MENIU

Ce se întâmplă cu aerul condiţionat din transportul în comun. RATB a făcut anunţul pentru Realitatea

RATB

Realitatea TV şi realitatea.net au adresat RATB mai multe întrebări de interes public, referitoare la transportul de suprafaţă din Bucureşti, iar Regia Autonomă de Transport Bucureşti a răspuns punctual.

Concret, jurnalistul Costi Rogozanu a adresat RATB următoarele întrebări:

- cate mijloace de transport in comun care sunt acum pe traseu in Bucuresti au aer conditionat functional?

- tramvaiele n-au aer conditionat, dar, proportional, cate autobuze si trolee au, cate n-au?

- ce linii, mai precis, au cele mai multe masini fara aer conditionat, pe ce trasee?

- ati avut cazuri de aer functional si soferi care nu l-au pus in functiune? aveti sanctionari? cate sesizari de la clienti aveti?

- ce reguli sunt pentru punerea in functiune a aerului conditionat? Cum va verificati soferii? sunt ore dupa care nu au voie sa-l actioneze? cine le da orarul pentru aplicarea "climei"

 

RATB a răspuns solicitării, iar răspunsurile le puteţi citi mai jos.

"Domnului Costi Rogozanu

Jurnalist Realitatea TV

 

Stimate domn,

Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la RATB cu nr. 65558/14.06.2018, prin care cereți mai multe informaţii privind numărul mijloacelor de transport dotate cu aer condiţionat, repartizarea acestora în traseu, modul de funcţionare a sistemelor de climatizare, precum şi numărul sesizărilor prin care este semnalată nefuncţionarea instalaţiilor de aer condiţionat, vă comunicăm următoarele: 

  • Cate mijloace de transport in comun care sunt acum pe traseu in Bucuresti cu aer conditionat functional?
  • Tramvaiele n-au aer conditionat, dar, proportional, cate autobuze si trolee au, cate n-au?

Răspuns: În prezent, în parcul de vehicule al RATB există: 513 autobuze Mercedes Citaro echipate cu instalaţii de aer condiţionat (la un parc circulant actual de 770 autobuze), 14 troleibuze dotate cu sisteme de climatizare (la un parc circulant actual de 173 troleibuze) şi trei tramvaie pe care au fost montate astfel de echipamente (la un parc circulant actual de circa 266 de tramvaie).

RATB are deja în derulare mai multe programe de dotare cu instalaţii de climatizare a flotei existente. Astfel, în ceea ce priveşte parcul de autobuze, în prezent, există un contract de execuţie pentru montarea sistemelor de aer condiţionat pe încă 150 de vehicule fără astfel de dotări. Dintre acestea, au fost deja echipate 25 de autobuze, aflate în traseu încă din cursul lunii iulie 2018.

La cele menţionate mai sus, se vor adăuga cele 400 de autobuze achiziţionate de Primăria Capitalei, care vor avea aer condiţionat din construcţie şi vor întregi flota RATB treptat, începând cu luna octombrie 2018.

Totodată, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie, RATB are în derulare şi un contract pentru dotarea cu instalaţii de climatizare a 100 de troleibuze Astra Iribus, primele 14 fiind deja în traseu, iar alte 10 urmează a fi echipate în perioada următoare.

 

  • Ce linii, mai precis, au cele mai multe maşini fără aer condiţionat, pe ce trasee?

Răspuns: Autobuzele prevăzute cu aer condiţionat sunt distribuite să circule, în mod echitabil, pe toate liniile de transport.

 

  • Ati avut cazuri de aer functional si soferi care nu l-au pus in functiune? Aveti sanctionari? Cate sesizari de la clienti aveti?

Răspuns: În luna iunie a anului 2018 a fost înregistrat un număr de 14 sesizări privind nefuncţionarea sistemelor de aer condiţionat în vehicule. Aceste reclamaţii s-au dovedit a fi justificate, întrucât s-a constatat defectarea în traseu a unora dintre aceste instalaţii, însă situaţiile respective au fost remediate operativ.

 

  • Ce reguli sunt pentru punerea in functiune a aerului conditionat? Cum va verificati

soferii? Sunt ore dupa care nu au voie sa-l actioneze? Cine le da orarul pentru aplicarea „climei"?

Răspuns: Sistemele de climatizare sunt funcţionale la ieşirea vehiculelor din autobaze, permanent fiind efectuate sondaje în traseu pentru verificarea funcţionării acestora. Conducătorii de autobuze sunt instruiţi să ia măsuri de asigurare a unui climat corespunzător în salonul de călători. Precizăm că sistemul de climatizare cu aer condiţionat la autobuze în salonul călătorilor funcţionează în regim automatizat concomitent cu sistemul de la cabina conducătorului auto. Instalaţiile sunt de tip climatronic cu funcţionare în regim automatizat, comandate de senzorii de temperatură din salon la o temperatură de confort presetată pentru pasageri.

De asemenea, este necesar ca geamurile sa fie inchise in timpul functionarii sistemelor de aer conditionat. Randamentul acestor instalaţii depinde în mod direct de tipul traseului parcurs de mijlocul de transport în comun, respectiv de lungimea staţiilor şi de timpul în care uşile salonului destinat călătorilor stau deschise în fiecare staţie. Astfel, dacă un anumit traseu are distanţa dintre staţii foarte scurtă, iar timpul în care uşile sunt deschise în staţie este mai lung, instalaţia asigură cu greutate confortul aşteptat de călători.

 

Cu deosebit respect,

Adrian Sorin Mihail

Director General"