MENIU

Racheta chinezească scăpat de sub control cade duminică pe Pământ. Care sunt ultimele calcule

Racheta Long March 5B la lansare

Rămășitele rachetei care a transportat componente pentru stația spațială chinezească vor reveni în atmosferă în prima parte a zilei de duminică și, cel mai probabil, vor cădea în ocean. Calculele au fost făcute de un centru de cercetare spațială finanțat de Statele Unite. 

Ultimele calcule ale Aerospace Corporation arată că racheta va reintra în atmosferă duminică, la ora 07.19 (ora României) plus minus 8 ore, potrivit Reuters.

Punctul de reintrare ar putea fi în zona nordică a Noii Zeelande, dar există și alte scenarii ce acoperă, practic, o mare parte de glob.

Racheta Long March 5 a transportat pe orbită primul modul al viitoarei stații spațiale a Chinei, iar potrivit calculelor specialiștilor de la Beijing, la revenirea in atmosferă, ca urma a traiectoriiei foarte lungi, racheta ar urma să se dezintegreze treptat.

Specialiștii internaționali le reproșează colegilor chinezi că au ales varianta revenirii necontrolate, bazându-se exclusiv pe dezintegrarea termică. Ei susțin că vor rămâne și fragmente masive, având în vedere atât masa rachetei (între 10 și 18 tone), cât și faptul că unele componente sunt extrem de rezistente la temperaturile create de revenirea în atmosferă. .