MENIU

Raluca Turcan: PSD politizează concursurile pentru inspectori generali

Deputatul PNL, Raluca Turcan, atrage atenția asupra faptului că Ministerul Educaţiei a trimis în teritoriu adresele de înştiinţare pentru participarea la concursul de inspector general şi Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului, iar de frica pierderii guvernării, PSD a început operaţiunea de aranjare pe posturi calduţe a clientelei de partid.

”Tot acest demers sfidător pentru cerinţele de calitate şi competenţă este ILEGAL deoarece: conform metodologiei fiecare candidat va trebui să depună un certificat medical, conform art. 234, alin (1) din LEN 1/2011. Până în acest moment, formularul specific trebuia să fie elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii ceea ce nu s-a întâmplat!!! Din punct de vedere juridic nimeni nu va putea să depună un dosar complet. Aşadar, concursurile vor putea fi atacate de către oricine. Aceasta este dovada clară a lipsei de profesionalism şi seriozitate din partea PSD la vârful educației”, se arată în comunicatul remis realitatea. net.

Deputatul mai atrage atenția că meodologia de organizare a concursurilor nu a fost în dezbatere publică, așa cum prevede legea:

”Ministrul Educaţiei a apelat la tertipuri publicând numai câteva modificări aduse metodologiei. În consecinţă, concursurile pentru aceste posturi NU vor fi organizate nici măcar transparent. Dacă pentru examenul de titularizare există camere video în sala de examinare, pentru inspectori nu există o astfel de măsură. Concursurile trebuie să fie publice, să poată participa la interviu părinţii, profesorii şi reprezentanţii societăţii civile.

Asistăm la încălcarea flagrantă a legii de către cei care trebuie să respecte legea: Ministrul Educaţiei şi premierul Victor Ponta. În schimbul respectului faţă de lege, primim politizarea la vârf a şcolii româneşti, ordonanţe de urgenţă adoptate fără dezbatere publică, clientelă politică răsplătită cu posturi”. 

Totodată,  se mai arată în comunicat că PNL solicită stoparea imediată a organizării concursurilor de inspectori generali

PNL solicită ferm:

”1. stoparea imediată a organizării concursurilor de inspectori generali şi organizarea acestora în condiții de legalitate, de transparenţă decizională şi organizatorică;
2. depolitizarea managementului școlilor – abrogarea OUG 49/2014 şi 94/2014, rediscutarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP);
3. transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei;
4. numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competențe profesionale și de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic;
5. stoparea de urgenţă a tuturor concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor”,  se mai arată în comunicat.