MENIU

Radu Gabrea: Nu pot să fac filme în afara experiențelor pe care le-am trăit

Radu Gabrea: Nu pot să fac filme în afara experiențelor pe care le-am trăit

Regizorul Radu Gabrea, care își va lansa vineri filmul "O poveste de dragoste (Lindenfeld)", a declarat că nu va putea niciodată să facă filme neinspirate, într-o măsură, de experiența sa de viață.

"Nu pot să fac filme în afara a ceea cea am trăit. ('Lindenfeld' — n.r.) are o mare doză de emoție și nostalgie", a spus acesta.

Filmul a fost proiectat în avanpremieră la Cinemateca Română, Sala Union, miercuri, când Radu Gabrea și Victoria Cociaș, care deține unul din rolurile principale, s-au întâlnit cu publicul. Radu Gabrea a spus că s-a hotărât să realizeze acest film după ce a citit romanul "Lindenfeld" al lui Ioan T. Morar, dar a ales să centreze acțiunea pe povestea de dragoste. "Versiunea de dinainte ar fi fost un fel de 'Revizorul' de Gogol", a spus Gabrea.Victoria Cociaș a vorbit și despre cum a descoperit satul Lindenfeld, în care au fost filmate exterioarele. La momentul la care actrița a ajuns în mica localitate, acolo trăia o singură persoană, o bătrână de 80 de ani. "Era o femeie foarte frumoasă, demnă și senină", a povestit actrița. De altfel, Victoria Cociaș a mărturisit că a fost surprinsă de propunerea lui Radu Gabrea de a juca rolul Helgăi, deoarece personajul este mai în vârstă decât ea. "Mi-a spus cineva că actrițele nu acceptă să se îmbătrânească", a spus Victoria Cociaș, adăugând că pentru acest personaj a folosit o mască special realizată de specialiști germani în machiaj.

Întâlnirea echipei filmului cu publicul a avut loc în cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română, în colaborare cu revista "Observator cultural", începând din noiembrie 2012. Printre cineaștii ale căror filme au fost prezentate și discutate până acum în cadrul programului se numără românii Cristian Mungiu, Dan Chișu, Paul Negoescu, Radu Gabrea, Marian Crișan, Florin Piersic Jr., Călin Peter Netzer, Adrian Sitaru, Cătălin Leescu, Marian Baciu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Vali Hotea, Tudor Cristian Jurgiu, Anca Damian, Bogdan Mustață, Alexandra Gulea și Vlad Petri, dar și croatul Pavo Marinkovic.

"O poveste de dragoste (Lindenfeld)", cu scenariul semnat de Adrian Lustig și Radu Gabrea, este o comedie dramatică în a cărei distribuție se regăsesc actorii Victor Rebengiuc, Victoria Cociaș, Mircea Diaconu și Ion Caramitru.

În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, președintele unei mari companii (personaj interpretat de Victor Rebengiuc), vede la televizor un reportaj despre un fost sat șvăbesc din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ullie se născuse și trăise până în 1945, când a fugit de prigoană comunistă și a început să facă avere în Germania, încercând să-și șteargă din memorie legăturile sale cu România. După șase decenii, Ullie este puternic marcat de imaginile văzute la televizor, așa că decide ca, împreună cu Boris, vechiul său servitor și prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăsește pe Helga, iubita sa din crudă tinerețe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaș). Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare și momente tragicomice.

Mai multe articole despre:
REGIZOR RADU GABREA O poveste de dragoste