MENIU

Radu Oprea (PSD): „Trebuie să existe o discuţie corectă în societate despre sistemul de pensii” - Ce se va întâmpla cu banii bunicilor

Radu Oprea - purtător de cuvânt al PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, consideră că, în acest moment, trebuie să existe „o discuţie corectă în societate" despre sistemul de pensii - atât cele prin contributivitate, cât şi despre aşa-numitele pensii speciale.

Pensiile speciale - sau cele numite speciale, pentru că probabil că sunteţi de acord că pensiile militarilor nu sunt neapărat pensii speciale - sunt în responsabilitatea fiecărui ministru şi în spaţiul public a fost această discuţie ca miniştrii responsabili să vină şi să argumenteze. În acest moment, cred că trebuie să avem o discuţie corectă în societate, calmă, referitoare la tot ceea ce înseamnă sistem de pensii - şi cele prin contributivitate, şi cele care sunt numite speciale. Dar cred că lămurirea trebuie să fie începută de la PNRR, de la acel 9,4 şi de la cele 2 miliarde de euro "care se pierd astăzi", a declarat Oprea, luni, la finalul Consiliului Naţional al PSD, întrebat dacă miniştrii PSD intenţionează să ia vreo măsură pentru eliminarea pensiilor speciale.

În ceea ce priveşte pensiile românilor, în contextul PNRR, el a precizat că PSD va respecta în continuare legea şi programul de guvernare, care prevede "stabilirea calendarului de implementare a Legii nr. 127/2019, în termen de 120 de zile, ţinând cont de condiţionalităţile de modernizare asumate prin PNRR şi negocierile cu Comisia Europeană, recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127/2019 în vederea eliminării inechităţilor din sistem, cu dezideratul ca punctul de pensie să atingă valoarea de 45% din salariul minim pe economie".

„Acest lucru este scris în programul de guvernare şi PSD rămâne ambiţios în realizarea acestor ţinte care sunt stabilite şi votate în Parlament de către toţi componenţii coaliţiei de guvernare. (...) Programul de guvernare vorbeşte foarte clar şi explicit despre aplicarea Legii 127 din 2019 şi despre eliminarea inechităţilor din sistem. PSD rămâne consecvent şi hotărât ca aceste lucruri să se întâmple în România. Există un termen de 120 de zile pentru a veni cu un calendar şi lucrul acesta se va întâmpla. (...) Sunt convins că vor fi luate cele mai bune şi înţelepte decizii în cadrul coaliţiei de guvernare şi apoi Guvernul, cu certitudine, va duce discuţiile la Comisia Europeană. Dar cred că mai întâi trebuie să ne lămurim câţi bani vor fi şi unde, ca să ştim despre ce vorbim. (...) Suntem în interiorul programului de guvernare cu toate acţiunile miniştrilor PSD", a precizat senatorul PSD. 

Mai multe articole despre:
psd pensii program pnrr