MENIU

Putin amenință Finlanda. Stalin a făcut aceeași greșeală, iar rezultatul a fost dezastruos

Rusia a avertizat joi Finlanda cu măsuri de răspuns, inclusiv tehnico-militare, în urma deciziei istorice a liderilor acestei ţări de a susţine aderarea ei la NATO, care, conform Moscovei, pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei. La începutul celui de-al 2-lea Război Mondial, în așa-numitul "război de iarnă", Armata roșie a lui Stalin a fost umilită de mult mai puțin numeroasa armată finlandeză, oarecum la fel cum Ucraina a reușit în zilele noastre.

''Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât şi de altă natură pentru a contracara ameninţările care au apărut pentru securitatea sa naţională'', menţionează MAE rus într-un comunicat, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

"Obiectivul NATO este clar: continuarea extinderii sale către frontierele Rusiei, crearea unui nou flanc de ameninţare militară pentru ţara noastră'', consideră Moscova, care deplânge că nici promisiunile Rusiei asupra lipsei ''oricărei intenţii ostile'', nici îndelungata istorie de relaţii de bună vecinătate şi cooperare ''nu au convins Helsinki asupra avantajelor menţinerii politicii de nealiniere''.

Ministerul de Externe rus mai susţine că, prin aderarea la NATO şi renunţarea la statutul de ţară nealiniată, Finlanda ar încălca Acordul de Pace de la Paris din 1947 şi Acordul ruso-finlandez din anul 1992.

În perioada decembrie 1939 - martie 1940, armata finlandeză a ținut piept eroic Armatei roșii care voia să invadeze țara. Deși avea superioritate de 3 la 1, Stalin nu și-a atins scopul, chiar dacă a ocupat porțiuni din Finlanda. Pierderile uriașe suferite de Armata Roșie l-au făcut pe Hitler să atace URSS, convins că va învinge.