MENIU

Raport DUR al BNR despre starea economiei

Reluarea cresterii economice este in continuare fragila, investitiile s-au contractat atat in 2013, cat si in primul semestru al anului 2014, iar rata de utilizare a fondurilor europene continua sa inregistreze una dintre cele mai scazute rate de absorbtie la nivel UE.

Concluzile apar in Raportul privind stabilitatea financiara, publicat marti seara de BNR. Raportul critica si bancile din Romania, despre care documentul noteaza ca au o capacitate mai redusa comparativ cu cele din strainatate in a se adapta la cerere, scrie Hotnews.ro.

Investitorii straini detin 21,1% din titlurile emise de guvern pe piata interna (in iunie 2014, comparativ cu 14,2% in decembrie 2012). Emisiunile statului pe pietele externe s-au majorat, valoarea acestor titluri reprezentand 34% din totalul emisiunilor guvernamentale (in iulie 2014, fata de 25% in iulie 2013).

O alta vulnerabilitate este capacitatea mai redusa a guvernului de a face fata unor posibile nevoi suplimentare de finantare, data fiind persistenta la un nivel redus al veniturilor bugetare (raportate la PIB).

32% din datoria publica este contractata de catre bancile autohtone. Cea mai mare parte a datoriei publice finantata bancar apartine administratiei centrale. Creditele acordate administratiei locale reprezinta doar 2% din total activ bancar, dar este concentrata in proportie de 86% la primele 5 banci din sistem.

Sectorul IMM continua sa se confrunte cu dificultati semnificative in onorarea serviciului datoriei fata de banci, rata creditelor neperformante crescand cu 3 puncte procentuale (in timp ce in cazul corporatiilor aceasta s-a majorat usor, cu 0,5 puncte procentuale, in perioada decembrie 2012 - august 2014).

Mai multe articole despre:
BNR Banca Naţională starea economiei raport BNR