MENIU

Putin și Zelenski, față în față prima oară de la începerea războiului

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, fata in fata pentru prima dată de la invadarea Rusiei în Ucraina. Liderii G20 se pregătesc să participe la o întâlnire cruciala care va avea loc la Bali. Summitul i-ar putea aduce la masa discutiilor pe toti marii rivali ai lumii, adica și pe Joe Biden și Xi Jinping, lideri ai căror țări se află în relații extrem de tensionate. 

Președintele Joko Widodo, gazda summitului G20 din Bali, a confirmat în premieră că atât Vladimir Putin, cât și omologul său chinez Xi Jinping au confirmat că vor să participe la întâlnire. Prezența lui Putin la summit ar putea crea o confruntare nu doar cu Volodimir Zelenski, ci și cu președintele american Joe Biden, care a cerut de curând excluderea Rusiei din G20 după declanșarea războiului în Ucraina.

Nu doar participarea liderului de la Kremlin ar putea tensiona situația, ci și cea a președintelui chinez Xi Jinping. Tensiunile dintre SUA și China sunt la cote înalte după ce Beijingul a întrerupt discuțiile cu Washington din cauza vizitei neanunțate a lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Chiar dacă o întâlnire față în față a celor patru lideri ar putea degenera rapid, Indonezia susține că vrea să echilibreze legăturile între marile puteri. Președintele Widodo a declarat pentru presa internațională că țara sa este interesată de comerț și investiții și nu caută să se alătură niciunui bloc. 

Mai multe articole despre:
Vladimir Putin ZELENSKI