MENIU

Raluca Prună, încolțită de avocați în Consiliul UNBR: Cu greu veţi putea să reparaţi....

<p>Ministerul Justiţiei lansează Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020. Ce prevede documentul</p>

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost prezentă la reuniunea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România care a avut loc sâmbătă și unde s-a discutat, printre altele, despre prevederile cuprinse în proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995, dar și despre pozițiile publice pe care unele instituții, ori șefi de instituții le-au avut față de noile norme din Legea avocaturii.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, avocatul Gheorghe Florea, a ţinut să îi facă un rezumat Ralucăi Prună, şi să prezinte traseul cronologic al proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, arătând că până la momentul la care proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, care este şi for decizional, Guvernul nu a emis nicio poziţie faţă de noile modificări legislative, potrivit m.luju.ro.

Concluzia în urmă prezentării traseului cronologic al Legii avocaturii a fost că vina neluării unei poziţii în timp util din partea Ministerului Justiţiei nu îi aparţine Ralucăi Prună şi că, pe undeva în minister sau la Guvern, a fost un scurtcircuit care nu îi poate fi imputat acesteia.

Gheorghe Florea a declarat că Ministrul Justiţiei nu a spus că avocaţii vor beneficia de "o imunitate absolută" după promulgarea proiectului de modificare a Legii nr.51/1995, ci că presă a înţeles greşit. De asemenea, acesta a menţionat că împreună cu Raluca Prună sunt fondatorii unui ONG împotriva corupţiei.

După discursul lui Gheorghe Florea, avocaţii, în majoritate decani sau foşti decani de barouri, au ţinut să ia cuvântul şi să îi adreseze Ministrului Justiţiei o serie de întrebări sau pur şi simplu să îşi exprime poziţia faţă de declaraţiile şi atitutidinea pe care aceasta le-a avut faţă de avocatură în general. Toţi avocaţii care au luat cuvântul au criticat poziţiile Ralucăi Prună.

Avocatul Ionel Haşotti, fost vicepreşedinte al UNBR şi fost decan al Baroului Constanţa: "Dacă astăzi se dă atacul asupra profesiei de avocat de o asemenea manieră, mâine este posibil să se dea atacul asupra preoţilor şi cu privire la doctori. Una dintre temeliile pe care se sprijină un stat democratic începe să se erodeze şi încet încet, noi care suntem o societate care nu ne-am revenit încă de pe urmă regimului totalitar, o să ne trezim că ne mişcăm încet şi o să ajungem tot acolo".

Spre finalul discursului, avocatul Ionel Haşotti a vorbit şi despre inviolabilitatea secretului profesional, dar şi despre principiile avocaţilor români. "În 2005, preşedinta American Bar Association, într-o reuniune cu uşile închise, dar au trecut atât de mulţi ani că ne putem permite să redăm, a spus foarte clar că avocatură americană se îndreaptă către dezastru, către dezastrul îndepărtării de la propriile sale principii. Să nu uitaţi doamna ministru că naţiunea americană a fost făcută de către avocaţi! (...) Cine este de acord să meargă la închisoare petnru clientul sau, că să nu dezvăluie ceea ce se află sub secretul profesional. Niciunul dintre avocaţii occidentali nu a admis că poate să meargă la închisoare că să nu dezvăluie ceea ce se află sub secretul profesional. Toţi avocaţi din ţările foste comuniste au arătat foarte clar că preferă lipsirea lor de libertate decât să îşi trădeze clienţii. Dacă domnia voastră credeţi că la ora actuală în România lupta anticorupţie sau lupta împotriva terorismului va fi servită în mod esenţial de avocatul delator, este o eroare."

Ion Ilie Iordăchescu a întrebat-o public pe Raluca Prună care este poziţia Ministerului Justiţiei faţă de mai multe aspecte ce au suferit modificări în nouă lege. Spre exemplu, fostul decan al Baroului Bucureşti a vrut să afle care este poziţia Ministerului Justiţiei faţă de interzicerea procurorilor de a ridică, sechestra, confisca documente aflate în "curtea avocaţilor", faţă de interzicerea interceptării convorbirilor purtate de avocat cu clientul sau, în contextul violării secretului profesional, dar şi faţă de interzicerea asimilării avocatului cu funcţionarul public, în condiţiile în care din 1990 avocaţii au fost scoşi din sfera funcţionarilor publici.

Fostul decan al Casei de Asigurări a Avocaţilor şi actual consilier în cadrul Uniunii, avocatul Nicu Tiberius, a declarat: "Stimată doamnă colegă, sunteţi avocata din 1996. În 1995 când a apărut legea, noi aveam o dispoziţie în legătură cu ofiţerii acoperiţi! De la început am avut în lege o dispoziţie prin care voiam să nu primim în mijlocul nostru pe cei care au alte misiuni decât a apară drepturile legitime. Toţi cei care la momentul acela am candidat la acel moment am dat declaraţii că nu am avut nicio legătură cu fosta Securitate. Acum nu am cerut noi scoaterea acestor prevederi. Doamna ministru, alegeţi-va un consilier şi pe probleme de avocatură! (...) Să ştiţi, doamna ministru, că această formă de protest colcăie şi din ce în ce mai mult câştigă adepţi! Pe mine m-a deranjat, doamna ministru, şi am vrut să întru în discuţie cu dumneavoastră, când aţi întrebat de ce se supără colegii mei avocaţi că le sunt percheziţionate birourile, în timp ce biroul unui procuror poate fi percheziţionat, dar nu aţi pus virgulă după această afirmaţie. Pentru că urmă 'cu avizul CSM-ului'! Lumea, cetăţeanul, a rămas cu impresia că noi vrem o imunitate deosebită. Noi nu vrem nimic, doamna ministru! (...) Îmi pare rău că nu am găsit niciodată înţelegere la colegii noştri, care nu înţeleg că viaţă politică poate fi foarte scurtă sau oricum, din politică nu prea se iese la pensie, ci tot din profesia de baza se iese la pensie. Personal, doamna ministru, va doresc succes, dar să ştiţi, cu greu veţi putea să reparaţi faţă de cei care au pregătirea juridică necesară greşelile pe care le-aţi făcut prin faptul că v-aţi grăbit. V-a luat puţin apa şi nimic mai mult! ".

Avocatul Mihai Baco, decanul Baroului Alba: "Noi, la ora actuală suntem puşi la zid! Niciodată nu am văzut aşa ceva! O acţiune concertată împotriva profesiei de avocat cum se face acum. Iar dumneavoastră sunteţi contraapelul acestei acţiuni şi mă îngrijorează că acest lucru vine din partea unui avocat. Dacă era un procuror înţelegeam, dar dumneavoastră sunteţi avocat. Îmi cer scuze doamna ministru, că am fost poate... dar chiar nu am arta vorbitului frumos. Eu sunt ardelean!".


Mai multe articole despre:
Raluca Pruna mihai baco decanul baroului alba