MENIU

Raed Arafat, după bilanțul TRAGIC de 2 morți pe șantierul din Capitală: „Din grabă, lumea nu se mai asigură, riscul de surpare este mare...”

Raed Arafat, anunț după bilanțul TRAGIC de 2 morți pe șantierul din Capitală Foto: INQUAM/Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, acuză neregulile care au condus la tragedia de pe șantierul din București, în care doi muncitori au murit înghițiți de pământ, iar alți trei au fost salvați după o intervenție extrem de dificilă. Secretarul de stat în MAI a explicat principala cauză a accidentului de muncă: malul de pământ surpat nu a fost asigurat, ceea ce a făcut ca și misiunea pompierilor să fie foarte periculoasă.

„Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul. Trebuie asigurat cu lemn, să fie asiguraţi bine. Pompierii noştri au mecanisme de asigurare temporară şi s-au asigurat şi cu buldozerele, am văzut că au făcut cu un excavator, deci s-au asigurat, dar, totuşi, rămâne intervenţia foarte periculoasă pentru ei. Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a anunțat Raed Arafat, la un post TV, după accidentul de luni seară de pe șantierul de lângă Biblioteca Națională. 

Accidentul grav s-a produs luni, în Capitală, între orele 16.00 și 17.00, când s-a anunțat, inițial, că cinci muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ. Trei dintre ei au fost îngropaţi până la talie, reuşindu-se scoaterea lor în viață, însă doi au fost complet acoperiţi cu pământ. După o căutare care a durat în total aproape șase ore, cei doi au fost găsiți decedați.

Încă un muncitor acoperit de pământ a murit. Bilanț: 2 oameni decedați și 3 răniți

Șeful DSU a acuzat condițiile de lucru improprii în care se lucrează pe șantiere în această perioadă, despre care spune că duc, inevitabil, la tragedii.

„Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat. Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţie. (...) 

Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii, durează, mănâncă timp, după care vin pompierii, dacă vor să stea să asigure pereţii, s-ar putea să nu mai poată salva pe unii, riscă şi ei viaţa lor. În mod normal, astfel de locuri de muncă trebuie să fie bine asigurate. Nu ne pronunţăm, nu ştiu exact cum a fost situaţia acolo, cum s-a  produc exact accidentul, dar cu siguranţă, Inspecţia de Stat în Muncă o să stabilească dacă au fost respectate regulile de siguranţă la faţa locului sau nu”, a mai declarat Raed Arafat.