MENIU

Raed Arafat, mesaj pentru Diana Șoșoacă și Mihail Neamțu după „afirmațiile rasiste”

Raed Arafat, șef DSU

Raed Arafat a transmis un mesaj după ce senatoarea Diana Șoșoacă și Mihail Neamțu au fost sancționați de Consiliul pentru Combarerea Discriminării în urma „afirmațiilor rasiste” la adresa sa. 

„James Baldwin spunea:
"Nu tot ceea ce este infruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat pană nu este infruntat”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe contul său de socializare
Secretarul de stat în MAI se referă la amendarea cu 5.000 de lei a senatoarei Diana Șoșoacă după sesizarea CNCD pentru „afirmații rasiste”. Și Mihail Neamțu a fost sancționat cu un avertisment contravențional pentru aceleași acuzații.
„Rasismul si xenofobia reprezinta o boala terminala a unei societati si trebuie infruntate si invinse inainte ca ele sa devina o parte din "normalitatea" in care traim. Astfel de afirmatii, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate intr-o societate democratica al socolului 21. Istoria ne-a aratat ce poate face rasismul, xenofobia si indemnul la ura, astfel incat este obligatia noastra sa reactionam de indata daca nu vrem ca istoria sa se repete!”, a mai precizat Arafat. 
 
Afirmațiile „rasiste” la care se referă Raed Arafat au fost sancționate miercuri, 12 ianuarie, de Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Diana Șoșoacă a fost amendată cu 5.000 de lei pentru afirmațiile din spațiul public: 

„de ce nu se duce domnul Raed Arafat în țara lui de baștină”;

„vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba țării sale natale”;

„nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie”;

„trădătorii nu au ce căuta în Româniă”.

Toate aceste afirmații "constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, republicată", a stabilit CNCD.

Și politicianul Mihai Neațu a fost sancționat, cu avertisment contravențional, pentru afirmații discriminatorii la adresa lui Raed Arafat: 

„Vorbești română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine”;

„mă simt reprezentat ca român, de cel care vorbește corect română”; 

„sper că știi limba română corect, este totuși o condiție pentru a fi român”.