MENIU

Raed Arafat: Panica în timpul cutremurului poate fi ucigătoare. Nu dați ascultare celor care "prezic" alte cutremure

Raed Arafat / INQUAM Photos / Octav Ganea

Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut un apel la calm și rațiune după noul seismul cu magnitudinea de 5,7 pe Richter care s-a produs marți după-amiază, în zona Olteniei - Gorj. Arafat a afirmat că panica se poate dovedi cel mai mare dușman, iar oamenii ar trebui să înțeleagă faptul că dacă se informează corect și se pregătesc au mai mult de câștigat.

Potrivit lui Arafat, nu au existat victime și nici pagube materiale semnificative. Au existat efecte în localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, unde au existat peste 50 de apeluri la 112 privind fisuri în zidurile unor clădiri sau elemente de construcție căzute.

 

 

Șeful DSU a reamintit populației că în astfel de momente este foarte important să-și păstreze calmul și să se informeze doar din surse oficiale, avertizând că încep să apară inclusiv persoane care susțin că prezic următoarele cutremure. De altfel, Arafat a amintit cazul de panică în masă de la Constanța, când zeci de oameni și-au părăsit locuințele, la zvonul că un seism este iminentu existat avarii la 15 cosuri de fum de la blocuri din Târgu Jiu.

 

"E normal să apară un moment de panică, fiind al doilea cutremur în două zile. Panica poate duce la greșeli și la probleme mult mai mari dacă oamenii nu înțeleg cum să acționeze, iar ]n caz de cutremur panica poate fi ucigătoare. (...) E o altă problemă legată de toate poveștile apărute în urma cutremurului - tindem să credem tot ce citim pentru că e o perioadă în care suntem îngrijorați. Multe persoane vor începe să prezică că urmează alte cutremure. Până acum nu s-a întâmplat să poată fi prezis un cutremur, așa că vă îndemnăm la calm și la înțelepciune de a nu asculta informațiile false," a afirmat șeful DSU.

Mai multe articole despre:
cutremur gorj 5 7 richter arafat cutremur panica