MENIU

Rafila: Avem 30 de milioane de pastile cu iod, trebuie să le distribuim. Nu toată lumea trebuie să le ia

Foto ilustrativ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni că întreaga cantitate de pastile de iodură de potasiu, care se administrează în urma unui accident nuclear, a fost fabricată, iar în scurt timp începe distribuirea. Rafila a precizat că românii trebuie să înțeleagă și să stea liniștiți, pentru că stocul este ,mai mult decât suficient, în condițiile în care, oricum, pastilele nu se distribuie întregii populații.

"În acest moment sunt distribuite de către producător, Antibiotice Iași și le mulțumim că într-un timp atât de scurt au produs 30 de milioane de comprimate.

Vor ajunge la Direcțiile de Sănătate Publică din țară și de acolo căutăm căile prin care să le distribuit cât mai repede către populație," a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a reamintit faptul că tratamentul cu iodură de potasiu are anumite particularități, pe care oamenii trenuie să le cunoastă și să țină seama de ele.

"În cazul unui incident (nuclear - N.R.), administrarea pastilelor cu iod nu se aplică la toată populația, nu se administrează DIN TIMP.

Dar sigur că stocurile trebuie să existe din timp, pentru fi distribuite, dacă e cazul, copiilor și femeilor gravide.

Această distribuție finală se face cu prefecturile si comitetele pentru situații de urgență. Și medicii de familie au responsabilitatea pentru sănătate comunității și mi se pare firesc să fie implicați în acest demers," a precizat Rafila.

Antibiotice Iași a fabricat începând de marți, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.