MENIU

Răsturnare de situație. Kovesi nu ar fi eligibilă pentru funcţia de procuror-şef european

Laura Codruţa Kovesi nu este eligibilă pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, pentru că nu întruneşte una dintre condiţiile din regulament: nu are cel mai înalt grad profesional posibil în statul de provenienţă. Acest detaliu care ar putea schimba soarta procedurii de selecţie pentru funcţia europeană a fost dezvăluit de Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition din SUA, cel care aminteşte că fosta şefă a DNA are doar gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal.

Argumentaţia publicată de Chris Terhes:

Laura Codruța Kovesi a ascuns de Comisia/Juriul de Selectie care a intocmit lista scurta a candidatilor pentru functia de Procuror Sef European faptul ca nu are grad profesional de PICCJ ci doar grad profesional de parchet de pe langa tribunal, ceea ce ar fi facut-o neeligibila pentru functia respectiva.

Numai pentru acest singur argument candidatura acesteia ar trebui descalificata si intreaga procedura de selectie a Procurorului Sef European reluata, deoarece intregul proces de selectie a fost viciat.

Conditiile de eligibilitate pentru functia de Procuror Sef European, prevazute de art. 14 alin. 2 lit. c) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste instituirea Parchetului European (EPPO), prevad ca si conditie necesara pentru inscrierea in aceasta competitie calificarea necesara pentru a putea fi numit la cel mai inalt parchet din tara:

"The European Chief Prosecutor shall be selected from among candidates:
(…)
(c) who possess the qualifications required for appointment to the highest prosecutorial or judicial offices in their respective Member States
".

Cu alte cuvinte, pentru a indeplini conditiile de a se inscrie in procedura de selectie si ulterior a fi selectata, era necesar ca Laura Codruta Kovesi sa fi avut calificarea necesara pentru a fi numita ca procuror la parchetul de cel mai inalt nivel in Romania, adica procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Continuarea pe stiripesurse.ro. 

Mai multe articole despre:
Laura Codruţa Kovesi Chris Terhes