Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și reprezentanți din sectorul privat se întâlnesc, astăzim în Elveția, pentru a elabora un așa-numit „plan Marshall" pentru reconstrucția Ucrainei, țară devastată de războiul demarat de Rusia pe data de 24 februarie, transmite CNN.

UPDATE 7:00 - Ministerul britanic al Apărării relatează că Rusia se va concentra acum „aproape sigur” pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisiceansk, relatează The Kyiv Independent.