MENIU

Bucureştiul în realitate. Cât ne costă păsările exotice din Capitală

Cât ne costă răţuştele

În cadrul campaniei Realitatea TV, o să vă prezentăm o afacere frumos colorată şi… încă vie. Sute de mii de euro au fost investiţi în doar caţiva ani în… păsări exotice. Şi nu, nu se întâmplă în Beijing sau la Tokyo, ci în capitala României, Bucureşti. Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement plăteşte, din 2009 încoace, zeci de mii de euro anual pentru câteva raţe, păuni şi lebede, pe care le vedeţi vara în parcurile care aparţin primăriei. Banii se duc pe hrană, transport şi adăpostire pe timp de iarnă.

În anul 2009, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti anunţa cu surle şi trâmbiţe cumpărarea a 553 de păsări exotice, menite să ne încânte privirile când ne relaxăm în parcurile care aparţin municipalităţii. Au costat 500 de mii de lei fără TVA şi au fost duse în parcurile Cişmigiu, Bordei, Herăstrău, Carol şi Tineretului. Este vorba despre păuni albi, gâşte de Nil, gâşte canadiene cu gât roşu, păuni arlechini, imperiali albi sau India blue, raţe mandarine şi caroline, lebede albe şi negre, gâşte Califar, Magellan sau de Nil. În fiecare an, când se lăsa frigul, micuţele vieţuitoare erau duse la adăpost la o fermă din Călăraşi, până în urmă cu 3 ani, când au fost mutate în curtea unui bărbat din judeţul Giurgiu, care a cerut mai puţini bani.

Din motive de stres sau nu, de la momentul achiziţiei şi până în prezent, numărul exemplarelor exotice a scăzut... Cu câteva sute. În prezent, ALPAB mai are în dotare doar 116 bucăţi - câteva lebede albe şi negre, gâşte de Nil şi de Canada, raţe califari şi caroline, păuni şi 5 raţe mandarin. Pentru acestea, bucureştenii plătesc peste 60 de mii de lei, bani din care se cumpără hrană, se asigură adăpostul şi transportul lor de la Giurgiu în Capitală.

La vremea semnării contractului de achiziţie, la cârma instituţiei se afla controversatul personaj Radu Popa, cel care de-a lungul mandatului a făcut obiectul mai multor articolede presă şi investigaţii ale Curtii de Conturi. Totul după ce ALPAB a făcut achiziţii la suprapreţ şi a cheltuit sume exorbitante pe ceasuri placate cu aur, bănci cu stemă, flori şi frunze de aluminiu, pe reabilitarea fântânilor arteziene şi regenerarea urbană a parcurilor.

Şi predecesorul său, actualul director Bogdan Tănase duce tradiţia mai departe. Cumpără banci pentru parcuri în valoare totală de peste 120 de mii de lei, în timp ce pe altele le repară cu 400 de mii.

Fântânile arteziene sunt şi ele o prioritate pentru Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement pentru că se dau bani grei pentru reabilitarea lor. Aproape un million de lei se cheltuieşte pentru lucrările de reparaţii ale fântânilor arteziene din parcurile Herăstrău şi Tineretului.