MENIU

Dosarul Hexi Pharma. Dezinfectanții, diluați în limite legale. Anunţul făcut de Procurorul General

<p>Hexi Pharma</p>

Răsturnare de situație în dosarul Hexi Pharma. Cele mai multe teste, realizate de Institutul Cantacuzino dar și de un laborator din Italia arată că dezinfectanții erau diluați în limite legale.

UPDATE. Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat marți că a fost finalizată efectuarea testelor de eficiență în cazul dezinfectanților Hexi Pharma, pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei, menționând că este în pregătire un alt lot care să fie trimis la institute din străinătate.

"S-a finalizat efectuarea testelor de eficiență pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este greu să evaluăm acum în detaliu ceea ce solicitați dvs, însă este de precizat că urmează alte teste de eficiență pe un alt lot, care va fi trimis acestui institut. Ne gândim, pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs. Este o procedură mai complicată", a declarat Lazăr, la sosirea la sediul CSM.

Întrebat dacă o parte din rezultate arată faptul că anumite produse Hexi Pharma au fost eficiente, procurorul general a spus că au fost rezultate atât pozitive, cât și negative, însă doar în final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante.

Cât privește ponderea celor pozitive față de cele negative, Lazăr a afirmat: "Nu putem să apreciem acum și chiar dacă am ști și am preciza nu ne-ar ajuta cu nimic, fiindcă urmează alte teste care se vor efectua și va fi un ansamblu de loturi în final care vor da tonul procentajelor".

Lazăr nu a dorit să precizeze de la câte spitale au fost luate mostre, pentru că acest lucru reprezintă "detalii intime ale anchetei".

"Un alt lot de soluții vor fi testate în continuare și în final vom vedea ce va rezulta din ansamblul probațiunii", a adăugat Lazăr.

Întrebat dacă există posibilitatea efectuării de noi controale în spitale, procurorul general a afirmat că acest lucru se poate întâmpla dacă organul judiciar care se ocupă de problemă va aprecia că este necesar.

UPDATE. Procurorii ridică documente de la 300 de spitale, în dosarul Hexi Pharma.

Parchetul General susține însă că există și teste neconforme.

Astfel, testele realizate de Institutul Cantacuzino au infirmat o diluare exagerată, cele mai multe analize arătând că produsele Hexi Pharma ar fi fost diluate în limitele legale. 

În momentul în care procurorii au început ancheta în cazul dezinfectanţilor diluaţi au cerut ca mai multe produse Hexi Pharma să fie testate şi la un laborator independent din România. S-a decis ca aceste teste să fie făcute la Institutul Cantacuzino. O parte dintre rezultatele au arătat că produsele Hexi Pharma nu erau diluate, mai precis că diluare era una standard care respectă normele europene.

Rezultatele sunt cel puţin şocante întrucât înainte de teste procurorii şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii spuneau că unele produse erau diluate şi cu 2000%.

Pe de altă parte, în mod oficial, reprezentanţii Parchetului General spun că nu se grăbesc să sară cu concluziile pentru că nu au primit toate rezultatele şi că unele teste sunt favorabile Hexi Pharma, unele sunt favorabile anchetatorilor care susţin că produsele puneau în pericol viaţa oamenilor.

De asemenea, reprezentanţii Hexi Pharma au cerut propriile testele, care au fost făcute în Italia, într-un laborator acreditat. Aceste teste au fost plătite de Hexi Pharma şi se poate spune că într-un fel analizele sunt subiective. Aceste teste arată că produsele nu erau diluate şi că Hexi Pharma nu a încălcat legea.

Procurorii mai pot cere şi alte teste, în străinătate, la institute acreditate.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi

În primăvara lui 2016, presa românească a dezvăluit că în sistemul sanitar erau folosiți pe scară largă dezinfectanți diluați achiziționați de la firma Hexi Pharma, care fusese implicată într-un scandal similar încă din 2006.

La câteva zile după publicarea articolelor, primul ministru a declanșat o anchetă a Corpului său de Control în spitale, iar Parchetul General a declanșat și el o anchetă penală.

Moartea lui Dan Condrea

În seara zilei de 22 mai, patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident rutier, vehiculul pe care el îl conducea intrând într-un copac cu o viteză de circa 160 km/h.

Totodată, pe 2 iunie 2016, DNA a început o urmărire penală pentru spălare de bani și evaziune fiscală, fiind urmărite penal atât persoanele juridice Hexi Pharma, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd. și Hatom Limited Ltd. (ultimele două fiind firmele cipriote suspectate de a fi offshore-uri în care se ascundea prin tranzacții fictive profitul primei), cât și unii dintre administratorii acestora.

Testele ICECHIM

Rezultatele testelor efectuate de ICECHIM arată că dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România erau diluaţi chiar și de 2500 de ori.

La clorura de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată este de 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată era de 1,23%, Aceste informaţii au fost făcute publice în luna mai a anului curent de doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În cazul Hexio Skin, substanța cu care chirurgii se spală pe mâini înainte să intre în sala de operaţii, una dintre cele două substanţe active aproape nu există. Conform etichetei, produsul are 25% propanol. Analizele au găsit o concentraţie de doar 0,01%.

Toate produsele neconforme au fost retrase de pe piaţă.

În urma acestor analize, compania Hexi Pharma a fost amendată cu 40.000 de lei.