MENIU

Putin și-a făcut armată de miliardari. „Se transformă din bărbați alfa agresivi pe steroizi în elevi plângăcioși”

Foto: Profimedia

În Rusia, mulți sunt bogați doar pentru că Putin le permite. Un grup de oameni exploatează resursele statului, în timp ce adună averi uriașe sub protecția unui sistem politic corupt.

„Oligarhii sunt foarte speriați, nici nu poți să îți imaginezi. Când Putin intră într-o cameră plină de oligarhi, ei se transformă din bărbați alfa agresivi pe steroizi în elevi plângăcioși. Sunt foarte speriați de Putin”, a spus omul de afaceri Bill Browder, om de afaceri care a avut de-a face cu „armata lui Putin” în afacerile sale.

Putin și-a creat un grup de oameni de încredere încă din tinerețe. Din el fac parte fie foști colegi din KGB, fie prieteni pe care și i-a făcut încă de pe vremea când lucra în primăria din Sankt Petesburg, imediat după căderea URSS. Cu toții l-au urmat, fideli, la Moscova.

Vladimir Putin a avut grijă să îi răsplătească pentru loialitate, dar și să îi facă să depindă de el. Pe măsură ce a avansat în vârful statului rus, au avansat și oamenii din cercul de apropiați. Putin le-a ajutat afacerile, i-a pus în poziții de putere sau direct șefi ai unor companii de stat care gestionează imensele resurse naturale ale Rusiei.

Loialitatea față de Putin nu a fost, însă, trecută cu vederea de către Occident. Încă din 2014, când Rusia a invadat estul Ucrainei și a anexat Crimeea, aceștia au devenit ținta sancțiunilor occidentale. După declanșarea războiului în februarie 2022, sancțiunile s-au intensificat și s-au extins și asupra familiilor lor.