MENIU

Raport catastrofal pentru guvernarea Ponta. Lucrările la autostrăzi și drumuri, la pământ!

Ponta, pe santier

În ciuda promisiunilor utopice ale premierului sau miniștrilor care s-au perindat pe la Transporturi, situația reală în ceea ce privește lucrările de construcții de autostrăzi și drumuri în România este sub orice critică. O arată cifrele: negru pe alb, nu este loc de întors.

Institutul independent de analiză și cercetare Coface Romania a realizat o analiză a sectorului românesc de lucrări de construcții a drumurilor și autostrazilor: Concluzia? Se observă o scădere majoră a investițiilor, pe fondul prăbusirii veniturilor.

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor" au generat in cursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 11,7 miliarde RON, în scădere cu 22%, comparativ cu anul anterior.

Jumatate dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, iar 34% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2013.

În plus, pe fondul stopării investițiilor publice din anii trecuți, sectorul a înregistrat cel mai ridicat nivel din economie al insolvențelor.

Este important de mentionat ca, doar 282 de companii, reprezentand 15% din totalul firmelor active, inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 1 MIL EUR si genereaza aproximativ 94% dintre veniturile intregului sector, se arată în studiul Coface.

"Pe parcursul anului 2013, companiile din sectorul analizat au inregistrat o politica dezinvestitionala masiva, pe fondul scaderii vanzarilor si perspectivelor modeste de relansare a proiectelor din constructii. Astfel, investitiile in activele fixe au scazut cu 33%, principala cauza fiind diminuarea veniturilor cu 22%, pe fondul reducerii cheltuielilor publice in acest sector. Mai mult decat atat, scaderea ponderii activelor fixe in totalul activelor, confirma lipsa de de predictibiliate pe termen lung", se mai precizeaza în raport.

Bilanțul guvernării Ponta: 0 kilometri de autostradă începuți și terminați

Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a declarat recent că România va deveni un mare şantier începând din acest an.

Master Planul General de Transport al României ar putea fi aprobat la finalul lunii aprilie, iar România ar putea deveni un mare şantier începând din acest an pe toate tipurile de transport, a declarat în luna martie ministrul Transporturilor.

Romania are in momentul de fata circa 690 de km functionali de autostrada, aproape 300 din acestia fiind inaugurati in ultimii trei ani, in timpul guvernarilor Ponta.

Cu toate acestea, toti acesti km de autostrada au fost demarati de guvernarile anterioare, iar pana in prezent - in trei ani de guvernare - cabinetele Ponta inca nu au inaugurat nici un kilometru inceput de la zero, arata hotnews.ro.

In lucru se afla, totusi, 228 de km de autostrada, din care 122 au fost demarate in timpul guvernelor Ponta. Alti 81 km se afla in stadiul licitatiilor, iar alte proiecte importante au ramas doar pe hartie.

In plus, cateva mari proiecte de infrastructura au fost tergiversate in acesti trei ani, unele lasate fara finantare, blocate sau cu contracte reziliate.

Ba se face, ba nu se face. Bâlbe în Guvern pe marginea autostrăzii Comarnic-Brașov