MENIU

Raed Arafat: NU se ridică restricțiile la nunți și botezuri pentru cei vaccinați din 15 mai. Pandemia nu a trecut. Vaccinarea, extrem de necesară

Raed Arafat spune că restricțiile nu se ridica la nunți sau botezuri din 15 mai

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre restricțiile care se vor ridica în următoarea perioadă pentru persoanele care vor participa la evenimente private ca nunți, botezuri. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția că restricțiile nu se ridică total pentru persoanele care sunt vaccinate pentru că numărul celor care participă la mai multe evenimente în interior va fi limitat. Nici barurile și discotecile nu se vor deschide de la 15 mai. Revenirea la normalitate va fi doar atunci când se va vaccina aproape 70% din populația României împotriva COVID-19, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat că dacă nunțile sau botezurile vor fi organizate în interior, în spații închise, numărul participanților rămâne limitat. Șeful DSU nu a exclus nici ca certificatul de vaccinare să fie o condiție pentru a putea fi prezenți la acest tip de evenimente.

Limitarea numărului celor care vor participa rămâne valabilă, a explicat Arafat, joi seară, la un post TV: „E nuntă, o organizează o persoană. Dacă familia decide pentru un număr mai mare de oameni la interior... În situația în care se verifică, toți să avem hârtiile că am fost vaccinați”.

Precizările șefului DSU vin după ce președintele Iohannis a anunțat că de la 1 iunie se vor relua evenimentele private cu un număr limitat de participanți însă în situația în care organizatorul garantează că participanții la eveniment sunt vaccinați, restricțiile de ridică.

Citește și Klaus Iohannis a dat startul relaxării: Din 15 mai, fără mască în spațiul public, fără restricții de noapte, magazinele revin la program normal

MASCA rămâne în EXTERIOR doar în piețe, autobuze. NU se deschid barurule și discotecile de la 15 mai

„Masca în exterior va rămâne doar în zonele aglomerate, precum stațiile, piețele, stațiile de autobuz, piețele, târgurile. Rămâne masca obligatorie, cu anumite excepții, cum a zis și președintele. Se scoate masca în spațiile libere. (...) Sunt restricții păstrate, dar se vor relaxa pe parcurs, sunt unele în 1 iunie, 1 iulie, 1 august. De exemplu, din data de 15 mai scoatem masca la exterior și revin magazinele la programul normal, plus înlăturarea restricțiilor de noapte. (...)

Discotecile și barurile nu se deschid, mai așteptăm. Acum nu va fi. Se va anunța când se poate și în ce condiții se poate. Acolo vor fi condiții speciale, pentru a putea relua activitatea în interior, măcar în prima etapă (...) Cu siguranță oamenii vor fi anunțați din timp, să se pregătească, mai ales cei care dețin acest tip de afaceri. Asta o să apară în Hotărârea CNSU", a menționat Arafat.

Când revenim la normalitate

Șeful DSU a mai atras atenția că „pandemia nu a trecut, suntem într-o situație bună, oricând însă se poate schimbă, din toamna ar putea să crească. Vaccinarea rămâne obligatorie și extrem de necesară. Cu cât avem un procent mai mare de persoane vaccinate, cu atât rămânem cât mai aproape de normalitatea în care să nu mai purtăm mască nici în spațiile închise”.

România ar putea reveni la situația de normalitate de dinaintea pandemiei „când ne vom vaccina în procent de 60% - 70%, este posibil să ajungem aici. Insist, ca nimeni să nu se gândească că pandemia a trecut”, a mai spus Raed Arafat.