MENIU

Alexandru Rafila: "Sănătatea nu trebuie politizată". Cum poate fi recâștigată ÎNCREDEREA românilor și care a fost CAUZA numărului mare de decese COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă susținută cu prilejul vizitei la Centrul de Evaluare COVID-19 organizat în cadrul Spitalului Orăşenesc Vălenii de Munte (Prahova), că Sănătatea nu trebuie politizată. Ministrul susține că la diagnosticul târziu este cauza numărului mare de decese asociate COVID-19. În context, el a explicat importanța celor 230 de centre de evaluare a pacienților COVID, existene la nivel național, precum și faptul că oamenii se pot testa si trata și la medicul de familie. El a vorbit și despre cele două antivirale (Favipiravir și Remdesivir) - cum și de unde pot fi achiziționate, în ce condiții se administrează și ce reacții adverse au.

"Recâștigarea încrederii oamenilor e dificilă în condiții de pandemie. Lucrăm foarte serios la asta împreună cu colegii de la
Ministerul SănătățiiȘi membrii guvernului, în fruntea cu premierul NicolaeCiucă, ne sprijină. Politizarea Sănătății este
greșitămai ales în perioade de criză
 
Dacă suntem serioși, dacă nu mințim, atunci încrederea oamenilor în noi va fi pedeplin câștigată. 
 
Unul dintre principalele elemente care au dus la numărul mare de victime a fost întârzierea diagnosticului, dificultatea oamenilor de avea acces la tratament la timp. Primul gând, de când am preluat Ministeurl Sănătății, a fost să creștem accesul la testare. Cel mai apropiat furnizor de servicii medicale e medicul de familie. Am avut întâlniri și am găsit soluția  ca 
fiecare persoană care are simptome  aibă acces imediat la testare și Casa Națională de Sănătate deconteze cheltuielile", a afirmat Rafila. 
 
Potrivit ministrului Sănătății, o persoană care are o formă ușoară sau medie de COVID-19, dar care are și comorbidități, poate acum să facă o investigație completă, analiză și un CT.
 
"Sunt 230 de centre de evaluare a pacienților cu COVID-19 în toată țara. Sunt pentru cei care sunt pozitivi", a arătat Rafila.
 
El a precizat, astfel, și care este parcursul unei bersoane, diagnosticate pozitiv cu coronavirus: "Dacă un pacient necesită
trament antiviral, îl primește în centru, dacă necesită oxigen, e îndrumat la spital, dacă are nevoie de ATI, e îndrumat la ATI. Scopul acestor centre este scăderea presiunii pe spitale și apropierea de cetățeni. Nu poți face discriminate între un pacient cu COVID și unul care are altă boală. Trebuie ă gasmim soluții  trecem peste acest val pandemic mai ușor ca în trecut. Problema majoră în pandemii e ca oamenii cu alte patologii  aibă acces la sănătate și ca sistemul  nu fie epuizat".
 
Cât privește antiviralele, ministrul a amintit că România are la dispoziție Remdesivir, care se adminsitrează injectabil și se găsește, în prezent, în spitale și Favipiravir, care poate fi eliberat din spital sau de la centrul de evaluare. În acest ultim caz, bolnavul merge acasă, e monitorizat de medicul de familie.
 
"Cam asta este rețeta care duce la tamponarea acelei presuni pe sistemul de sănătate din România", a arătat ministrul.
 
"Începem  avem Farvipiravir în farmaciile cu circuit deschis. Pe măsură ce vom primi stocuri, vom extinde. Poate scurta
 durata bolii, dar nu previne boal. Efectele secundare sunt de luat în considerare", a mai spus ministrul.
 
Centrul de la Spitalul Vălenii de Munte face parte din reţeaua naţională care cuprinde peste 230 de astfel de centre de evaluare şi tratament în care vor fi trataţi pacienţii COVID-19 care manifestă simptome uşoare sau medii şi care sunt expuşi riscului de a dezvolta forme severe ale bolii.


Orice persoană aflată în această situaţie se poate adresa, fără trimitere din partea medicului de familie, la cel mai apropiat centru din judeţul său, unde va beneficia de consultaţii şi tratament ambulatoriu, indiferent dacă dispune sau nu de asigurare medicală.

Potrivit unui comunicat transmis de PSD, vizita va fi urmată de o conferinţă de presă în cadrul căreia ministrul Sănătăţii va prezenta şi raportul Institutului Naţional de Sănătate Publică privind "Evoluţia pandemiei. Impactul răspândirii variantei Omicron".