MENIU

Raluca Turcan: Varianta înghețării anului școlar din perspectiva României este în deficit

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, luni, la Realitatea PLUS că ”în cel mai scurt timp” se va lua o decizie asupra sistemlui de învățământ, în contextul pandemiei de coronavirus.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, luni, la Realitatea PLUS că ”în cel mai scurt timp” se va lua o decizie asupra sistemlui de învățământ, în contextul pandemiei de coronavirus. Totodată, aceasta și-a justificat și afirmația referitoare la posibilitatea înghețării anului școlar, destul de controversată ulterior în spațiul public.

”În cel mai scurt timp. În momentul de față specialiștii realizează o analiză a situației la zi din perspectiva predării prin platformele online care au început să devină funcționale și, de asemenea din perspectiva numărului de unități școlare educaționale atrase în acest proces. După ce finalizăm această evaluare se va lua o decizie, va fi discutată cu toți partenerii, plecând de la asociațiile de elevi , de părinți și de profesori, astfel încât să existe o predictibilitate în ceea ce privește modul de desfășurare al etapei de evaluare și, până la urmă de perspectivă în care ne aflăm în acest an școlar pentru copiii din România„ a spus Raluca Turcan, într-o intervenție telefonică”,  la Realitatea PLUS.

De altfel, vicepremierul nu a precizat o periodă când ar putea fi luată o decizie asupra sistemului de învățământ.

”Mi-e greu să vă spun acum să anticipenz un număr de zile. Cert este că această decizie va fi luată astfel încât toată lumea să aibă șansă să fie bine pregătită”, a mai spus Raluca Turcan.

Vicepremierul și-a justificat și afirmația referitoare la posibilitatea înghețării anului școlar, destul de controversată ulterior, dar și celelate două scenarii precizate la RFI:  decalarea evaluărilor sau continuarea lor așa cum au fost prevăzute.

”Varianta înghețării anului școlar din perspectiva României este în deficit, de aceea eu am prezentat, în momentul în care mi-a fost adresată o întrebare, care sunt ipotezele de lucru în toată lumea, nu doar în România.  Aceste trei ipoteze de lucru nu pot să nu fie cumulate și în România nu se poate întâmpla cu totul și cu totul diferit de ceea ce se întâmplă în țările din jurul nostru pentru că după un examen de evaluare urmează întotdeauna posibilitatea dată tinerilor de a trece într-o altă etapă de educație. Așadar, sistemul de educație din România, inclusiv partea de evaluare trebuie să fie comptabilă cu ceea ce se întâmplă în străinătate. Toate ipotezele acestea de lucru sunt date statistice, plecând de la ceea ce se întâmplă în momentul de față în lume, eu cred că vom încerca să facem cât mai eficientă această modalitate de pregătire a elevilor și tinerilor online și, în consecință, evaluarea să se facă pe ceea ce s-a predat în acest an școlar„, a explicat Raluca Turcan.

Vicepremierul a precizat la Rfi că există trei scenarii în privința anului școlar:

”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Înghețarea anului școlar nu este o soluție benefică, transmite Consiliul Național al Elevilor, după ce vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că acest lucru ar fi o variantă pentru prevenirea COVID-19. 

Consiliul Național al Elevilor refuză înghețarea anului școlar

Mai multe articole despre:
raluca turcan inghetare an scolar