MENIU

Război în coaliție pe rectificarea bugetară. ALDE respinge proiectul PSD

Rectificarea bugetară, motiv de dezbinare în interiorul coaliției de guvernare. Partenerii PSD și ALDE, aflați pe aceeași lungime de undă în atacul asupra justiției, se iau acum de la bani.

Guvernul urmează să publice proiectul de rectificare bugetară care va fi aprobat în şedinţa executivului din 5 august.

Rectificarea este negativă, deficitul este de 20 de miliarde de lei, adică 1,94% din PIB, iar mai multe ministere cheie, printre care Transporturi, Educaţie şi Sănătate pierd bani. Serviciile de informaţii, cu excepţia STS vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. S

Purtătorul de cuvânt al ALDE, fostul ministru de Finanțe, Varujan Vosganian a declarat joi că "ALDE nu susţine rectificarea bugetară în actuala formă", partidul lui Tăriceanu fiind nemulțumit de lipsa de dialog din coaliție pe acest subiect.

"Ieri ar fi trebuit să avem o sedinţă de coaliţie să discutăm din nou despre proiectul de rectificare bugetară şi asta nu s-a întâmplat. În schimb vedem informaţii, pe surse, despre tot felul de măsuri care ar fi pregătite, măsuri care pe noi nu ne satisfac, pentru că par a fi doar măsuri -pansament. Vedem că se taie fonduri de la investiţii, sănătate, educaţie, cultură, justiţie (instanţe judecătoreşti) şi se adaugă, în schimb, la bugetele serviciilor", a declarat Vosganian.

Oficialul ALDE critică faptul că nivelul încasărilor la buget este sub cel prognozat la adoptarea bugetului de stat pe anul 2019.

"Noi, cei din ALDE, am spus şi repetăm că dorim să se mențină deficitul bugetar sub 3% din PIB, şi, de asemenea, susţinem alocarea de fonduri cu prioritate la obiectivele de investiţii din infrastructura mare, precum şi la investiţiile în derulare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv asigurarea cofinanţării pentru proiectele cu finanţare europeană, aşa cum au fost asumate la adoptarea bugetului de stat pe anul în curs.
Aşteptăm ca ministrul de finanţe să prezinte măsuri pentru a rezolva problemele pe care le-am ridicat la precedenta discuţie.
Dacă rectificarea bugetară rămâne în forma existentă acum, ALDE nu şi-o va asuma.
O spunem pe un ton răspicat, dar politicos. Dacă nu se schimbă nimic până luni, trebuie să avem o ședință de urgență în coaliție să vedem ce este de făcut", a mai spus Vosganian.

ALDE critică inclusiv OUG-ul cu amnistia fiscală adoptat în ședința de guvern de miercuri, la propunerea lui Eugen Teodorovici:

"Am văzut că ieri a fost adoptată o ordonanţă privind restructurarea financiară de care beneficiază 2700 de contribuabili, dar, în schimb, Guvernul nu a adoptat nicio măsură pentru încurajarea şi recompensarea tuturor contribuabililor care declară şi îşi plătesc la termen obligaţiile fiscale (bonusuri)".

Ce va conține OUG-ul de luni cu rectificarea bugetară: majorare de accize, taxarea pensiilor


 

Mai multe articole despre:
rectificare bugetară ALDE