MENIU

Putin izolează și mai mult Rusia: anunță varianta rusească a Wikipedia - Decizia, explicată la TV

Putin izolează și mai mult Rusia: anunță varianta rusească a Wikipedia

Președintele rus Vladimir Putin i-a sfătuit pe ruși să nu aibă încredere în Wikipedia, pentru că informațiile nu sunt deloc de încredere. Acesta a anunțat proiectul noii enciclopedii online rusești, continuând campania Kremlinului împotriva Wikipedia după ce nu au fost eliminate informațiile privind războiul din Ucraina.

Noul atac al lui Vladimir Putin vine după ce Wikipedia nu a șters informații despre război din ediția sa rusă care se abate de la narațiunea aprobată de Kremlin.

Vladimir Putin a anunțat proiectul Kremlinului în timpul unui dialog televizat cu Maxim Dreval, CEO-ul Znanie („Cunoaștere”), o fundație fondată în 2015 prin decret prezidențial și finanțată de statul rus. Aceasta are misiunea de a „îmbunătăți societatea civilă din Rusia” și proiectele din domeniul educației.

„Bineînțeles, informațiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere (...) sunt la mare căutare. (...) Nu poți folosi Wikipedia din cauza calității informațiilor. Tocmai de aceea, pur și simplu nu poți folosi Wikipedia. Iar noi știm calitatea informațiilor de acolo”, a declarat Putin.


„Dar atunci când ai oameni talentați care sunt profesioniști, în a căror opinii poți avea încredere, asta bineînțeles că valorează mult. Este ca o enciclopedie, dar care trăiește și respiră”, a mai spus Putin, pledând pentru varianta rusească a Wikipedia.

Pe 1 martie, la o săptămână după invazia din Ucraina, Putin a amenințat că blochează Wikipedia. Roskomnadzor, agenția rusă de monitorizare a presei, a amenințat Wikipedia că va bloca accesul la site-ul său în toată Rusia din cauza unui articol numit „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”.

Wikipedia a fost acuzată de „diseminare ilegală" a unor informații despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare ale Moscovei.