MENIU

Rareș Bogdan explică de ce ajutorul guvernului pentru televiziuni e o perdea de fum

<p>Rareş Bogdan</p>

Producția și difuzarea de emisiuni de interes public cu specific de informare, educare și cultural vor fi susținute printr-o schemă de ajutor de stat, în cuantum de 15 milioane de euro, începând din 1 iulie, timp de un an și jumătate, a anunțat, miercuri, Ministerul pentru Societatea Informațională. Jurnalistul Realitatea TV Rareș Bogdan consideră că ajutorul promis de guvern pare mai degrabă o perdea de fum. 

"Nu sunt lămurit ce se vrea. Mi se pare o perdea de fum, ca de obicei Ponta ne aruncă aşa o chestie fără să ne lămurească. Va găsi ceva să nu dea bani Realităţii, va exclude societăţile în insolvenţă. Nu cred că o face pentru România TV şi Antena 3, ar ieşi scandal. În plus, lor şi celor de la B1 TV deja le dă. Toate au reclamă cu Strabag, societate care are contract cu CNADR. A luat modelul lui Năstase care dădea presei, EVZ şi alţii contracte cu controlorii de trafic aerian. Eu am propus în 2010 un proiect de ajutorare a presei scrise dar premierul Boc nu a avut curaj să o aplice, ca în Italia unde presa a fost salvată de guvern. E şi o discriminare faţă de presa scrisă care a fost abandonată de tot. Eu aveam pe birou un teanc de ziare, acum mai am patru", a declarat Rareș Bogdan pentru Reporter Virtual

Și Valentin Jucan, membru al CNA, și-a exprimat dubiile cu privire la scopul ajutiorului. "Constat că Ordonanța promovată de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie, prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susținerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susținerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic", a afirmat Valentin Jucan.

Reprezentantul CNA precizează că încă de anul trecut, a subliniat faptul că fiscalizarea presei este o temă extrem de importantă.

În propunerea făcută de membrul CNA, printr-un mecanism din care făceau parte reprezentanții presei și a societății civile, erau excluse formele de susținere financiară a emisiunilor informative, pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului.

Valentin Jucan spune că a susţinut şi susine în continuare faptul că audiovizualul trebuie sprijinit pentru ca să furnizeze publicului emisiuni educativ-culturale, emisiuni în care moralitatea și decența sunt valori respectate.

"Faptul că Primul-ministru Victor Ponta, după nenumărate modificări ale proiectului de ordonanță, netransparent, fără consultări publice, într-o manieră caracteristrică amatorilor, adoptă o măsură mai mult decât îndoielnică, demonstrează un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariția emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susținere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, această ticăloșie nu a fost dusă până la capăt. Normele de aplicare/funcționare a Ordonanței adoptate ieri încă nu au fost stabilite", a detaliat membrul reprezentantul CNA.

Mai multe articole despre:
televiziuni ajutor Realitatea Tv Rareş Bogdan