MENIU

PUTIN sfidează UE și SUA și le acuză de rusofobie și de „o criză globală” prin sancțiunile după invazia în Ucraina

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Președintele  Vladimir Putin sfidează Occidentul, pe care îl acuză că „provocă o criză globală” prin sancțiunile date, care nu vor afecta Rusia, ci chiar țările UE și SUA.

„Occidentul își afectează propriile interese naționale prin impunerea de sancțiuni Rusiei”, susține Putin.

„Autorii lor (ai sancțiunilor economice după invazie - n.red.), ghidați de ambiții politice mioape și umflate, de rusofobie, au lovit într-o mai mare măsură propriile interese naționale, propriile economii, bunăstarea cetățenilor lor. Vedem acest lucru, în primul rând, în creșterea bruscă a inflației în Europa ”, a declarat, joi, Putin.

Președintele rus se laudă apoi cu rezistența economiei „la provocări exterioare”, după creșterea bruscă a inflației. Vladimir Putin a declarat la o reuniune a guvernului pe probleme economice că „prețurile mărfurilor au crescut cu peste 11% în zona euro”.

„Producția noastră completează treptat nișele de piață internă eliberate după plecarea partenerilor  fără scrupule, inclusiv la bunurile de bază, echipamente industriale și de servicii, mașini de construcții și agricole”, a mai spus Putin, potrivit TASS.

Liderul de la Kremlin le-a mai spus joi miniștrilor săi că trebuie discutate măsurile necesare pentru o dezvoltare economică constantă și o creștere a veniturilor reale. Inflația din Rusia este pe cale să înregistreze cel mai ridicat nivel din 1999 încoace. Economia Rusiei este în pericol să ajungă la o inflație de peste 12% în 2022.

În declarațiile făcute, difuzate pe postul de stat rus - Rossiya 24, a avertizat că, prin „continuarea obsesiei pentru sancțiuni se va ajunge inevitabil la cele mai complexe, aproape ireversibile consecințe pentru Uniunea Europeană”.

Liderul de la Kremlin a continuat cu acuzațiile la adresa UE și SUA, spunând că „elitele țărilor occidentale” sunt de vină pentru că au provocat efecte secundare pentru țările mai sărace și că „sunt gata să sacrifice restul lumii pentru a-și menține dominația globală”, potrivit BBC.